Primăria va subvenţiona jumătate din factură

Preţul de producţie al căldurii furnizată în sistem centralizat în municipiul Tulcea va creşte de la 560 de lei pe gigacalorie, cât este în prezent, la 850 de lei pe gigacalorie. Propunerea de majorare a preţului a fost transmisă Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) care nu a transmis încă un răspuns.

„Preţul gigacaloriei creşte ca urmare a faptului că preţul energiei electrice a crescut cu 15%, iar cel al gazului cu circa 30%. Asta duce ca preţul gigacaloriei, grosso-modo, să ajungă la circa 800 de lei anul acesta. Noi am trimis preţul la ANRE, iar propunerea a fost de circa 850 de lei pe gigacalorie”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

La fel ca în anii trecuţi, Primăria Tulcea vrea să subvenţioneze gigacaloria, astfel încât populaţia să plătească 50% din preţul căldurii, în acest sens solicitând Guvernului un sprijin financiar în valoare de 20 de milioane de lei. Suma solicitată este dublă faţă de cea din iarna trecută din cauza creşterii preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional.

„Ţinând cont că anul trecut şi acum doi ani Primăria a subvenţionat cu 50%, vrem ca şi anul acesta să punem 50%. Dacă vom obţine bani mai mulţi, vom pune mai mult din partea primăriei. Ni s-a cerut ca fiecare unitate administrativ teritorială să solicite sume din fondul de rezervă al statului. Unii au solicitat pentru proiecte, alţii pentru cheltuieli curente. Noi am solicitat 20 de milioane de lei doar pentru subvenţia Energoterm SA. Nu ştim dacă vom primi aceşti bani. Din bugetul local, noi avem patru milioane de lei pentru subvenţie”, a mai spus primarul Ştefan Ilie.

Primarul a amintit că, pe lângă subvenţie, persoanele cu venituri reduse pot beneficia de un ajutor de încălzire stabilit la nivel naţional.

,,Va fi destul de dificil pentru oameni, însă în acelaşi timp, prin DAPS, fiecare cetăţean în funcţie de venit va putea depune prin legea consumatorului vulnerabil solicitare pentru primirea unui ajutor de încălzire”, a precizat Ştefan Ilie.

În şedinţa de miercuri a Consiliului Local a fost aprobat proiectul de hotărâre privind actualizarea ,,Strategiei de Alimentare cu Energie Termică în sistem centralizat a Municipiului Tulcea”, document prezentat de directorul Energoterm Răzvan Teodoru.

„Eram obligaţi să facem această strategie din cauza cadrului legal şi pentru că nu era actualizată din anul 2017 şi având în vedere contextul actual. Noi avem CAF-ul care consumă destul de mult gaz şi plătim mult certificatele de emisie de gaz cu efect de seră. Strategia prezintă câteva soluţii şi noi vom decide pe care le vom folosi. Pe termen scurt mi-aş dori să mergem către centrale de cvartal ca să rezolvăm problema CAF-ului şi să nu mai plătim certificate verzi. Dacă anul trecut plăteam 54 de euro, ieri am primit informaţie că certificatele sunt acum 65 de euro şi noi avem de plătit cam 10.000 anul acesta, respectiv peste 600.000 de euro”, a menţionat directorul Răzvan Teodoru.

În cadrul şedinţei primarul Ştefan Ilie a susţinut necesita-tea construirii centralelor termice de cartier.

,,Până vom aduce CAF-urile moderne pe hidrogen şi cogenerare, că tot avem nişte conducte făcute pe care le putem trece în conservare, trebuie să ne grăbim să anunţăm şcolile ca de anul viitor să ne solicite trecerea la încălzire cu centrale pe gaz şi instituţiile publice care au bugete să treacă şi ele la aşa ceva. Trebuie să găsim soluţii pentru zona I.L. Caragiale şi Eternităţii, unde vă daţi seama de unde duce CAF-ul energie termică, căci nu există gaz metan, iar noi să construim cât mai repede pentru acei oameni centrale termice de cartier pentru ca anul viitor să nu sufere de frig”, a subliniat Ştefan Ilie.

Aprobarea tarifului pentru producerea, transportul şi furnizarea energiei termice şi a preţului local pentru populaţie se va face după obţinerea avizelor necesare din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.