JT Grup, operatorul de salubritate din judeţ, nu a primit nicio sesizare referitoare la modul în care sunt colectate deşeurile, susţine managerul firmei, Ionuţ Tudorache. Mai mult, operatorul a demarat un proces în instanţă în care sunt implicate 30 de primării pentru recuperarea unor debite în valoare de peste 3 milioane de lei.
Declaraţia vine în contextul în care în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, subprefectul Carmen Caloianu a precizat faptul că circa 80% dintre primăriile care au contract cu JT Grup s-au plâns că au probleme.
,,Autorităţile centrale abilitate consideră că judeţul Tulcea este unul foarte curat, în timp ce subprefectul se plânge că sunt probleme cu firma de salubritate. Nici noi, nici ADI Deşeuri nu am primit nicio sesizare scrisă legată de problemele primăriilor. Bănuim că problemele la care se referă subprefectul sunt din cauză că primăriile nu îşi plătesc facturile de colectare. Societatea noastră în ultima săptămână a demarat un proces în instanţă în care sunt implicate 30 de primării pentru recuperarea debitelor în valoare de 3.200.000 de lei”, ne-a declarat managerul JT Grup, Ionuţ Tudorache.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, şef Serviciu Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Tulcea, Elena Micu, a menţionat faptul că APM a contestat la Ministerul Mediului autorizaţia de funcţionare a JT Grup emisă de ARBDD. Şi acest lucru este negat de reprezentantul JT Grup.
,,În anul 2019, înainte de a începe operarea contractului ne-am adresat în scris către APM Tulcea în vederea obţinerii autorizaţiei de mediu apoi am primit că îşi deleagă competenţa către ARBDD. În continuare societatea noastră s-a adresat către ARBDD şi a obţinut autorizaţia de mediu, potrivit legislaţiei. Sunt stupefiat de faptul că s-a spus că s-a depus o contestaţie la minister din partea APM Tulcea. Nu există o astfel de contestaţie. Contestarea unei autorizaţii se face într-un termen de 30 de zile. La şedinţa ARBDD de emitere a autorizaţiei pentru JT Grup a participat şi APM care nu a avut nimic de comentat. Cred că este o afirmaţie tendenţioasă menită să atace JT Grup şi să atragă atenţia nejustificat”, a precizat managerul Ionuţ Tudorache.
Ionuţ Tudorache mai spune că, potrivit unor rapoarte de monitorizare efectuate la nivel naţional, JT Grup s-a aflat pe primele locuri în ultimul an la capitolul deviere de la depozitare.
,,Compania sprijină constant acţiunile de voluntariat ale unor ONG-uri de protecţia mediului şi autorităţile locale pentru igienizarea unor arii protejate şi evacuarea depozitelor necontrolate de deşeuri colectate în aceste zone. Dacă într-adevăr există aceste probleme de care noi nu ştim, să ne anunţe şi noi le remediem dacă depind de noi. JT Grup este un operator profesionist cu certificate la nivel european care nu lucrează cu sentimente”, a concluzionat Tudorache.
JT GRUP este unic operator de salubritate de pe raza judeţului Tulcea, singura societate de profil din Europa care operează şi colectează deşeuri într-o zonă umedă şi principalul colector, valorificator şi reciclator al deşeurilor industriale şi menajere, al deşeurilor din echipamente electrice şi electronice şi al deşeurilor periculoase, urmare a implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Tulcea.