Aproximativ 100 de tineri şi copii tulceni au vizionat proiecţiile din prima zi, din cadrul Festivalului de Film internaţional KINOdiseea, ce se desfăşoară zilele acestea la Teatrul Jean Bart. Festivalul Internaţional de Film pentru publicul tânăr KINOdiseea, ajuns anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie, se desfăşoară până pe 3 octombrie.
Pe lângă filmele traduse şi dublate în limba română, tinerii vor putea lua parte şi la atelierele de educaţie audiovizuală. Nu mai puţin de 32 de copii s-au înscris la atelierul ce va avea loc astăzi de la ora 14:00.
Informaţiile au fost transmise în cadrul unei conferinţe de presă dedicată deschiderii festivalului, ce a avut loc ieri la Casa Avramide.
„La primul film au participat circa 25 de copii, iar la ora 12.00, când a fost producţia Străjerii Deltei, au participat circa 50 de tineri de la Liceul Ion Luca Caragiale şi în jur de 25 de la Liceul de Artă. Pentru mâine avem înscrişi deja 100 de copii pentru ambele proiecţii ce vor avea loc. Ceea ce este foarte îmbucurător este faptul că s-au înscris foarte mulţi copii la ateliere. Mâine avem un singur atelier, unde nu pot fi mai mult de 15-20 de copii, deoarece este greu să lucrezi cu un număr mai mare de tineri. Probabil, mâine o să avem două ateliere, pentru că avem deja 32 de copii înscrişi”, a declarat, ieri, Monica Răuţu, din cadrul Asociaţiei Metropolis.
KINOdiseea a revenit în acest an la Tulcea cu 6 lungmetraje europene şi un film românesc. Filmele se adresează copiilor, familiilor şi profesorilor, dar şi cinefililor.
„Ne bucurăm să fim din nou la Tulcea, ne-am simţit bine de fiecare dată. E un context mai dificil la nivel mondial din cauza COVID, dar din fericire putem desfăşura evenimentul. Selecţia filmelor a fost făcută în funcţie de durata festivalului şi am ales cele mai bune filme. Am dorit să aducem în faţa tinerilor şi Străjerii Deltei pentru că este un film făcut aici şi este foarte important să-l vadă şi publicul tulcean. Străjerii Deltei este un film românesc care tratează aspectul educaţional, de mediu şi importanţa deltei la nivel internaţional. Eu cred că toate filmele sunt foarte bune, dar Străjerii Deltei şi Sisters-Vara în care ne-am descoperit superputerile sunt vedetele festivalului”, a declarat preşedintele Asociaţiei Metropolis, Daniel Mitulescu.
Pe lângă proiecţiile de filme, copiii sunt aşteptaţi la 3 ateliere de incursiune în culisele cinematografiei coordonatate de Paul Grec şi Andrei Răuţu.
„KINOdiseea este cel mai mare festival pentru public tânăr şi pentru copii din estul Europei şi prezintă filme special pentru cei mici, care le oferă educaţie, modele de viaţă şi de bune practici. Această mişcare cinematografică este foarte puţin exploatată de comunităţi locale. Interesul pentru cultura copiilor este destul de scăzut. Atelierele o să se focuseze,în special, în dezvoltarea unor aptitudini de bază în spiritul fotografic, în mini montaj, deoarece foarte mulţi tineri folosesc internetul şi au acces mai mult ca niciodată la tehnicile media şi ne dorim să le rafineze pe această cale. Anul acesta ne dorim să ne focusăm foarte mult pe deprinderi noi, mai ales în noile tehnologii, audio-vizual, pentru că toţi tinerii apelează din ce în ce mai mult la aceste mijloace de a se exprima. Anul acesta ne dorim să oferim o bază cât mai clară. În urma atelierelor vom face şi un filmuleţ de stop motion, fiind stilul poză pe poză, unde vor fi ulterior montate şi se va crea filmuleţul. Tema va fi la liber în funcţie de propunerea copiilor”, a precizat coordonatorul atelierului de educaţie audiovizuală, Paul Grec.
Prezent în cadrul conferinţei de ieri, primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a felicitat iniţiativa organizatorilor de a-i introduce pe tineri în lumea cinematografiei.
„Mă bucur că acest festival este adresat tinerilor şi copiilor. Există foarte multe ţări unde filmul şi cinematografia reprezintă deja o materie predată în şcoli pentru ca tânărul să aibă posibilitatea de a acumula deprinderi în acest domeniu. Dacă din primii ani de şcoală copiii sunt avizi după cunoştinţe, din clasa a V-a în sus lucrurile stau altfel. Pot spune că am rămas cu acelaşi învăţământ dinainte de revoluţie când existau alţi stimuli în jurul copiilor. Multor copii care ar fi putut face performanţă în artă, în teatru sau în alte domenii li se opreşte a-ceastă moştenire genetică din ciclul gimnazial, deoarece li se predă într-un mod unitar aceeaşi materie indiferent de calităţile cu care i-a înzestrat Dumnezeu. Prin astfel de activităţi pe care dumneavoastră le faceţi încercaţi să depăşiţi un pic sfera educativă şi să le daţi şi o altă posibilitate de a vedea ce înseamnă arta”, a spus primarul Ştefan Ilie.
Administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani, îi îndeamnă pe tineri şi pe părinţii acestora să vizioneze proiecţiile din cadrul festivalului.
„Din păcate, anul trecut a fost unul de sacrificiu pentru tot ce a însemnat manifestare culturală. Încercăm să recuperăm acum, chiar dacă şi în acest an suntem văduviţi de prezenţă totală la acest eveniment. Acum doi ani, am văzut cât de plină era sala de copii, lucru care ne-a bucurat pe deplin. Noi suntem doar instrumentele acestui angrenaj pus de dumneavoastră în mişcare. Dacă voi aţi mulţumit autorităţilor locale pentru ajutor, trebuie ca noi să vă mulţumim vouă, pentru că sunteţi sufletul acestui eveniment. La fel ca în anii trecuţi, Casa Avramide este gazda acestei deschideri de eveniment, la fel şi Teatrul Jean Bart este gazdă pentru proiecţiile de film. Lansez o invitaţie pentru copiii, elevii tulceni, să vină să vadă filmele proiectate anul acesta, pentru că sunt chiar foarte bine alese de organizatori. Mulţumim că aţi ales, din nou, Tulcea, pentru că suntem avizi de acte de cultură, de astfel de evenimente”, a declarat administratorul public al judeţului, Dumitru Mergeani.
Proiecţiile vor avea loc în fiecare zi, până duminică, de la ora 10:00, şi vor fi difuzate proiecţii dublate în limba română, şi la 12:00, fiind difuzate proiecţii subtitrate în limba română.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.