Consiliul Judeţean a fost sancţionat financiar pentru că nu a restructurat Direcţia de Protecţie a Copilului.

Consiliul Judeţean Tulcea este unul dintre consiliile din ţară care a fost penalizat anul acesta cu 25% din finanţarea anuală pentru asistenţă socială deoarece Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţie Socială a Copilului  (DGASPC) Tulcea nu a fost restructurată, a declarat, ieri, la Tulcea, Raluca Turcan ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Eu aş înţelege să se plângă că nu au bani pentru asistenţă socială, nu pentru salarii, şi acolo noi vom sprijini. Song-ul că nu avem bani de salarii, dar nu contează ce oferim beneficiarilor aflaţi în situaţii grave de vulnerabilitate a fost timp de 30 de ani. Din discuţia pe care am avut-o cu preşedintele CJ, mi-a spus că au primit mai puţini bani şi răspunsul meu a fost la fel de sincer, că legea prevedea anumite măsuri pentru a beneficia de banii pe care nu i-au mai primit”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a solicitat tuturor DGASPC-urilor din ţară planuri de restructurare pentru centrele rezidenţiale, în caz contrar acestea vor fi penalizate.

„Song-ul acesta îl aud de 30 de ani, că DGASPC-urile nu mai au bani. Dacă ne uităm la cheltuielile per beneficiar într-un DGASPC şi cheltuielile per beneficiar într-o organizaţie nonguvernamentală, vom vedea că în foarte multe locuri serviciile sunt mult mai de calitate în mediul privat şi mai slabe în sistemul de stat. Aşadar, DGASPC-urilor le-am cerut planuri de restructurare pentru centrele rezidenţiale. Dacă nu vin cu aceste planuri de restructurare, atunci li se va aplica în continuare legea prin care dacă nu fac eforturi să ajute oamenii, să suporte consecinţe financiare. Anul acesta a fost primul an în care au fost penalizaţi cu 25% din finanţarea pe care o primeau de obicei, pentru că nu au trimis şi nu au făcut nici cel mai mic efort de restructurare. Unii chiar nu au putut, şi atunci le dăm posibilitatea să facă planuri şi să eşaloneze implementarea acestora în timp. Există şi cazuri de nu vreau. Sunt foarte hotărâtă ca acolo unde văd rea voinţă sau neimplicare să urmăresc aplicarea legii”, a precizat Raluca Turcan.

În ceea ce priveşte modificarea Legii  asistenţei sociale, săptămâna viitoare ministrul va  avea o primă consultare pe noua formă a legii.

„În plan legislativ, intenţionăm să modificăm legea asistenţei sociale, să schimbăm sistemul de finanţare, astfel încât aceasta să urmeze beneficiarul şi accentul să fie pus pe servicii integrate, iar persoanele vârstnice, de exemplu, să fie luate în evidenţa serviciilor sociale din subordinea primăriilor exact cum sunt luate în evidenţă persoanele vârstnice aflate în centre rezidenţiale. În momentul de faţă asistenţa socială este finanţată de stat în mare parte, dar e finanţată prost şi se risipesc resurse care s-ar putea regăsi mult mai eficient în parteneriate între stat şi mediul privat şi în acelaşi timp, dacă această finanţare nu s-ar duce pe instituţii de multe ori concentrate pe partea de infrastructură şi s-ar duce ţintit pe beneficiari. Esenţa modificării legii asistenţei sociale ţine de finanţarea per beneficiar, ca în sistemul de educaţie. Multă lume a cârâit atunci când am introdus finanţarea per elev în sistemul de educaţie. A fost aproape o revoltă. S-a dovedit eficientă inclusiv finanţarea per elev în sistemul privat. Noua lege a asistenţei sociale va fi sustenabilă. Săptămâna viitoare voi avea o primă consultare pe noua formă a legii asistenţei sociale. Nu suntem extrem de presaţi de timp şi vreau să iasă o lege bună, pentru că este o lege de reformă. Pentru a fi funcţională, legea are nevoie de parteneri şi mă refer la consilii judeţene, primării, mediul antreprenorial şi ONG-uri. Aceşti parteneri trebui să înţeleagă legea şi să accepte că aşa cum a fost până acum nu se mai poate”, a spus Raluca Turcan.

Directorul DGASPC Tulcea, Gabriel Marinov, spunea în august că instituţia mai are fonduri doar pentru o lună pentru plata salariilor şi utilităţilor centrelor din subordine, deficitul total până la finele anului fiind de 22 de milioane de lei.

Ieri ministrul Muncii s-a aflat în judeţul Tulcea în vizită de lucru, ocazie cu care a inaugurat la Mahmudia primul centru itinerant de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi din Delta Dunării.

„Am inaugurat un proiect care reprezintă o proiecţie a ceea ce ar trebui să fie asistenţa socială în România pentru a ajuta cu adevărat persoanele vulnerabile. Am inaugurat un centru itinerant de sprijin pentru copiii cu dizabilităţi. Centrul este pe apă pentru că judeţul Tulcea are specificitatea lui, distanţele sunt mari şi greu de parcurs. Numărul mare de copii cu dizabilităţi pe care îl înregistrează în momentul de faţă judeţul Tulcea va avea un sprijin real în funcţionarea acestui centru”, a precizat Raluca Turcan.