„Când vrei să cunoşti un oraş, trebuie întâi să îi cunoşti oamenii”

Zeci de persoane au participat sâmbătă la castingul dedicat producţiei unui film de promovare a oraşului Tulcea, aceştia fiind implicaţi în sesiuni de  fotografie în pavilionul instalat pe strada Unirii.

Filmul  produs de Primăria Municipiului Tulcea în parteneriat cu Art Focus International şi cu implicarea Asociaţiei Ivan Patzaichin îşi propune să promoveze diversitatea etnică şi multiculturalitatea specifică oraşului Tulcea.

Filmul publicitar de scurt metraj, realizat pro bono de regizorul Petre Năstase se va filma la Tulcea în perioada 7-10 septembrie, estimându-se a fi finalizat în luna octombrie.

 „Am venit în Tulcea să fac un film de prezentare a acestui oraş pe care eu îl iubesc. Venind de foarte multe ori aici, am început să îl cunosc. Mi-a venit ideea să fac un film de prezentare bazat pe un cuvânt foarte frumos, armonie. Aici trăiesc foarte multe etnii, de foarte mult timp, într-o armonie generală. Acestea s-au amestecat între ele şi fac o textură umană foarte frumoasă. Texturile dobrogene sunt foarte speciale, stuful, aripa de pasăre, câmpul, piatra, salcia, lemnul îmbătrânit al Deltei şi aşa mai departe. Filozofia acestui film va fi bazată pe texturi şi armonie. Mesajul final este că atunci când vrei să cunoşti un oraş, trebuie întâi să îi cunoşti oamenii”, ne-a declarat regizorul Petre Năstase.

În cadrul filmului, care va dura circa trei minute, vor fi promovate diversele etnii care convieţuiesc în Tulcea. Doi actori din Tulcea vor juca rolul unor personaje care vor intra într-o aventură de descoperire a oraşului.

„Este un casting de feţe care trebuie să fie reprezentative pentru etnii. Vom lua legătura cu etniile şi vom face casting de personaje care să facă parte din ansamblurile de dans. Vreau să prezint costumul într-o armonie cu texturile Deltei, ale costumelor aromânilor, turcilor, grecilor, lipovenilor, etc. Filmul va dura 2-3 minute şi dacă am 20-30 de feţe reprezentative voi fi foarte fericit. Noi am început preproducţia de acum o lună, atunci când am făcut parteneriatul cu Primăria pentru filmul care este pro bono. Acum suntem în prospecţie şi casting. Încerc să cunosc şi să simt vibraţia locului ca să fiu cât mai aproape de acest oraş. Voi avea două personaje care vor fi jucate de doi actori ai Teatrului <<Jean Bart>>, Irina şi Cristi Naum. Ei sunt doi globe-trotteri care vin cu trenul şi intră într-o aventură de descoperire a oraşului”, a precizat regizorul Petre Năstase.

Una dintre participantele la casting, cu o fizionomie aparte, este Iris Rotaru, în vârstă de 6 ani. Tatăl fetei este tulcean, iar mama sa este din Mali.

,,Am venit cu fata mea care este jumătate tulceancă. Mama ei este din Mali. Am cunoscut-o la Bucureşti, acolo un-de a venit la studii. Nu locuim aici, dar mai venim pe la bunici din când în când. Este un moment interesant, mai ales că eu apreciez multiculturalismul din Tulcea şi întotdeauna mă laud cu el pe unde mă duc. Spun mereu că oraşul nostru este cosmopolit ca New York-ul, având în interior 12 naţii într-un loc mic. Apreciez înţelegerea dintre etniile care se regăsesc aici. De asemenea, odată cu şantierul naval, avem şi mai multe naţii  care locuiesc aici şi cred că este un lucru bun”, ne-a spus tatăl fetei, Vlad Rotaru.

La casting a participat şi Doina Cernat din Văcăreni, localitatea în care majoritatea cetăţenilor sunt asemănaţi la chip cu mongolii.

„Sunt româncă, dar în satul de unde vin părinţii mei toată lumea seamănă cu mongolii. Toată lumea mă întreabă dacă sunt turcoaică sau altă naţie, dar eu sunt româncă, probabil cu anumite rădăcini. Am  venit la casting pentru că îmi doresc să rămână ceva în urma mea şi să fac şi eu ceva bun pentru oraş”, a subliniat Doina Cernat.

În cadrul evenimentului s-au mai lăsat îndrumaţi de fotograf mai mulţi copii ai comunităţii turce care au venit însoţiţi de turcoaica Leyla Suliman.

,,Am adus copii care reprezintă etnia noastră, turcă, dar şi o fetiţă care reprezintă etnia lipovenilor. Mi s-a părut interesantă ideea acestui casting şi este o oportunitate pentru cei mici” , a spus Leyla Suliman.

Proiectul îşi propune diseminarea valorilor culturale şi a elementelor de patrimoniu istoric, geografic şi urbanistic locale publicului larg, local, naţional şi internaţional. Proiectul răspunde, de asemenea, unor nevoi de cunoaştere a tradiţiilor istorice şi culturale şi de punere în valoare a diversităţii comunităţilor etnice şi religioase din Municipiul Tulcea.