De la 1 septembrie, tulcenii pot scăpa de deşeurile rezultate din construcţii şi de mobila veche din locuinţă în două locaţii din municipiu, deschise de către Primăria Tulcea şi Servicii Publice. Prin această iniţiativă, autorităţile locale încearcă să elimine depozitele necontrolate de deşeuri.

Pe strada Viticulturii, în zona „Valberto”, se va putea depozita moloz, beton, pământ, gresie, faianţă, cărămidă şi ţigle, iar pe strada Combustibilului nr. 6, lângă „Terra Construct”, va fi deschis punctul de colectare destinat deşeurilor voluminoase (mobilier uzat). În ambele cazuri, colectarea va fi permisă pe baza unui act de identitate, iar datele vor fi menţionate într-un registru de evidenţă de către reprezentantul operatorului de salubrizare.

„Prin intermediul acestor puncte intenţionăm să reciclăm o cantitate cât mai mare de deşeuri de pe raza oraşului”, a precizat viceprimarul Dragoş Simion.

Pentru deşeurile provenite din activităţi de reamenajare şi reabilitare interioară sau exterioară a locuinţelor va fi deschis un punct de colectare pe strada Viticulturii, în zona „Valberto”. Aici se va putea depozita moloz, beton, pământ, gresie, faianţă, cărămidă şi ţigle. Cantitatea maximă preluată în mod gratuit este de maxim 400 de kilograme de persoană, circa 10 saci, de luni până vineri, în intervalul orar 8.00-12.00.

Personalul care va deservi punctul de colectare se va asigura că materialul este corespunzător pentru umplerea zonei respective.

„Gândirea este ca persoanele care au de exemplu o baie în apartament sau casă şi îşi dau faianţa sau gresia jos şi rezultă o cantitate de până în 10 saci, să li se asigure gratuit preluarea deşeurilor, pentru a nu se mai arunca la punctele de colectare. Dacă o persoană are 20 de saci, respectiv peste 400 de kilograme, se adresează Serviciilor Publice care trimite o maşină şi va fi contra cost, 142,50 lei pe tonă. Vom avea personal la punctul de depozitare care va prelua deşeurile numai pe bază de buletin unde se va semna că a adus 10 saci cu autoturismul şi numărul acestuia. Este o măsură benefică pentru cetăţeni”, ne-a declarat directorul general al societăţii Servicii Publice Tulcea, Valeriu Holoştencu.

Cel de al doilea punct de colectare ce se va deschide de luna viitoare pe strada Combustibilului nr. 6, lângă „Terra Construct” este destinat deşeurilor voluminoase. Cetăţenii pot aduce aici mobilier uzat, saltele, paturi, canapele, fotolii, scaune, mese de lemn, etc. Programul de funcţionare va fi de  luni până vineri, între orele 12.00-15:30.

„Deşeurile obţinute în cel de al doilea punct de colectare se vor valorifica în funcţie de destinaţia lor. Mobilierul, de exemplu, se poate dezmembra,  ce este bun se donează, iar ce nu mai poate fi utilizat se valorifică pe elemente componente către societăţile specializate. Este o colectare selectivă ce rezultă în urma dezmembrării”, a precizat viceprimarul Dragoş Simion.

În ceea ce priveşte cetăţenii care vor să scape de resturile provenite în urma anumitor lucrări de renovare a locuinţelor din Suburbia Tudor Vladimirescu, aceştia trebuie să apeleze la Servicii Publice, care va efectua demersul contra cost.

„Cei care îşi renovează o casă în Suburbia Tudor Vladimirescu pot suna la Servicii Publice care preia deşeurile contra cost. Este în arealul ARBDD şi doar Servicii Publice poate prelua deşeuri de acolo”, a spus viceprimarul Dragoş Simion.

Autoritatea locală reiterează că cetăţenii care vor continua să arunce la containerele din oraş alte reziduri decât cele menajere vor fi drastic sancţionaţi.