Lucrările de izolare termică a blocului nr. 7 de pe strada Gării, realizate în proporţie de 70%, vor fi finalizate în luna decembrie, însă recepţia şi plata acestora nu se va face până când nu vor fi remediate neregulile, a anunţat primarul Ştefan Ilie, care a vizitat, joi, câteva din apartamente.

„Am făcut o vizită în teren pentru a vedea în ce stadiu se află lucrările, dar mai ales pentru a afla impresii direct de la beneficiari – locatarii blocurilor. M-a interesat în special situaţia Blocului 7, cel care se află în stadiul cel mai avansat de lucru. Termoizolarea pereţilor exteriori este finalizată, iar tâmplăria PVC este realizată în proporţie de aproximativ 80%. Am fost aşteptaţi de locatari, care ne-au împărtăşit impresiile referitoare la lucrări. Din amabilitate, ne-au invitat în locuinţe pentru a ne face şi singuri o părere. O parte din apartamente au diverse nereguli la finisaje sau la montarea glafurilor. I-am asigurat că lucrurile nu vor rămâne aşa, iar facturile nu se vor achita decât după remedierea problemelor. Cu toate aceste inconveniente, de altfel remediabile, locatarii sunt mulţumiţi că au luat decizia de a accepta reabilitarea termică a blocului”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Edilul a prezentat şi stadiul lucrărilor pentru toate blocurile care se află în proces de eficientizare energetică. Astfel, la blocul 4 se lucrează la tâmplărie, iar după finalizarea lucrărilor exterioare de la blocul 7, schelele vor fi mutate la blocul 4. Termenul de finalizare a lucrărilor este în  februarie 2022. Blocul 12  este realizat în procent  30%, termenul de finalizare fiind februarie 2022. Blocul 3 se află în proiectare, iar contractul de finanţare este semnat în data de 17 iulie. De asemenea, blocurile 13-21 se află în procedura de  evaluare a ofertelor de proiectare şi execuţie.

Proiectele sunt finanţate pe Axa prioritară 3 – Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, 60% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor fiind acoperite de Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul de stat, iar 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectelor, de Primăria Tulcea şi Asociaţia de proprietari.

„Primăria acoperă în prima fază sumele aferente celor 40%, urmând ca acestea să fie recuperate de la asociaţiile de proprietari într-o perioadă de 10 ani. Ne dorim ca în anii următori să accelerăm acest proces şi să acoperim cât mai multe blocuri de locuinţe din municipiu”, a precizat Ştefan Ilie.

Printre lucrările care se vor face în cadrul acestor proiecte se află izolarea termică a pereţilor exteriori, finisajul faţadelor, înlocuirea tuturor tâmplăriilor exterioare existente aferente locuinţelor, închiderea tuturor logiilor şi a balcoanelor care nu sunt deja închise. De asemenea, casa scării va fi renovată şi liftul existent va fi înlocuit cu unul nou.