Robert Paul Larie: „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a salva persoanele la nevoie”

  • Bărcile şi hidrobicicletele pot fi utilizate de cetăţeni în mod gratuit, pe baza buletinului, timp de o oră
  • Scăldatul va fi interzis în perioada 13-15 august, de Zilele Municipiului
  • La  grătar, cu programare telefonică sau la faţa locului, în măsura locurilor disponibile

Scăldatul în lacul Ciuperca, interzis de la începutul sezonului estival, este permis din nou începând de ieri. Astfel, cei care aleg să se relaxeze pe plaja lacului Ciuperca beneficiază de prezenţa unui salvamar.

„Am reuşit să contractăm serviciile unui salvamar, ceea ce înseamnă că acum scăldatul poate fi permis. Ieri dimineaţă s-a făcut îngrădirea cu balize a perimetrului pentru scăldat şi vor fi disponibile şi şezlonguri. Apa lacului a fost curăţată de alge în zona plajei. Până luni, sistemul de alimentare cu apă a lacului a fost obturat timp de aproximativ două luni, fiind afectat de lucrările desfăşurate la faleză. Odată cu reîmprospătarea apei, aceasta se va oxigena şi vor dispărea şi algele. Plaja a fost afânată, iar joi s-au adăugat  încă 4 tone de nisip”, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

Potrivit edilului, scăldatul va fi interzis în perioada 13-15 august de Zilele Municipiului.

„Tulcenii au voie să intre în apă până la baliză. Pe durata Zilelor Municipiului, 13-15 august scăldatul va fi interzis pentru a evita anumite evenimente neplăcute. În perioada următoare vom califica colegi din primărie care vor avea acest curs, pentru cazurile în care nu vom găsi pe cineva”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Tânărul salvamar tulcean, Robert Paul Larie, în vârstă de 23 de ani se află pentru prima dată în postura de salvamar şi spune că va face tot ce este posibil pentru a salva oamenii, în cazul în care va fi nevoie.

„Cooperez cu firma care a câştigat licitaţia pentru plaja Ciuperca şi am mai profesat ca instructor de înot timp de 3 ani. Este pentru prima dată când voi profesa ca salvamar şi  mi se pare o zonă sigură. Am ales această profesie pentru că am încercat să îmbin utilul cu plăcutul. Ţinând cont că am fost instructor de înot am atracţie către apă şi am vrut să trec mai departe, de la a învăţa oamenii să înoate, până la a-i salva. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a salva persoanele la nevoie, dacă este cazul “, ne-a declarat salvamarul Robert Paul Larie.

Unul dintre tulcenii care vine de o viaţă pe lacul Ciuperca pentru a se scălda este Dan Iftimie, în vârstă de 52 de ani.

Dorinţa lui este ca partea dintre lac şi bănci să fie îmbunătăţită cu nisip, pentru a fi mai facil accesul în apă.

„Se vede că s-a mişcat ceva de când domnul primar a preluat administrarea acestor bunuri. Eu am 52 de ani şi vin din copilărie aici să mă scald. Dorinţa mea este să se mai amenajeze un pic partea dintre lac şi bănci deoarece este foarte greu de accesat atunci când vrem să intrăm în apă. Sunt pietre şi alte obiecte care ne rănesc la picioare. De asemenea, aş vrea ca duşurile să fie mai întreţinute. Acum sunt cu mai multe vecine cu care vin aproape zilnic pe plajă. Eu lucrez în tură de noapte, iar dimineaţa vin să mă relaxez aici. Am ales să vin pe plaja Ciuperca şi nu litoralul deoarece lucrez în schimburi, iar concediul mi-l iau foarte greu şi sunt aproape şi de cartierul Vest, cel în care locuiesc. Noi, cam toţi din cartierul Vest, venim aici cu copiii. Seara sunt foarte mulţi copii care se joacă  pe nisip. Ne bu-curăm de aceste facilităţi puse la dispoziţie de primărie, care sunt pentru noi, dar şi pentru domnul primar care şi dânsul poate veni aici, chiar ne-am bucura”, ne-a spus Dan Iftimie.

Tot la scăldat se afla ieri şi tulceanul Vasile Moroşag, împreună cu fiul său.

„Am intrat în apă şi este foarte bună, este caldă. Dacă s-ar mai pune puţin nisip înainte de intrarea în apă ar fi bine. Acum am venit la plajă împreună cu băiatul meu. Am ales lacul Ciuperca deoarece nu este aşa de aglomerat precum litoralul şi acum am văzut că avem şi salvamar”, a precizat Vasile Moroşag.

Plimbări gratuite cu bărcile şi hidrobicicletele

Ambarcaţiunile de agrement şi hidrobicicletele pot fi utilizate de cetăţeni în mod gratuit, pe baza actului de identitate.

Potrivit proiectului european, în cadrul cărora au fost achiziţionate, utilizarea bărcilor şi a hidrobicicletelor va fi gratuită timp de 5 ani de la ultima plată, care se va face luna aceasta.

„Este un proiect european social şi de aceea ambarcaţiunile şi hidrobicicletele nu pot fi închiriate în perioada de implementare, ci se predau gratuit, timp de o oră şi pe bază de buletin, sub supravegherea personalului. Eu aş fi vrut să fie contra cost pentru a acoperi o parte din cheltuielile noastre, dar aşa a fost construit proiectul care a primit finanţare 100% şi astfel nu pot fi angrenate alte cheltuieli pe durata implementării. Utilizarea ambarcaţiunilor va fi gratuită timp de 5 ani de la ultima plată, care se va face luna aceasta”, a menţionat primarul Ştefan Ilie.

La grătar, cu programare

Tulcenii pot folosi începând de săptămâna aceasta şi grătarele din zona de picnic de pe malul lacului Ciuperca. Spaţiul cuprinde zece foişoare cu acoperiş din stuf, un loc de joacă pentru copii şi cinci grătare cu spălătoare. Aici accesul se face cu programare, pe baza actului de identitate, iar zona este păzită permanent.

„Deşi este o zonă sensibilă, dificil de gestionat, am decis să nu o îngrădim. Sunt de părere că bunul simţ, predominant printre tulceni, trebuie cultivat şi răspândit, astfel încât să devină normalitate. Montarea unor garduri nu ar fi făcut decât să izoleze zona şi să ofere adăpost comportamentelor primitive”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Tulcenii îşi doresc mai multă pază în zona de picnic

Cetăţenii sunt încântaţi de faptul că îşi pot petrece timpul liber în noua zonă de picnic amenajată pe lacul Ciuperca, însă îşi doresc ca aceasta să fie mai bine păzită.

„Îmi place şi zona de picnic care a fost amenajată şi pe care înainte făceam antrenamente la fotbal. Sperăm ca şi aceasta să fie întreţinută, cu o pază mai întemeiată, precum poliţiştii locali. Suntem bucuroşi că putem utiliza şi bărcile pentru plimbări pe lac”, a spus tulceanul Vasile Moroşag.

Programul de funcţionare pentru activităţile de picnic este în intervalul orar 09.00-21.00, de luni până duminică.

În vederea utilizării platformei pentru grătar, se recomandă programarea telefonică la numărul 0240.516.250.  Programarea se poate face şi la faţa locului, în măsura în care sunt locuri disponibile.

Cetăţenii se pot programa pentru o perioadă de maxim 3 ore, iar în situaţia în care nu există alte programări, se poate face prelungirea pentru încă o oră. Predarea foişorului se face pe baza buletinului utilizatorului. La final, foişorul şi spaţiul pentru grătar trebuie să fie curate.

Regulamentul de funcţionare a zonei de picnic de pe malul lacului Ciuperca prevede şi sancţiuni cuprinse între 100 de lei şi 5.000 de lei pentru nerespectarea normelor impuse.

Lacul Ciuperca este principala zonă de agrement din municipiul Tulcea, în condiţiile în care faleza Dunării este în reabilitare de anul trecut.