Preşedintele PNL Ludovic Orban şi-a exprimat regretul cu privire la faptul că în cadrul negocierilor politice după formarea coaliţiei de guvernare, postul de guvernator al Deltei a revenit alianţei USR PLUS. Declaraţia a fost făcută joi seara, la Tulcea, în cadrul întâlnirii dedicate prezentării moţiunii  de candidatură la preşedinţia PNL, după ce a fost întrebat de consilierul judeţean Ciprian Safca, antreprenor în turism, de ce Delta a fost cedată către USR.

„De ce într-un judeţ în care USR PLUS nu are un consilier judeţean, nu are un primar, nu are multe, am cedat Delta Dunării către USR?”, a întrebat liberalul Ciprian Safca.

În replică, Ludovic Orban şi-a exprimat părerea de rău şi a explicat faptul că într-o guvernare de coaliţie este foarte complicat să nu cedezi ceva.

„Vă înţeleg necazul şi supărarea. Cât am avut posibilitatea, vă daţi seama că am numit un guvernator. La negocierile pe care le-am avut pentru agenţii, autorităţi şi oficii a existat un algoritm de negociere, au fost trageri succesive în funcţie de pondere. Ponderea noastră era de 55% şi echipa de negociere a făcut o ordine de priorităţi, iar în această ordine o prioritate mai mare a fost la USR PLUS decât la noi. Am fost şi încurcaţi de faptul că a trebuit să facem un schimb. UDMR a tras Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi mi-a luat 24 de ore ca să renegociez ca să nu rămână la ei. Acest lucru ne-a bulversat puţin strategia de negociere deşi aveam în strategie o prioritate destul de ridicată, până la urmă nu a fost să fie. Îmi pare rău! Sigur că într-o guvernare de coaliţie este foarte complicat să nu cedezi ceva. Dacă lucrurile merg bine, este bine pentru toate partidele coaliţiei. Dacă lucrurile nu merg bine atunci într-adevăr trebuie intervenit. Se mai pot face negocieri, se mai pot face schimburi atunci când îţi apar situaţii în care noi, de exemplu nu girăm corect o anumită agenţie şi ei nu girează corect o anumită autoritate. Se pot face schimburi din care să câştige ambele părţi, nu poţi să o faci dând cu parul. Eu vorbisem cu partea USR şi ştiam aproximativ strategia lor de negociere. Aceasta a fost cererea expresă a lui Cioloş, care am înţeles că de fapt avea o altă persoană în vizor, pe care nu au mai pus-o”, a declarat Ludovic Orban.

În debutul evenimentului, primarul municipiului Ştefan Ilie s-a declarat onorat de faptul că atunci când a depus jurământul pentru funcţia de primar i-a fost alături Ludovic Orban, cel cu care a avut tot timpul o colaborare eficientă.

„Eu sunt cel care am avut onoarea, atunci când am depus jurământul pentru funcţia de primar al municipiului Tulcea să îmi fie prezent premierul României, Ludovic Orban, căruia îi mulţumesc! De asemenea, în tot mandatul dumnealui de preşedinte, cât şi în mandatul de premier am avut o colaborare continuă şi eficientă, atât pentru Primăria municipiului Tulcea, cât şi pentru primăriile conduse de primari PNL şi nu numai. Au beneficiat de avantajele guvernării Orban şi toate celelalte primării din judeţul Tulcea”, a transmis Ştefan Ilie.

Prezent în sală, primarul PNL al comunei  Casimcea, Gheorghe Ţilincă, a povestit cum a fost trădat de viceprimăriţa pe care a numit-o în funcţie în anul 2004, subliniind faptul că „trebuie să fim atenţi pe cine luăm de mână şi unde îl ducem”.

„În 2004, când am candidat la Primăria Casimcea, am câştigat primăria şi m-am gândit pe cine să aleg viceprimar. Am ales o doamnă care pe vremea aia era în Italia, lucra acolo. Am aşteptat vreo două luni, am luat-o de mână, am pus-o viceprimăriţă şi peste doi ani de zile cine mă lucra cel mai tare, viceprimăriţa. După patru ani a candidat împotriva mea. Trebuie să fim atenţi pe cine luăm de mână şi unde îl ducem. Îmi doresc, domnule preşedinte, ca după data de 25 septembrie să ne întâlnim să cântăm un cântec, iar partidul să se mobilizeze în aşa fel încât să recâştige terenul pe care l-a pierdut. Dragii mei, PNL nu avea nevoie de o asemenea competiţie!”, a afirmat Gheorghe Ţilincă.

La rândul său, liderul liberalilor Ludovic Orban a transmis faptul că nu va mai face „promovări la excepţional”.

„Ca să fiu onest cu dumneavoastră, o lecţie am învăţat, fără promovări la excepţional! Nu o să mai iau pe nimeni, liberali de pripas, luaţi de pe stradă, cărora nu li s-a uscat nici măcar cerneala pe adeziune şi care cred că le ajunge doar claxonul, dar nu îşi dau seama că, dacă vor să ajungă undeva, au nevoie de motor şi de direcţie, fără promovări la excepţional. Nu am făcut-o din rea intenţie, am făcut-o din dorinţa de a întări partidul cu oameni noi. M-am cam fript. Trebuie să mă bazez doar pe oamenii care au stat în partid. Îmi cer scuze am făcut greşeli, nu le voi mai repeta!”, a precizat Ludovic Orban.

În discursul său, liberalul Octavian Motoc a vorbit despre vechimea sa în partid şi şi-a exprimat regretul pentru faptul că a fost senator într-o perioadă în care nu şi-ar fi dorit să fie.

„Sunt unul dintre vechii liberali aflaţi aici în sală. Am vreo 20 de ani în acest partid şi îl cunosc pe Ludovic încă de la început. Am avut cinstea să reprezint comunitatea locală din Tulcea ca senator în Parlamentul României, din păcate, într-o perioadă în care nu mi-aş fi dorit să fiu senator. Dacă aş fi fost să ştiu în ce mandat sunt în acel USL, aş prefera să nu fiu senator niciodată. Noi am ridicat în acel moment PSD-ul pe o poziţie de pe care nu a mai putut să coboare niciodată sau nu am mai putut să îi coborâm niciodată”, a subliniat Octavian Motoc.

Şi primarul liberal al comunei Stejaru, Dumitru Enache, a luat cuvântul, transmiţând faptul că nu îşi doreşte ca premierul României să ajungă în aceeaşi situaţie ca Victor Ponta, să aibă totul şi apoi nimic.

„Noi avem aici în sală primul preşedinte al PNL de după Revoluţie care a reuşit să dea PSD-ul jos de la guvernare. Domnul preşedinte a avut discuţii personale cu toţi parlamentarii, foarte mulţi din PSD şi alte partide balama şi a discutat şi cu parlamentarii PNL să îi convingă să dăm guvernul jos. Trei parlamentari de la un partid balama au fost aduşi în biroul domnului preşedinte şi în final au fost patru, din şapte voturi care au dat Guvernul Dăncilă jos. Patru parlamentari de la un partid balama au fost în biroul domnului preşedinte. Când s-au aşezat la masă, un prieten de-al meu, de-al lui Ştefan, de-al domnului primar de la Casimcea, un senator, îi spune domnului preşedinte că el este şef din 1996 şi că stă numai în capul mesei. I s-a spus  să ia loc şi acei patru oameni au schimbat balanţa. Ce nu vreau să se întâmple la nivel central în PNL este ca un tânăr finanţist luat de pe banca senatorilor şi pus ministru de finanţe, după care ajunge prim ministrul României şi are toată ţara pe mână, să ajungă ca un alt om tânăr care a pierdut totul. S-a vrut preşedinte de partid, a fost, Victor Ponta. S-a vrut prim ministru, a fost şi nu mai e nimic acum. Nu vreau ca şi colegul nostru să ajungă în aceeaşi situaţie”, a declarat Dumitru Enache.

De altfel, edilul din comuna Stejaru a cerut sprijinul pentru o situaţie cu care se confruntă locuitorii.

„O problemă pe care nu am putut să o rezolv de 10 ani este cea a comunităţii de la Stejaru. Avem cea mai gravă problemă socială din judeţul Tulcea şi poate din ţară. Un sat întreg este al unei companii din Deva. Toţi oamenii au muncit în mină 30-40 de ani şi din 2003 ei plătesc chirie către această companie pentru nişte apartamente care parcă sunt ghetouri. Mă chinui să le preiau. Acele active ale statului de ce nu i se dau comunei Stejaru? De ce să plătească chirie şi să nu plătească o rată ca şi proprietari?”, a mai spus Dumitru Enache.

Orban a spus că ştie această situaţie şi că va căuta o soluţie.

„Cunosc problema, domnule primar, şi ştiţi că voi căuta o soluţie. Acum, din păcate, cu această campanie şi creşterea contondenţei în competiţie, a fost mai dificil să mă ocup, dar m-am gândit la o soluţie posibilă. Într-adevăr, aveţi dreptate, nu are ce să caute acea companie ca şi proprietar acolo”, a precizat Orban.