Designeri din ţară şi din judeţul Tulcea au participat la Târgul de creaţii de autor „Iarmaroc Design Fair”, organizat în perioada 14-15 august, la Casa Avramide, acesta fiind unul dintre evenimentele din cadrul Zilelor Municipiului Tulcea.

Cei 11 artişti prezenţi au expus obiecte de design, bijuterii de autor, creaţii vestimentare, dar şi bunătăţi. Ideea târgului a pornit de la tulceanca Claudia Marian, în vârstă de 28 de ani, care a terminat studiile de Fashion Design în Danemarca.

„În oraşul Tulcea au fost organizate până acum târguri, dar în special cele de meşteşugari şi de lucrători locali. De data aceasta ne-am dorit  să venim cu un concept nou, axat mai mult pe design şi anume: ceramică, bijuterie, partea de articole vestimentare şi artă plastică. Ne-am dorit să aducem creatori din toată ţară pentru prima oară la Tulcea. Avem designeri din Braşov, Iaşi, Constanţa, Bucureşti. Acum este ediţia pilot şi am avut un număr limitat de locuri, dar sperăm că anul viitor să reuşim să mai organizăm un nou târg care să fie şi mai amplu. Ideea aceasta a fost primită foarte bine de către tulceni. Eu i-am aşteptat pe tulceni cu o combinaţie de articole vestimentare din bumbac organic imprimate cu cerneală eco, cu accesorii din mătase naturală şi, de asemenea, cu accesorii din bumbac netratat. Ideea în sine de târg am conturat-o anul acesta în luna mai. A fost ceva rapid, doar că în mintea mea  voiam să văd de ceva timp la Tulcea un târg axat pe design. Atunci s-a ivit ocazia de a face acest lucru împreună cu Primăria Tul-cea şi Casa Avramide. Avem obiecte care pornesc şi de la 50 de lei, dar pot ajunge până la 500 de lei. Preţurile variază în funcţie de obiectele prezentate. Putem să vedem şi produse la preţuri accesibile, dar şi preţuri de designeri, puţin mai ridicate”, ne-a declarat, sâmbătă, Claudia Marian.

Lilia Dorofte, creator din Iaşi, le-a prezentat tulcenilor produse realizate din piele naturală, care au fost admirate de iubitorii de unicat.

„Până în acest moment numărul persoanelor care au venit la târg nu a fost unul foarte mare, dar cei care au venit au admirat produsele, le-au analizat şi feedback-ul a fost unul pozitiv, spunându-mi că sunt încântaţi că a apărut aşa un târg în oraşul Tulcea. Am venit cu un stand compus din produse din piele naturală. Realizez articole unicate, personalizate prin tehnică prelucrării pieilor, astfel că aproape fiecare produs este unicat. Începuturile acestei afaceri, ca-re a rezultat dintr-un hobby, au început din anul 2014. Este prima dată când vin la Tulcea şi am făcut-o datorită invitaţiei din partea Primăriei şi a unei expozante, dar şi datorită faptului că am câţiva clienţi prin oraş care-mi sunt foarte dragi şi  m-au rugat să ajung în zonă. Produsele pe care le confecţionez încep de la 150-180 de lei, la partea de portofele, iar preţul genţilor începe de la 450  lei şi urcă pâ-nă la 600 lei. Atât cât am reuşit să vizitez, am văzut că Tulcea este un oraş cochet. Chiar dacă este micuţ, este foarte bine aranjat în spaţiu. De asemenea, mi-au plăcut câteva clădiri foarte vechi şi oamenii sunt ospitalieri”, ne-a spus Lilia Dorofte.

Printre creatorii de frumos care s-au aflat la târg am putut să o vedem şi pe artista din Tulcea Elida Buftei, care a atras toate privirile cu tablourile create pe loc.

„Această idee este mai mult decât minunată. Este într-adevăr acea pată de culoare de care avea nevoie oraşul nostru. Mulţi dintre designeri, care sunt cu adevărat tulceni, chiar dacă au prins inspiraţii din alte zone, ne-au făcut onoarea să se întoarcă pe meleagurile noastre şi să ne încânte cu creaţii de-a dreptul minunate. Tulcenii au văzut această iniţiativă neaşteptat de bine. Avem foarte mulţi iubitori de artă. Consider că acest târg va avea multe ediţii de acum încolo. De dimineaţă a fost o nebunie şi vreau să spun că rămân fără tablouri, de aceea încerc să le fac aici, de faţă cu toată lumea. Am atras atenţia prin simplul fapt că pictez la faţa locului şi oamenii sunt interesaţi să vadă cum creez nuanţele, cum fac amestecurile cromatice, ceea ce pe mine mă bucură. Lucrările mele sunt fragmente din zona tulceană, dar într-o viziune foarte artistică. Lumea a fost încântată, iar eu mă bucur pentru că am simţit apreciere. Am încercat foarte mult să fac preţurile accesibile pentru toată lumea, în speranţa că orice îşi doresc să poată cumpără. Preţurile oscilează, am avut tablouri care au pornit de la 50 de lei, iar cel mai scump ajungea la 120 de lei. Cerceii handmade pornesc de la 15 lei până la 75 de lei”, ne-a spus Elida Buftei.

Gabriela Pisică, creator de bijuterii din Bucureşti, a pus la dispoziţie tulcenilor articole accesibile pentru toate buzunarele, preţurile începând de la 5 lei până la 200 de lei.

„Au fost persoane cu gusturi şi cereri diferite, dar pentru fiecare s-a găsit câte ceva în tot târgul. Este prima dată când vin în Tulcea şi oamenii mi-au lăsat o impresie foarte bună. Am început să fac bijuterii din 2007. Am început cu nişte pandantive cu pietre semipreţioase pentru uzul personal. Este un hobby, când îmi permite timpul mai particip şi la evenimente. Bijuteriile sunt confecţionate din pietre semipreţioase, sârmă de cupru placată cu argint şi unele dintre ele din lut polimeric modelat, care se arde în cuptor”, ne-a dezvăluit creatoarea  Gabriela Pisică.

Tulcenii s-au arătat încântaţi de târgul de creaţii de autor organizat de Zilele Municipiului, manifestare ce îşi doresc să o vadă şi pe viitor în oraşul lor.

„Ceea ce am văzut la acest târg mi s-a părut inedit pentru că sunt creaţii originale şi speciale pe care nu le vezi oriunde. Mi se pare o iniţiativă foarte bună introducerea unor astfel de târguri de Zilele Municipiului şi încurajez astfel de manifestări. Mi se pare foarte interesant că au prins mai mult curaj aceste afaceri mici şi că se pot găsi zilele acestea la Casa Avramide. M-au atras foarte mult lumânările din ceară naturală şi bijuteriile handmade. Preţurile mi s-au părut direct proporţionale cu calitatea şi cu munca  pe care o depun micii întreprinzători. Îmi doresc şi pe viitor să văd aşa ceva, poate într-un număr şi mai mare”,  ne-a declarat tulceanca Elena Ciocan.

Totuşi, pentru unii cetăţeni preţurile au părut cam piperate pentru buzunarele lor.

„Am venit special pentru a vedea materialele designerilor autohtoni. Am fost plăcut impresionată, chiar dacă nu am cumpărat nimic. Preţuiesc şi admir creaţiile artiştilor şi munca depusă de aceştia. Mi-au plăcut foarte mult săculeţele pentru plajă şi rochiţele. De asemenea, mi-au plăcut ceştile din ceramică. Este o idee frumoasă, dar din păcate nu prea au consumatori pe segmentul acesta din cate văd. Este o iniţiativa bună de Zilele Municipiului. Trebuie să evoluăm, nu trebuie să ne întoarcem înapoi la ce era până acum. Preţurile sunt bune pentru munca pe care o depun artiştii, dar pentru persoane care are un venit limitat sunt un pic cam piperate”, ne-a spus Dorina Moşescu.

Tulceanca Camelia Mitache se declară fanul produselor realizate manual, fapt pentru care nu a putut să plece de la târg fără a achiziţiona creaţii unicate.

„Acest târg ne-a lăsat o impresie foarte bună, deoarece au venit artişti diferiţi din toate colţurile ţării de Zilele Tulcei, cu nişte lucruri unice pe care nu le-am mai văzut până acum în alţi ani. Mi-am achiziţionat noi cercei şi alte bijuterii, dar şi o lumânare foarte frumos mirositoare. Sunt foarte mulţumită de ceea ce am văzut, dar şi de atmosferă. Mi se pare că este o iniţiativă foarte profitabilă şi sperăm să vină de mai multe ori pe an, nu doar de Zilele Municipiului. Preţurile sunt foarte accesibile. Merită să achiziţionezi un asemenea obiect datorită lucrului manual şi efortului omului. Mă atrag produsele confecţionate manual, deoarece sunt de cea mai bună calitate, au o istorie în spatele lor şi nu există nicio piesă la fel ca celelalte”, ne-a spus Camelia Mitache.

În timpului evenimentului, în ziua de sâmbătă, organizatorii târgului de creaţii au fost luaţi prin surprindere de rugă-mintea unuia dintre preoţii de la Catedrala Sf. Nicolae de a da muzică mai încet, pentru că în acelaşi timp se desfăşura slujba. Evident că s-au conformat!