* Piesa „Aeroport”, câştigătoarea a trei premii

Dramaturgul Ştefan Caraman a câştigat premiul pentru cea mai bună piesă cu „Ritualuri de reîntoarcere/Iartă-mă”, la Festivalului Internaţional de Teatru Independent (FITIC) 2021, ce a avut loc weekend-ul trecut la Constanţa.

Dramaturgul tulcean a participat cu creaţii înscrise la două secţiuni, pentru cel mai bun text de teatru, pe care l-a câştigat, dar şi pentru cea mai bună piesă, cu „Aeroport”.

„Piesa <<Ritualuri de reîntoarcere/Iartă-mă>> este construită în jurul unei mici teze personale potrivit căreia oamenii care vor să se reîntoarcă o fac întotdeauna prea târziu. Şi de aici am imaginat şapte acte sau mai degrabă scene care să demonstreze această teză. Deja şi-a manifestat intenţia să o producă teatrul ÎN CULISE din Bucureşti. Aşa că, în curând, o vom vedea pe scenă”, ne-a declarat Ştefan Caraman.

De asemenea, piesa „Aeroport”, semnată de Ştefan Caraman, a câştigat trei premii în cadrul festivalului: premiul pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun actor în rol principal pentru Gelu Niţu şi premiul special pentru cel mai bun actor pentru Alex Negy.

„Sunt foarte bucuros că spectacolul <<Aeroport>>, care este făcut după un text de-al meu, a luat trei premii. La concursul pentru cea mai bună  piesă aveam aşteptări ca oricine, acesta a fost şi scopul pentru care am trimis-o. La spectacol m-a surprins să iau trei premii. Când spunem Aeroport, ne referim la trei piese. La Festival s-a prezentat Aeroport 2. Ea a avut premiera acum şapte ani. Atunci premiera a avut loc pe Aeroportul Otopeni şi de atunci se tot joacă acest spectacol. Inspiraţia acestei piese a  venit după ce am scris Aeroport 1, care a fost nominalizată la premiile UNITER în 2009, pentru cea mai bună piesă a anului. Am simţit că mai aveam ceva de spus la acea poveste. Toate cele trei piese au fost produse de Teatrul Naţional din Timişoara. La un moment dat erau toate trei în stagiune, acum este doar Aeroport 1. Această piesă se joacă la Timişoara de 11 ani”, ne-a declarat dramaturgul Ştefan Caraman.

Nu este pentru prima dată când Ştefan Caraman culege lauri la FITIC. Şi în 2018, cu piesa „Ultimul tren spre casă”, dramaturgul Ştefan Caraman câştiga premiul pentru cea mai bună piesă la festivalul de la Constanţa.

Ştefan Caraman a publicat 20 de volume de teatru, proză scurtă şi roman. A primit tot atâtea premii literare, iar printre ele este premiul UNITER acordat în anul 2006 pentru cea mai bună piesă a anului 2005 „Colonia îngerilor”.