* În schimb, antreprenorii îşi vor face reclamă gratuit în aceste spaţii

Pentru scăderea cheltuielilor administraţiei locale şi pentru un plan peisagistic bine fundamentat, Primăria Tulcea va pune la dispoziţia firmelor din oraş un contract de asociere prin care societăţile semnatare vor amenaja şi întreţine zonele cu vegetaţie. La schimb, pot să-şi facă reclamă gratuit.

Scopul colaborării este ca sensurile giratorii sau alte spaţii publice din municipiu să fie luate în îngrijire de către firmele private. În final, zonele verzi vor trebui să îndeplinească două funcţii: cea ecologică, precum şi estetică, de înfrumuseţare a oraşului.

„În scopul de a scădea cheltuielile şi de a avea un plan peisagistic bine fundamentat vrem să propunem antreprenorilor să adopte câte un sens giratoriu sau câte un spaţiu public. Vom face o achiziţie cu privire la realizarea unui studiu peisagistic care să cuprindă atât spaţiile verzi, copacii, zonele ce ţin de peisaj urban. După ce îl vom aproba în Consiliul Local, se vor contura nişte tipuri de amenajări peisagistice care vor ţine cont de clima oraşului, de cât de înghesuit sau larg este spaţiul public, de statisticile ultimilor ani cu privire la ploi, temperaturi crescute, praf. Vom propune antreprenorilor ca acest model să îl folosească, adoptând sensurile giratorii sau alte spaţii prin contract de asociere în care noi punem la dispoziţie spaţiul. Antreprenorii se vor ocupa de îngrijirea, curăţarea şi udarea spaţiului în care îşi vor pune reclama afacerii respective şi care trebuie să fie la un anumit stas, după modelul altor oraşe”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Municipalitatea intenţionează şi realizarea unui sens giratoriu în zona hotelului Egreta, după finalizarea proiectului privind preluarea apelor pluviale.

„Noi mai aveam în vedere construirea unui sens giratoriu în zona hotelului Egreta, dar amânăm această investiţie deoarece anul acesta vor începe lucrările privind apele meteorice, iar străzile vor fi afectate de traversarea unor conducte subterane sau rigole. După ce vom încheia acest proiect putem să realizăm un sens giratoriu care se impune în acea zonă”, a precizat Ştefan Ilie.

Primul sens giratoriu al cărui aspect se va schimba este cel de la Orăşelul Copiilor, acolo de unde a fost scos balonul de fotbal.

Tot în ceea ce priveşte peisagistica urbană, la începutul lunii iunie edilul a primit vizita unor specialişti care vor oferi consultaţii în ceea ce priveşte toaletarea arborilor şi gestiona-rea eficientă a spaţiilor verzi.

Parcarea din zona Dedeman, în licitaţie

Primăria Tulcea lucrează în prezent şi la extinderea locurilor de parcare din municipiu. Parcarea din zona Dedeman, destinată turiştilor care vor ajunge în oraş anul acesta cu maşinile personale se află în procedură de licitaţie, iar în cazul altor două parcări se lucrează la repararea acestora.

Zilele trecute au fost finalizate lucrările parcării de la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ciucurencu”, urmând cea din zona Alum.

„În prezent reparăm parcarea din faţa Alum de pe strada Isaccei şi mai avem în procedură de licitaţie parcarea de la intrare în oraş de lângă Dedeman care va fi destinată exclusiv turiştilor”, a spus Ştefan Ilie.