Până la începutul acestui an, judeţul Tulcea nu a depus nicio solicitare pentru a fi inclus în Programul Operaţional pentru Tranziţia Justă, care este dedicat dezvoltării mediului de afaceri, cu toate că programul era în negociere şi în august 2020, a explicat primarul Ştefan Ilie. Acum este prea târziu.
Declaraţia vine în contextul în care judeţul Tulcea nu a fost inclus în program, motivul invocat de ministrul Fondurilor Europene fiind că judeţelor care şi-au dorit iniţial să fie integrate în program le-au lipsit voinţa şi dorinţa politică. Este vorba despre dorinţa politică a celeilalte guvernări, spune primarul Ştefan Ilie.
“La întâlnirea Asociaţiei Municipiilor din România am spus că judeţul Tulcea are foarte multe cereri de când sunt eu primar pentru a intra în Programul Operaţional pentru Tranziţie Justă, iar domnul ministru Ghinea mi-a spus că ştie despre acele solicitări, numai că la Comisia Europeană deja au fost date cele şase judeţe care sunt la momentul actual şi că nu mai putem să le schimbăm. Este vorba despre dorinţa politică a celeilalte guvernări. Eu am făcut prima cerere pentru a introduce în acest program Tulcea. Noi nu am mai putut schimba, pentru că ar însemna să reluăm evaluările de la zero, care înseamnă un timp foarte mare de implementare. M-am uitat în istoricul primăriei şi nu s-a făcut nici un fel de cerere atunci când programul era în evaluare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Consultările publice organizate de Ministerul Fondurilor Europene au avut loc în august 2020. Alegerile locale au avut loc în septembrie 2020.
Edilul spune că judeţul Tulcea ar mai putea fi inclus în program în următorul exerciţiu financiar.
“Poate se va reuşi prinderea lui în următorul exerciţiu financiar. Programul este dedicat mediului de afaceri în primul rând, care să facă tranziţia de la o formă de ocupare a forţei de muncă care nu mai există, către alta. Spre exemplu, cei care aveau mina de la Altân Tepe sau Mahmudia şi s-au închis sau o societate care era axată pe transport naval şi a dat faliment sau nu mai există acea ocupaţie. În program ar fi meritat să intre Alum, care s-ar fi dus către o formă de producţie total nepoluantă. Banii sunt în special pentru zonele mari miniere din ţară care au fost închise”, a precizat Ştefan Ilie.
La începutul acestui an, primarul Ştefan Ilie a depus un memoriu în acest sens la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru declararea judeţului Tulcea ca judeţ eligibil în Programul Operaţional Tranziţie Justă, alături de celelalte şase judeţe, Hunedoara, Gorj, Mureş, Prahova, Galaţi şi Dolj.
Potrivit adresei trimise de primarul Ştefan Ilie Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, după 1990, municipiul Tulcea a înregistrat o scădere dramatică a indicatorilor economici de producţie industrială, prin închiderea celor două mari platforme industriale, platforma industrială Est şi platforma industrială Vest, existente pe teritoriul oraşului.
Astfel, pe platforma industrială Vest, unităţi ale industriei metalurgice (activitate industrială de importanţă majoră la nivel local şi naţional) au fost pur şi simplu închise, respectiv SC Tremag Tulcea şi SC Feral Tulcea, iar Alum SA şi-a diminuat semnificativ activitatea.
Programul Operaţional Tranziţie Justă 2021-2027 va avea o alocare de 2,239 miliarde de euro, la care se va adăuga cofinanţarea naţională de 301 milioane de euro, potrivit Regulamentului specific Fondului pentru o Tranziţie Justă, publicat în data de 30 iunie 2021. Acesta este destinat regenerării zonelor afectate de tranziţia energetică având în vedere dependenţa lor de combustibilii fosili sau procesele industriale cu emisii ridicate de gaze cu efect de seră.