Preşedintele Federaţiei Organizaţiei de Producători de Peşte din Delta Dunării (FOPPDD) Dan Verbina critică modul în care autorităţile vor să limiteze răspândirea speciei de somn african (Clarias gariepinus).

Zilele trecute, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Mediului Bucureşti (INCDPM) a transmis o notă de informare către autorităţile relevante din domeniu, prin care Consiliul Ştiinţific propune realizarea unui studiu care vizează prezentarea situaţiei din teren şi implementarea unor măsuri imediate pentru limitarea răspândirii somnului african.

Specialiştii spun că această specie are caracteristici de adaptare la condiţii de mediu diferite şi poate deveni un factor letal pentru producţia de peşte naturală.

„Părerea mea este că până se vor face studiile nu va mai exista somnul african în Delta Dunării, pentru că vine iarna şi moare. De obicei, această specie creşte în apă mai caldă şi dacă vin geruri mari, aşa cum sunt la noi pe timp de iarnă, nu cred că rezistă. Măsura ar fi să îl prindem noi, pescarii, că nu  vine altcineva. Cred că mai mult de jumătate a fost prins deja. În loc să prindem alte specii, prindem numai somn african, că şi aşa alte specii nu prea avem. La studii şi la strategii nu ne întrece nimeni”, ne-a declarat preşedintele FOPPDD, Dan Verbina.

Exemplare de somn african au fost capturate în plasele pescăreşti, vintire şi taliene pe o rază de 5 km în jurul localităţii Crişan, respectiv pe Dunărea Veche, lacul Obretinciuc, chiar şi pe Dunăre, însă pescarii spun că a apărut şi la Sulina.

„Cred că s-a spart vreo vivieră flotabilă şi aşa a fost scăpată o cantitate aşa mare în apă, de aceea se prinde şi la Sulina, nu doar la Crişan”, a spus Dan Verbina.

Potrivit INCDPM, realizarea investigaţiilor, elaborarea şi implementarea de măsuri active, pot contribui la eradicarea acestei specii din mediul natural şi protejarea complexelor de ecosisteme care alcătuiesc mediul acvatic dunărean şi deltaic, iar „autorităţi precum ARBDD sau ANPA ar trebui să asigure suportul necesar pentru implementarea acestora”.

Somnul african, bun de mâncat: carne portocalie, asemănătoare cu cea de somon

În ceea ce priveşte consumul somnului african, preşedintele FOPPDD Dan Verbina spune că acesta este comestibil, are o masă de carne mare, iar filetat seamănă la culoare cu somonul.

„Se poate consuma ca hrană, este bun la gust, dar nefiind din zona noastră nu se poate comercializa. Capturile prinse de pescari se mănâncă acasă, nu avem ce altceva să facem cu ele. Masa de carne este mult mai mare pe corp faţă de somnul nostru, filetat se observă o carne portocalie care seamănă cu cea de somon şi are vinişoare de grăsime”, a precizat Dan Verbina.

Citiţi continuarea în paginile ziaului DELTA.