Liceenii tulceni, implicaţi şi în acest an în amenajarea primului parc arheologic din judeţ

Şi anul acesta liceenii tulceni vor lua parte la cercetările arheologice din cadrul proiectului „Parcul Arheologic Aegyssus”, aflat la ediţia a VI-a, iniţiat de Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea. Grupuri de zeci de liceeni din municipiul Tulcea participă anual, din 2015 până în prezent, la cercetările arheologice desfăşurate la cetatea Aegyssus în cadrul proiectului ce are drept obiectiv amenajarea primului parc arheologic din judeţ, pentru care s-au obţinut avizele de mediu.

Monumentul Independenţei, Muzeul de Istorie şi Arheologie sau Parcul ori Dealul Monumentului numesc de fapt acelaşi loc, cetatea Aegyssus. În general, aici vin turiştii care vor să cunoască istoria oraşului Tulcea, autorităţile locale şi judeţene atunci când se depun coroane de flori în cadrul unor ceremonii ocazionate de sărbători naţionale, sportivi care vor să-şi testeze limitele pe cele câteva sute de scări sau tineri care se implică în cercetări arheologice.

Elevii se vor alătura în perioada 1 iulie – 10 septembrie specialiştilor din cadrul ICEM care vor desfăşura cercetări arheologice în perimetrul fortificaţiei antice Aegyssus, localizată în incinta Parcului Monumentul Independenţei, din strada Gloriei.

„Scopul proiectului este promovarea patrimoniului cultural local şi a imaginii Municipiului Tulcea, precum şi creşterea vizibilităţii în plan internaţional. La săpăturile arheologice vor participa elevi de la liceele din Municipiul Tulcea”, ne-a declarat managerul ICEM, Sorin Ailincăi.

În anul 2018, în partea de vest a Parcului Monumentului, specialiştii Institutului de Arheologie din Iaşi, care s-au implicat în cercetările de la Aegyssus începând din 2017, au descoperit un vas de provizii şi camera unei locuinţe.

Proiectul „Parcul Arheologic Aegyssus”, ajuns la a şasea ediţie, se desfăşoară cu finanţarea alocată din bugetul local al Municipiului Tulcea, suma  stabilită pentru anul acesta fiind  de 20.000 lei, şi cu cofinanţare din partea Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” şi a Ministerului Culturii.

Municipiul Tulcea se află printre puţinele centre urbane din România care suprapun un oraş antic. Cele mai vechi urme de locuire identificate până în prezent în perimetrul nord-estic al localităţii datează din secolele III – II a. Chr., în acea perioadă a existat o aşezare fortificată a populaţiei locale getice. Prima atestare documentară a cetăţii Aegyssus se leagă de opera poetului Ovidiu, care în anul 12 p. Chr. menţionează aşezarea în una din operele sale. În decursul istoriei fortificaţia din Parcul Monumentului Independenţei a făcut parte din sistemul defensiv de graniţă al Imperiului Roman şi ulterior al Imperiului Bizantin.

Primele cercetări arheologice de amploare au avut loc în anii 1970-1980 şi în perioada 1994 – 1996. Începând cu anul 2015 Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” în parteneriat cu Primăria Municipiului Tulcea a reluat cercetările arheologice sistematice în cadrul proiectului „Parcul Arheologic Aegyssus”.

Cercetările sistematice din ultimii ani au drept obiectiv amenajarea unui parc arheologic, iar cu acest scop ICEM a obţinut avize din partea autorităţilor de mediu. Amenajarea parcului arheologic, primul din judeţul Tulcea, este însă un demers care va dura ani de zile, ca urmare a rigorilor ştiinţifice care se respectă în şantierele de acest tip.