Perioada de înscrieri la Schema HoReCa se prelungeşte cu o săptămână, a anunţat, luni, Ministerul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), în condiţiile în care, în trei săptămâni, au aplicat la ajutoarele de stat circa 8.100 de firme din totalul de 74.000 de potenţiali beneficiari prevăzuţi de lege. Noul termen pentru înscrieri este 26 iulie 2021, a precizat MEAT. Iniţial înscrierile erau prevăzute să se termine marţi, 20 iulie, ora 20.00. Înscrierile se pot face online pe site-ul ministerului.

Sterică Fudulea, secretarul general al Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a criticat programele Ministerului Economiei, spunând că acestea nu ajută suficient mediul de  afaceri.

„Programele pentru susţinerea mediului de afaceri sunt îngheţate de şase luni. Referitor la programul HoReCa, din cauza faptului că mediul de afaceri nu mai are încredere în programele Ministerului Economiei nici măcar nu au aplicat foarte mulţi pe acest program. Ministerul a fost nevoit să prelungească perioada de implementare în speranţa creşterii numărului de aplicanţi. În momentul în care faci un program şi spui de la început că agenţii economici vor primi banii peste un an de zile de la momentul aplicării, e clar că interesul nu mai există pe zona respectivă. Peste un an de zile s-ar putea ca jumătate dintre ei, sau poate şi mai mulţi, să  nu mai existe. Şi atunci de  ce să muncească  pentru a aplica într-un  program în care banii  vor fi încasaţi în a doua jumătate a anului viitor? Lucru care nu este de parte de ce se întâmplă cu programele actuale. Aplicanţi au fost din septembrie, iar acum suntem aproape în luna au-gust şi nici măcar nu a fost semnat actul adiţional de mutare a banilor de pe Măsura 3 pe Măsura 2. Un act adiţional între ministrul fondurilor europene şi ministrul economiei, care putea fi făcut într-o zi după publicarea Ordonanţei de Urgenţă în Monitorul Oficial. Şi acest lucru nu se întâmplă de o lună de zile. Probabil că dorinţa domnului ministru este doar de distrugere”, ne-a declarat secretar general al CNIPMMR, Sterică Fudulea.

Potrivit secretarului general, foarte multe persoane au renunţat la semnarea contractelor de finanţare din cauză că banii din programe ajung mult prea greu, iar susţinerea afacerii din surse proprii ar fi dificilă.

„Toate programele pentru mediul de afaceri puteau fi deblocate şi puteau fi continuate în ianuarie. Foarte mulţi beneficiari pe Măsura 2 au renunţat la semnarea contractelor în această jumătate de an. Nu au mai dorit să se angreneze într-o obligaţie, având în vedere că şase luni de zile trebuiau să-şi păstreze activitatea. Oamenii nu şi-au mai putut păstra activitatea şi şi-au închis firma”, ne-a spus Sterică Fudulea.

La nivel naţional, înfiinţarea noilor companii a scăzut cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Observăm că tendinţa naţională este de diminuare a înfiinţării de noi companii, deşi în marele state ale lumii sunt creşteri ale înfiinţărilor cu 25 % faţă de perioada normală. Apetitul pentru înfiinţarea de noi companii este mult mai mare în China şi America decât în România. Înfiinţarea de noi companii este mai scăzută cu 40% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Genul acesta de programe care nu susţin înfiinţarea de noi companii duce şi la această pierdere a apetitului cetăţenilor pentru deschiderea de noi afaceri şi de a fi antreprenor”, a adăugat secretarul general al CNIPMMR.

Schema HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de 1 miliard de lei.

Plăţile pe această schemă de ajutor de stat sunt prorata. Plata ajutorului nu depinde de ordinea înscrierii în platforma STS dedicată schemei, iar dacă bugetul total este depăşit de suma totală solicitată de beneficiari, cota bugetată de 2,5 miliarde de lei va fi împărţită proporţional tuturor firmelor acceptate.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat au obligaţia menţinerii activităţii pentru care au obţinut finanţare pentru cel puţin 6 luni sau 12 luni de la data primei plăţii, în cazul în care valoarea grantului este mai mare de echivalentul în lei al sumei de 200.000 de euro, dacă prin acte normative nu se instituie restricţii de natură a impune suspendarea ori întreruperea activităţii comerciale.