Scriitoarea tulceancă Nataşa Alina Culea, autoare a nu mai puţin de opt cărţi, a lansat recent în mediul online romanul realist magic „Rusalka. Femeia din adâncuri”,  prima carte a cărei acţiune se petrece în Delta Dunării.

Nataşa Alina Culea are 40 de ani şi  s-a născut la Tulcea, oraş din care a plecat la 14 ani, imediat după şcoala generală.

A locuit 16 ani în Bucureşti, apoi 8 ani în Sofia (Bulgaria). De câţiva ani s-a întors în Bucureşti, acolo unde continuă să scrie, dar şi predă un curs de scriere creativă la Centrul Metropolitan de Educaţie şi Cultură „Ioan I. Dalles” din Bucureşti – „Arhitectura scrierii creative”.

La sfârşitul acestei luni scriitoarea va lansa prima sa carte în domeniul dezvoltării personale.

– Aveţi mai multe cărţi publicate, cea mai recentă fiind „Rusalka. Femeia din adâncuri”. Este singura carte a cărei acţiune se petrece în locurile natale? Ce v-a inspirat în alegerea titlului cărţii, dar şi în scrierea acesteia?

– Da, romanul realist magic „Rusalka. Femeia din adâncuri” este singurul care are, până acum, tot firul narativ în Delta Dunării, magicul tărâm dintre ape. Apa este un portal, o lume tainică de o frumuseţe copleşitoare. La apă trebuie să ne închinăm. Oricine a pus vreodată o scoică la ureche şi a auzit chemarea ei ştie despre ce vorbesc. Mesajul apei îl primim dincolo de simţurile noastre. Apa, luna şi inefabilul feminin mi-au inspirat „Rusalka”. Fiind iremediabil îndrăgostită de nuvelele fantastice ale lui Mircea Eliade, Cezar Petrescu, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, Ştefan Bănulescu ş.a.m.d., am ales varianta slavă a unei creaturi din apă, onorându-mi astfel şi locurile natale, dar şi rădăcinile slave. Am vrut ca tărâmul deltaic să fie următorul loc al naşterii unei proze fantastice româneşti.

– Povestea romanului este una reală sau fictivă? Realizaţi o scurtă descriere a acţiunii.

– Romanul îmbină factualitatea, traiul oamenilor din Delta Dunării, cu elemente mitologice locale învăluite în magie. În „Rusalka. Femeia din adâncuri” un jurnalist din Bucureşti vine în Delta Dunării să se regăsească, să se liniştească din zbuciumul vieţii, însă odată ajuns aici, păşeşte într-o altă lume a pericolelor nevăzute, ca într-o oglindă lichidă. Poveştile pe care le aude de la localnici îi trezesc sentimentul că undeva, cândva, cumva, a mai trăit lângă Dunăre şi a iubit o fată-legendă. Unele răspunsuri i se dezvăluie treptat, pe parcursul lecturii noastre, pe când altele se adâncesc în vremuri uitate.

– Cine sau ce anume v-a insuflat pasiunea pentru scris?

– Îmi amintesc cu drag de abonamentul la Biblioteca Judeţeană din Tulcea, pe vremea când eram elevă, şi de profesorul meu de limba română de la Şcoala nr. 11, domnul Gaidanut Titus, un îndrumător extraordinar pe calea literelor. O menţionez şi pe doamna profesoară Ana Bangu, care ne preda limba rusă cu atât de multă pasiune pentru adevărata literatură slavă.

– Cui se adresează cartea? Cărui tip de cititor?

– Când am început să scriu „Rusalka”, m-am gândit că va fi, mai degrabă, un roman local, fiind înţesat de poveşti şi legende ale Deltei Dunării împletite cu tradiţiile ucrainenilor şi lipovenilor din aceste părţi ale ţării, dar cartea a avut deja un răsunet neaşteptat, devenind una dintre cele mai căutate cărţi din librărie, nu doar în domeniul fantasticului, dar în literatura română, în general.

– Când veţi lansa cartea la Tulcea?

– Cartea a fost lansată doar în mediul online, la sfârşitul lunii iulie, anul acesta. Am primit o invitaţie să o lansez în Tulcea, dar încă nu am stabilit o dată anume.

– Legat de scris, aveţi vreun ritual, vreun obicei?

– Scrisul presupune, în primul rând, izolare. Oamenii dragi din jurul meu ştiu că am obiceiul să dispar chiar şi câteva zile la rând sau să stau fără telefon perioade îndelungate. Orice întrerupere, orice amânare pot fi fatale pentru o idee căreia i-a venit timpul să vină pe lume. Altfel, uneori ascult muzică atunci când scriu, beau ceai sau aştern cuvintele sub lumina lunii.

– Care sunt planurile dumneavoastră pentru anul acesta, din punct de vedere al scrisului?

– Pe lângă aceste patru cărţi deja lansate la editura Bookzone („Marat”, „Nopţi la Monaco”, „Un bilet la circ numit iubire” şi „Rusalka. Femeia adâncurilor”, mai urmează încă trei lansări până la sfârşitul acestui an. Probabil că cea mai surprinzătoare carte va fi cea pe care o voi lansa la sfârşitul acestei luni, în august, deoarece va fi prima mea carte în domeniul dezvoltării personale – în acest sens am obţinut şi diploma de consilier/coach. Cartea va pune reflectorul pe relaţiile amoroase contemporane, iar eu abia aştept să-i văd ecourile! Voi continua să scriu ficţiune, aşa cum nu uiţi niciodată prima dragoste. Da, am multe planuri, făurite cu grijă şi pedanterie; nu am de gând să frânez prea curând scrisul, îmi place să am piciorul pe acceleraţie.  Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.