Primarul  Ştefan Ilie a început o campanie de conştientizare a importanţei obţinerii prin parteneriat a fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizare energetică a blocurilor, o primă întâlnire în acest sens cu 17 asociaţii de proprietari din zona centrală şi stradă Gării având loc miercuri.

„Ne-am întâlnit cu 17 asociaţii de proprietari din zona centrală şi strada  Gării. În săptămânile următoare ne vom întâlni cu toate celelalte. Motivul este conştientizarea importanţei obţinerii prin parteneriat a fondurilor europene pentru reparaţie şi eficientizare energetică a blocurilor şi transmiterea informaţiilor către tulceni. Doar prin parteneriat cu toţi locatarii fondurile europene pot fi atrase. Iar noi trebuie să ne dorim utilizarea lor, înţelegând ce înseamnă cu adevărat reparaţia unui bloc întreg “, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Edilul a prezentat şi tipurile de lucrări care vor fi executate în cadrul acestor proiecte. Este vorba despre reparaţii ale subsolului, ale instalaţiilor, conductelor, gurilor de scurgere, faţadelor, scărilor, tavanelor, rosturilor, acoperişului, etc.

De asemenea, se vor executa înlocuiri ale liftului, tablelor, glafurilor interioare şi exterioare, remontarea aparatelor de aer, a antenelor, a interfonului, dar şi izolarea termică a pereţilor, înlocuirea sau reparaţia tâmplăriilor existente, a spaţiilor comune, refacerea teraselor.

Pentru blocurile aflate acum în reparaţii, proprietarii participă cu 25% şi vor plăti în rate, aproximativ 53 lei pe lună pentru o garsonieră şi 85 lei pe lună pentru un apartament cu două camere, timp de 10 ani.

„O reabilitare care va aduce siguranţă şi plus valoare financiară apartamentelor şi garsonierelor. Se va plăti la primărie şi nu la bancă, fără dobânzi, deoarece primăria pune întreaga sumă de la început. Restul de 75% din întreaga valoare este de la Uniunea Europeană şi de la primărie. Pentru exerciţiul financiar următor ne dorim un procent mai mic din partea locatarilor, iar din partea Uniunii Europene unul mai mare. Oricum, cofinanţarea proprietarilor nu va fi mai mare de 25%. Ne dorim un oraş frumos, cu blocuri renovate şi estetice, cu locatari care să simtă siguranţa locuirii în ele şi care să-şi poată înstrăina apartamentele când doresc, la preţuri avantajoase. Însă trebuie să ne dorim cu toţii finanţarea europeană şi să lucrăm împreună. Voi merge la fiecare asociaţie şi voi discuta cu fiecare dintre dumneavoastră. Trebuie să ne pregătim din timp. Uniunea Europeană ne dă, dar nu ne bagă în traistă”, a mai spus Ştefan Ilie.

Despre acest subiect am discutat cu o parte dintre preşedinţii de asociaţii care au participat la întâlnirea organizată  la Primăria Tulcea.

Nicolae Barbu, preşedintele Asociaţiei Nr. 6 care administrează circa 50 de scări în zona centrală a oraşului, spune că va  da tot sprijinul primăriei pentru a accesa fonduri europene.

„Din partea Asociaţiei de proprietari nr. 6 nu vor  fi probleme cu reabilitarea blocurilor. Voi da tot sprijinul primăriei pentru a accesa fonduri europene. Eu sunt de acord să se facă aceste lucrări pentru că evoluăm într-o altă lume. Nu mai putem sta în blocuri aşa, trebuie eficientizate energetic. Se schimbă faţa oraşului şi este şi în avantajul cetăţeanului, chiar este necesar. Poate că sunt şi câţiva care nu vor, dar nu pot suferi 1.000 de persoane pentru 2-3. În mare parte vin şi mă întreabă de anvelopare şi dau exemplu de la Bucureşti sau Oradea. Toată lumea a văzut cât de frumoase sunt blocurile de pe Gării şi le-am spus hai să facem şi noi”, ne-a declarat  Nicolae Barbu.

Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.