* Directorul Smart Eco Plus Tulcea, Sorin Crăciun: „Riscăm să ni se taie subvenţiile pentru energia termică”

Tulcenii racordaţi  la sistemul  centralizat de încălzire nu se grăbesc să îşi monteze repartitoare de costuri pe calorifere. Reprezentantul Smart Eco Plus, una dintre firmele auto-rizate de ANRE la Tulcea să realizeze astfel de servicii, Sorin Crăciun, atrage atenţia asupra faptului că  în această situaţie există riscul ca Guvernul României să piardă subvenţiile acordate de Uniunea Europeană pentru energia termică.

Fiecare apartament din România racordat la sisteme centralizate de încălzire va trebui să aibă contoare sau repartiza-re pentru a măsura energia termică până la iarnă, atât pentru apă caldă, cât şi pentru căldură.

O lege adoptată recent prevede sancţiuni usturătoare, de până la 1.000 lei, pentru cei care nu se conformează.

Directorul comercial Sorin Crăciun al firmei Smart Eco Plus, responsabil de punctul de lucru de la Tulcea spune că în municipiu măsura ar putea fi implementată, dar nu există cereri în acest sens.

„Din păcate nu avem cereri înregistrate. Dacă ar exista cereri, noi avem competenţa necesară să montăm repartitoarele până la sfârşitul anului. Trebuie să ne aliniem directivelor europene, în caz contrar, cred că riscăm să ni se taie subvenţiile pentru energia termică, acordate de Uniunea Europeană către Guvern”, ne-a declarat directorul comercial Sorin Crăciun.

Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar în cazul apartamentelor racordate la reţeaua de termificare. Excepţie fac cele care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care există în acelaşi bloc apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

„Locatarii vor plăti 150 de lei pentru a monta un repartitor. În funcţie de numărul de camere vor fi montate mai multe dispozitive, respectiv câte unul pentru fiecare calorifer”, a precizat Sorin Crăciun.

În prezent, furnizorul de energie termică în sistem centralizat din municipiul Tulcea, Energoterm înregistrează în jur de 9.000 de abonaţi. Dintre aceştia, circa 1.300 au depus cereri de debranşare de la sistem.

Potrivit datelor furnizate de Energoterm, în jur de 1.900 de apartamente au în prezent montate repartitoare, ca atare ar rămâne aproximativ 5.800 de locuinţe unde ar trebui montate repartitoarele de costuri pe caloriferele.

Obligativitatea montării contoarelor sau a repartitoarelor de costuri pe caloriferele din blocurile de locuinţe a fost impusă încă de acum 15 ani, prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

Prevederea a fost preluată ulterior în Legea 121/2014 privind eficienţa energetică şi chiar a avut ca termen de ducere la îndeplinire sfârşitul anului 2016.

În prezent, mai puţin de jumătate dintre apartamentele din România sunt contorizate.

Ca urmare, Legea 196/2021 promulgată recent de preşedintele Klaus Johannis prevede un nou termen limită, pentru 31 decembrie 2021, dar şi sancţiuni de 500 – 1.000 lei pentru cei care nu se conformează.

În contrapartidă, normativul interzice sistarea furnizării de agent termic primar pe timp de iarnă şi promite o reducere cu 5% a TVA pentru energia termică furnizată populaţiei la 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.