Liderul primarilor din judeţul Tulcea Eugen Ion o sfătuieşte pe Atena-Adriana Groza, guvernatorul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) să transmită tuturor primăriilor adrese prin care să i se comunice dacă există reclamaţii la nivelul UAT-urilor referitoare la şacalii din deltă. Declaraţia vine în contextul în care guvernatorul ARBDD a afirmat, într-un interviu acordat News.ro, că nu există nicio plângere din partea turiştilor privind prezenţa şacalilor.

„Doamna guvernator poate că este la început de activitate şi i-a scăpat acest lucru, dar ar fi putut să facă o adresă către primăriile din deltă şi cele limitrofe. Cu siguranţă fiecare primărie în parte are <<n>> sesizări, pentru că cetăţeanul, înainte să ajungă la Rezervaţie, ajunge la primar. Sesizările sunt fie pe e-mail, telefonic sau cu adresă directă la primărie. Dacă vrem să fim pragmatici, cred că aşa ar trebui să facem. Dacă vrem să ne ducem pe zona de aşteptare a studiilor şi a altor analize, din punctul meu de vedere asta înseamnă că nu se doreşte rezolvarea acestei probleme. Toate sunt bune şi frumoase până când se ajunge în situaţia din judeţul Constanţa, unde animalele sălbatice au devorat un copil care s-a rătăcit. La noi în România aşa se procedează de obicei. Stăm până în ultimul moment şi apoi încercăm să căutăm vinovaţii şi să acţionăm pompieristic. Sfatul meu ar fi să se îndrepte cu adrese către toate primăriile din judeţul Tulcea şi să i se comunice dacă există, sau nu, reclamaţii la nivelul UAT-urilor referitor la această problemă”, ne-a declarat Eugen Ion, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România Filiala Tulcea, primar al comunei Jurilovca.

Guvernatorul ARBDD Atena-Adriana Groza a dat de înţeles în cadrul interviului că şacalii nu sunt o problemă foarte mare pentru Delta Dunării şi nu sprijină demersul primarilor din zonă, care au cerut reluarea vânătorii la şacal.

„Problemele sesizate privind semnalarea prezenţei şacalului în Delta Dunării şi a somnului african nu sunt situaţii în care procesul decizional să poată fi unul automat, de intervenţie rapidă a guvernatorului. Ele vizează managementul general al biodiversităţii, iar soluţiile ce vor fi stabilite vor trebui luate în acord cu cadrul legislativ existent, pe baza unor date şi analize care să nu lase loc la interpretări şi prin consultare cu factorii interesaţi. În ceea ce priveşte problemele legate de şacal, în prezent nu există un studiu privind evaluarea efectivelor acestei specii şi nici a daunelor produse. Nu există nicio plângere, nici din partea turiştilor privind prezenţa acestei specii, iar şacalul, contrar celor vehiculate, nu este o specie invazivă, ci este o specie menţionată în Anexa nr. 5 din OUG nr. 57/2007, cu modificările şi completările ulterioare, specie de interes comunitar a cărei prelevare din natură şi exploatare face obiectul măsurilor de management. Prezenţa acestei specii în Delta Dunării este strâns legată de activitatea de animale ce sunt pur şi simplu lăsate nesupravegheate în afara gospodăriilor, pe diguri şi grinduri. În plus, ceea ce nu se spune despre şacal este că el este o specie necrofagă, iar prin eliminarea animalelor deja moarte el înlătură, de fapt, surse potenţiale de infecţie, fiind un sanitar al sistemelor naturale”, a spus guvernatorul Deltei Dunării.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.