Promenada din zona Zaghen a fost ecologizată ieri dimineaţă, în cadrul unei acţiuni ce face parte din cea de a X-a ediţie a Festivalului RowmaniaFEST. Acţiunea a fost derulată de Asociaţia „Ivan Patzaichin – Mila 23″, împreună cu Primăria Tulcea şi ARBDD.

Zona a fost ecologizată de zeci de voluntari printre care s-a aflat şi primarul Ştefan Ilie, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Tulcea, Regimentului 307 Infanterie Marină Babadag, alături de cofondatorul Asociaţiei „Ivan Patzaichin – Mila 23″, Teodor Frolu.

„Ca în fiecare an, ne propunem să avem 2-3 acţiuni, care aduc într-o perspectivă nouă diverse resurse de dezvoltare din Tulcea şi din deltă. Zaghen-ul, care a trecut prin perioada de protecţie, începând de anul acesta va trebui să îşi găsească un rost în oraş. Este foarte important felul în care el va fi integrat. Deşi tema este Zaghen-ul, îl folosim aşa cum considerăm noi că este bine. Ar fi bine să ne uităm de departe la el şi să ne bucurăm de ceea ce a reuşit să facă natura aici, împreună cu omul. Această parcare este folosită de mulţi tineri din Tulcea şi încercăm să o facem mai primitoare, din cauza perspectivei pe care o oferă asupra Zaghen-ului. Toate acţiunile au un singur scop, de a pune în valoare Zaghen-ul, ca o resursă de dezvoltare a oraşului. Curăţăm de la Satul Pescăresc, până la barieră, toată zona. În acelaşi timp înfrumuseţăm această parcare intervenind asupra semnului de intrare în Tulcea. Vom face un punct de perspectivă cu informaţii şi sperăm că va fi o surpriză frumoasă pe care o facem împreună cu Primăria, voluntari, artişti, ARBDD, Jandarmerie, să creăm un nou hot spot în oraş, unde să îţi facă plăcere să te opreşti cu un invitat. Poate fi şi un loc interesant pentru orice turist care trece pe  aici”, ne-a declarat Teodor Frolu.

La rândul său, primarul Ştefan Ilie a precizat faptul că în cadrul acestei acţiuni, semnul de la intrarea în Tulcea va cuprinde logo-ul „Tulcea, armonie”.

„Am participat la ecologizarea malului de lângă Zaghen, împreună cu voluntari, angajaţi ai primăriei şi Rowmania. Transformăm totemul de intrare în oraş într-unul frumos, de unde se vor putea privi păsările şi vom scrie logo-ul <<Tulcea, armonie>>. Vom lansa un concurs public pentru celelalte intrări în municipiu, privind modul de amenajare a acestora. Vom semna şi un parteneriat cu Asociaţia Zero Waste pe 10 ani de zile în care ne propunem reducerea cu 90% a cantităţilor de deşeuri”, a spus Ştefan Ilie.

Şeful jandarmilor tulceni, col. Ion Bordei a participat la acţiunea de ecologizare alături de 20 de jandarmi.

„Suntem alături de comunitate şi de orice iniţiativă care duce la o viaţă mai bună, un mediu sănătos. Participăm ori de câte ori suntem invitaţi la asemenea activităţi. Am venit împreună cu 20 de colegi să ajutăm şi să contribuim la activitatea de ecologizare. Am mai participat la o astfel de activitate acum doi ani, în zona Monumentului Independenţei şi avem ceva experienţă”, ne-a spus inspectorul şef al IJJ Tulcea, col. Ion Bordei.

Una dintre tinerele voluntare prezente la acţiunea de ieri a venit să cureţe zona împreună cu familia sa.

„Am venit cu soţul şi cu cei doi nepoţei. Am decis să particip pentru a le oferi copiilor noştri un exemplu de cum pot ţine natura curată şi pe viitor pot avea o viaţă mai bună. Am mai participat acum câţiva ani la o acţiune de plantare în Satul Pescăresc”, a menţionat Teodora Mălinici.

Prin această acţiune, organizatorii îşi doresc să atragă  atenţia asupra importanţei păstrării curăţeniei şi atractivităţii unui spaţiu cu potenţial economic, fie el turistic sau de altă natură.