Scriitoarea Valeria Hogea a lansat, joi seara, la Casa Avramide din municipiu, primul său roman intitulat „Vulturul cu soarele în ochi”, despre care a spus că iniţial a fost scris doar pentru ea, iar alegerea publicării acestuia a venit la îndemnul soţului său, fostul primar Constantin Hogea. La eveniment au fost prezenţi părinţii autoarei, prof. Floarea Calenic, scriitoarea Suzan Mehmet, dar şi zeci de tulceni pasionaţi de lectură.

În deschidere, moderatorul evenimentului, Constantin Hogea, a precizat faptul că şi al doilea volum este finalizat, iar lansarea acestuia ar putea avea loc în primăvara anului viitor.

„Dacă mă uit la numărul persoanelor aş spune că este o lansare de candidat. Nu este o lansare de candidat sau nu se ştie… Lansăm romanul <<Vulturul cu soarele în ochi>> al doamnei Hogea Valeria. După o perioadă de selecţie îndelungată şi riguroasă, am plăcerea şi privilegiul de a fi moderatorul acestui eveniment, plăcere dublată de altfel de reîntâlnirea cu dumneavoastră, care îmi creează un sentiment extrem de plăcut. Este prima apariţie publică a doamnei Hogea Valeria, chiar dacă a mai apărut în revista trimestrială a editurii Ex Ponto cu o nuvelă, parte dintr-o selecţie de 7-8 nuvele care urmează să vadă şi ele lumina tiparului într-un interval de timp. Romanul pe care vi-l prezentăm în această seară este tipărit de aproape un an şi jumătate. Am tot sperat că vi-l putem prezenta într-o atmosferă mai relaxată, în afara restricţiilor pe care ni le fixează această pandemie, dar am zis că nu mai e cazul să întârziem. Sper ca după 25 septembrie să nu fim din nou închişi în casă. Al doilea volum este gata în manuscris şi a vrut să lăsăm un tempo al acestor prezentări. Probabil în primăvară vă vom prezenta şi al doilea volum”, a declarat Constantin Hogea.

Prof. Floarea Calenic a apreciat faptul că acţiunea romanului se petrece în prezent şi a prezentat pe scurt poveştile personajelor principale.

„Lucrul care îmi place foarte mult este că romanul <<Vulturul cu soarele în ochi>> este printre puţinele romane care se ocupă de prezent. Marea majoritate a romanelor care s-au scris şi s-au lansat în Tulcea sunt fie cu acţiuni brodate pe fundal istoric, fie autobiografice. Romanul acesta este o poveste a destinului, de aceea am intitulat prefaţa pe care am scris-o <<Sub semnul destinului>>. Doamna Valeria Hogea imaginează trei poveşti de viaţă, care sunt foarte bine gândite. În prim-plan este Smaranda, care este ziaristă, redactor şef la un ziar de atitudine, iar destinul ei va fi urmărit în principal. Apoi este Sever, fratele Smarandei, care se  luptă să îşi găsească un rost. Apoi este psihiatrul Malena, care de asemenea este urmărită în evoluţia ei”, a spus Floarea Calenic.

Autoarea romanului „Vulturul cu soarele în ochi”, Valeria Hogea, a mărturisit că a moştenit talentul de a scrie de la tatăl său.

„Dacă profesia am moştenit-o de la mama, talentul de a scrie este de la tata, care a scris poezii şi nuvele, pe care din păcate nu le-a publicat. Ideea acestui roman s-a născut din liceu. Romanul <<Vulturul cu soarele în ochi>> s-a născut în 2017. L-am scris numai pentru mine, şi drept dovadă l-am scris fără diacritice. Vinovat de publicarea acestui roman este soţul meu, care a spus că trebuie şi merită publicat, iar complice a fost doamna profesor Calenic. Scrisul este ca un microb sau o pasiune care îţi intră în suflet. Scrii o carte şi deja te gândeşti la următoarea”, a declarat Valeria Hogea.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA