Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” din municipiu va fi reabilitat, după ce Primăria Tulcea a obţinut o finanţare europeană de 1,9 milioane de euro prin Programul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Este vorba de 1.978.080 euro pentru investiţia de reabilitare şi modernizare a Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”, prin eficientizare energetică, inclusiv pentru două staţii de încărcare electrică, potrivit datelor publicate de primarul Ştefan Ilie.

Lucrările sunt extrem de urgente, clădirea nefiind niciodată implicată într-un proces total de reabilitare, spune Florin Anastasiu, directorul Colegiului Dobrogean „Spiru Haret”.

„Lucrările sunt extrem de urgente. Construcţia clădirii nu a intrat niciodată într-un proces total de reabilitare, iar necesitatea este de urgenţă zero. Probleme sunt extrem de mari, de la faţadă, fundaţie, acoperiş, eficientizare energetică, hidranţi interiori care nu au fost prevăzuţi în construcţia iniţială. Dat fiind faptul că şcoala este clădire de patrimoniu, intervenţia noastră de cârpire a fost extrem de limitată. Intervenţia este una bine venită, aşteptată de foarte mult timp. Demersurile noastre la instituţia Primăriei sunt foarte vechi, iar până acum nu am avut succes. Este foarte bine că prin PNRR vom putea oferi copiilor siguranţa şi confortul pe care îl merită”, ne-a declarat directorul Florin Anastasiu.

Dacă va fi cazul, pe perioada lucrărilor vor fi identificate spaţii ale altor şcoli, în care elevii vor fi relocaţi.

„Desfăşurarea procesului educaţional depinde foarte mult de când vor începe lucrările şi cât vor dura. Se poate lucra fie pe aripi, căci şcoala noastră are două corpuri de clădire, fie în vacanţă. Dacă va trebui cu siguranţă vom găsi şi alte spaţii în care să putem reloca o parte din copii în colaborare cu alte unităţi de învăţământ”, a precizat directorul Florin Anastasiu.

Din multitudinea lucrărilor finanţate, cea mai importantă vizează creşterea eficienţei energetice, ca parte componentă a procesului de renovare integrată a imobilului. Este vorba de  termoizolaţie faţade, terase, planşeu peste subsol, tâmplărie exterioară, instalaţii de iluminat, termice, sanitare, instalare staţii de reîncărcare pentru vehiculele electrice (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare per staţie, dar şi alte lucrări de consolidare şi infrastructură.

Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea reprezintă pentru Dobrogea cea mai veche instituţie de învăţământ preuniversitar, cu 135 de ani de experienţă în performanţă, cu peste 700 de generaţii de profesori ce au clădit generaţii.

Înfiinţat la 14 noiembrie 1883, colegiul îşi deschidea porţile sub numele de Gimnaziul Real de Băieţi Tulcea. Datorită dragostei şi devotamentului unor dascăli de înaltă ţinută profesională, gimnaziul se consolidează şi la 11 septembrie 1897 se transformă în liceu.

Prin Ordinul nr. 4133 din 13 iulie 1996 al Ministrului Învăţământului, începând cu anul şcolar 1996/1997, Liceul „Spiru Haret” din municipiul Tulcea se numeşte Colegiul Dobrogean „Spiru Haret” Tulcea.

Valul renovării în municipiu: peste 30 de milioane de euro obţinuţi

În cadrul componentei C5 – Valul renovării, municipiul Tulcea a obţinut finanţare europeană în valoare totală de 30.275.603 euro, exclusiv TVA, din care 14.959.263 euro pentru 21 de blocuri şi 9 staţii de încărcare, iar  15.326.340 euro pentru 9 clădiri publice şi 18 staţii de încărcare, conform informaţiilor făcute publice de către primarul Ştefan Ilie.

„Vom prezenta fiecare clădire publică inclusă în Programul de Redresare şi Rezilienţă, care a obţinut finanţare europeană. Mulţumesc Echipei de management a proiectelor europene şi tuturor colegilor implicaţi în obţinerea fondurilor europene ne-rambursabile!”, a transmis Ştefan Ilie.