Primăria Tulcea a lansat o procedură de licitaţie publică pentru achiziţia de noi echipamente de joacă şi servicii de amenajare a unor locuri de joacă pentru copii. Anunţul pentru organizarea licitaţiei a fost depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice la data de 15 iulie, iar suma pusă la bătaie se apropie de 1 milion de lei. Administraţia locală precizează că noile echipamente vor înlocui aparatele învechite din 18 locuri de joacă din municipiu. Potrivit viceprimarului municipiului Tulcea, George Şinghi, la ora actuală există 34 de locuri de joacă în oraşul nostru.

Acesta a mai precizat că locurile de joacă vor avea o nouă înfăţişare, dorindu-se reabilitarea lor în întregime. Pentru a-i proteja pe copii de posibilele accidentări, suprafaţa va fi înlocuită cu covoare din tartan, iar toboganele şi leagănele vor fi din lemn sau inox, punându-se accent pe calitate.

„Absolut totul se va schimba în aceste locuri de joacă. Vom cumpăra covoare din tartan, asemănătoare cu cel din noul loc de joacă de la Ciuperca. Vor fi schimbate obiectele de la locurile de joacă în sine. Nu am insistat prea mult pe plastic, aşa cum erau vechile locuri de joacă, ci pe materiale mai de calitate, din inox, lemn. Am pus accentul pe calitate şi am alocat şi un buget generos, iar în ritmul acesta cred că în trei ani o să le reînnoim pe  toate şi, de ce nu,  să creăm şi alte locuri de joacă noi”, ne-a declarat viceprimarul George Şinghi.

De asemenea, a fost realizată şi o hartă a oraşului prin care reprezentanţii Primăriei  vor putea identifica zonele unde vor putea crea noi locuri de joacă.

„Am realizat între timp şi o hartă a oraşului prin care am poziţionat fiecare loc de joacă şi astfel putem să  identificăm ce zone ar fi neacoperite. Acolo vom putea crea  noi locuri de joacă pe viitor. În cei trei ani de zile se ia în considerare să se reabiliteze aproape toate locurile de joacă din municipiu”, ne-a spus George Şinghi.

Majoritatea echipamentelor de joacă existente în prezent în zonele de agrement ale municipiului Tulcea au o vechime cuprinsă între 25 -30 ani şi necesită întreţineri şi reparaţii frecvente. Achiziţia de echipamente de joacă are în vedere aspecte referitoare, în special, la eficienţa, fiabilitatea şi gradul de siguranţă pe care îl oferă în mod general utilizatorilor şi, în particular, copiilor. Dezvoltarea locurilor de joacă are ca obiectiv şi creşterea numărului de beneficiari aparţinând mai multor categorii de vârstă.

„Copiii învaţă să-şi folosească abilităţile şi să-şi stimuleze simţurile, dezvoltându-se, totodată, din punct de vedere cognitiv-lingvistic, social, emoţional, fizic şi creativ. Achiziţia se realizează într-un concept de parc senzorial, dinamic, colorat şi inovativ, gândit pentru a facilita interacţiunea copiilor cu mediul înconjurător într-un mod plăcut şi relaxant. Necesitatea achiziţiei este dictată de nevoia şi oportunitatea creării unui proiect complex bazat pe naturaleţea formelor, segmentat pe grupe de vârstă, atractiv, oferind zone de joacă şi relaxare pentru copii, compartimentat în funcţie de vârstă”, se arată în caietul de sarcini.

Suma totală estimată pentru reabilitarea locurilor de joacă din municipiu este de  962.184,88 lei.

Locurile de joacă care urmează a fi reabilitate sunt cele din zonele: Str. Progresului, Sala Sporturilor, Lac Ciuperca, Vest (Vărăriei – Ghiocel), Alunişului, E3, Lotizare, Navaliştilor, Babadag, Viticulturii, Aleea Rosmarin, I.L. Caragiale, Complex Neptun, Eternităţii şi Grădinarilor.