Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Du-nării a solicitat printr-o adresă oficială ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, ca toate aspectele ce ţin de finanţarea prin mecanismul european ITI să fie clarificate, după ce Comisia Europeană a confirmat presei că a întrerupt plăţile din programul ITI Delta Dunării.

Precizarea este făcută într-o adresă semnată de Ilie Petre, preşedintele ADI ITI Delta Dunării, ca răspuns la solicitarea preşedintelui Filialei Judeţene Tulcea a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Eugen Ion, cu privire la proiectele de investiţii aflate în implementare de către autorităţile administraţiei publice locale.

„Din informaţiile pe care le deţinem în acest moment, în urma discuţiilor informale, putem să vă confirmăm  faptul că nu sunt sistate plăţile către beneficiari. Sunt întrerupte rambursările de la Comisia Europeană până la finalizarea raportului de audit pentru Axa 2 – Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, din Programul Operaţional Regional 2014-2020. Considerăm, totuşi, că se impune, în cel mai scurt timp posibil, emiterea unui comunicat de la nivel decizional central, care să lămurească situaţia contractării proiectelor finanţate prin mecanismul ITI, în spaţiul public. În acest sens, vă facem cunoscut faptul că Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitară ITI Delta Dunării a solicitat printr-o adresă oficială domnului Cristian Ghinea – Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene ca toate aspectele ce ţin de finanţarea prin mecanismul eu-ropean ITI să fie clarificate”, se arată în adresa semnată de preşedintele Ilie Petre.

În adresă se mai menţionează faptul că nu există în acest moment o adresă oficială din partea autorităţilor centrale decidente, implicate în managementul fondurilor europene, prin  care să i se comunice ADI ITI detalii privind derularea vreunei anchete sau întreruperi de plăţi care vizează Investiţiile Teritoriale Integrate-proiect pilot pentru România.

Schimbul de adrese între cele două asociaţii vine după ce Comisia Europeană a confirmat presei că a întrerupt plăţile din programul ITI Delta Dunării, mecanismul european de peste 1,1 miliarde de euro, care ar fi trebuit să fie cheltuiţi pentru dezvoltarea comunităţilor din Tulcea şi Delta Dunării şi ridicarea nivelului de trai.

Autorităţile române investighează modul în care au fost cheltuiţi banii europeni, susţine Comisia Europeană. Decizia Comisiei vine în urma unei investigaţii de presă care a arătat modul defectuos în care a fost cheltuită o mare parte din banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană.