La mai puţin de două săptămâni până la începerea noului an şcolar, prefectul judeţului Marcel Ivanov s-a arătat nemulţumit de faptul că unele unităţi nu au reuşit de şapte ani să depună documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare, iar colaborarea dintre primării şi conducerile acestora este de multe ori deficitară.
Declaraţia a fost făcută ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, acolo unde reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, ISU Tulcea şi Inspectoratului Şcolar Judeţean au informat faptul că un număr de 13 unităţi de învăţământ din judeţul Tulcea nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar opt nu deţin autorizaţii de securitate la incendiu.
„Am vizitat unităţi de învăţământ din judeţ în perioada trecută, marţi fiind ultima vizită. Nu îmi explic de ce sunt lucruri nerezolvate de şapte ani. Sunt neplăcut surprins să aflu că cele mai multe dintre ele se pot rezolva în două săptămâni”, a declarat prefectul Marcel Ivanov.
Reprezentantul ISJ Tulcea, Coca Constantin a prezentat situaţia unităţilor de învăţământ.
„Câteva şcoli nu au autorizaţie de funcţionare ISU, dar au demersuri făcute. Acestea sunt Şcoala Gimnazială <<Alexandru Ciucurencu>>, Nifon Bălăşescu, Nr. 12, Ion Mincu. Grădiniţa particulară Tic-Pitic trebuia să construiască o scară exterioară, ceea ce a făcut şi acum este în fază de proiect pentru a obţine autorizaţia. Mai sunt şcolile gimnaziale Beştepe, Jurilovca şi Şcoala Primară Vişina. Mai sunt 13 unităţi şcolare fără autorizare sanitară de funcţionare”, a precizat Coca Constantin.
Directoarea DSP Tulcea, Mihaela Nicolau a precizat faptul că înainte de a începe fiecare an şcolar se fac recomandări şcolilor în vederea autorizării.
„Noi înainte de a începe următorul an şcolar mergem şi vizităm unităţile de învăţământ şi facem recomandări în vederea autorizării. Faptul că nu s-au depus documentaţiile pentru a obţine această autorizaţie sanitară, nu ştiu să vă zic”, a spus Mihaela Nicolau.
În continuare, directorul Cancelariei Prefectului, Dragoş Popa a subliniat faptul că primăriile şi conducerile şcolilor au o colaborare care este de multe ori deficitară.
„Colaborarea dintre autoritatea publică, respectiv primărie şi conducerea şcolilor este de multe ori deficitară. Se invocă o lipsă de colaborare reciprocă. Identificăm situaţii banale în care primarii se întreabă de ce este nevoie să aloce bani pentru asigurarea hârtiei igienice la toaletele şcolilor, de ce este nevoie să asigure apă potabilă şi caldă, în contextul pandemiei. De cel puţin un an de zile avem pandemia care produce dificultăţi în întreaga societate şi încă mai avem autorităţi locale care discută cu directorii dacă să aducă sau nu hârtie igienică, apă caldă şi alte lucruri necesare pentru desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică. Sunt nişte lucruri paradoxale care în mod sigur se pot rezolva. Sunt copiii oamenilor care au ales aceşti primari, iar ei se întreabă dacă să asigure apă potabilă sau nu”, a menţionat Dragoş Popa.
Prezentă la şedinţă, medic şef Departament Supraveghere în Sănătate Publică, dr. Elena Adriana Argetoianu le-a recomandat primarilor să citească ordinul care stipulează condiţiile în care trebuie să funcţioneze unităţile de învăţământ.
„Toate aceste prevederi legale pot fi găsite în ordinul 1456 din 28 august 2020. Aş recomanda domnilor primari să citească acest ordin care stipulează condiţiile în care trebuie să funcţioneze unităţile de învăţământ, de la autorizarea DSP până la normele pe care trebuie să le îndeplinească fiecare şcoală. Legat de condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească grupurile sanitare, acest act normativ stipulează chiar normarea numărului de chiuvete şi obiecte sanitare în funcţie de numărul de copii din unitatea respectivă şi pe categorii de copii. Acest ordin mai prevede faptul că pentru întreţinerea şi dezinfecţia grupurilor sanitare este nevoie de patru tipuri de lavete, care trebuie să fie diferenţiate prin coduri de culori. Sunt prevederi care la prima vedere poate vi se par absurd, dar sunt absolut necesare pentru a întreţine starea de curăţenie, igienă şi siguranţă a copiilor care folosesc grupurile sanitare”, a transmis dr. Elena Adriana Argetoianu.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean au prezentat rezultatele controalelor efectuate şi cele care sunt planificate.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.