Bacşişul va fi evidenţiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe nota de plată, cât şi pe bonul fiscal. Operatorii economici vor avea obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Reprezentanta Asociaţiei HoReCa Tulcea, antreprenoarea Raluca Cacencu, consideră că măsura vine să îngenuncheze acest sector din industria ospitalităţii, care primeşte lovitură după lovitură din partea statului,.

„Bacşişul impozitat este prezentat foarte frumos în proiect, lăsând în grija angajatorului impozitarea la sursă, dar nimeni nu specifică faptul că, în următor an, după aplicarea acestei măsuri, toţi ospătarii care au încasat un venit ce depăşeşte valoarea a trei – şase salarii vor trebui să depună o declaraţie unică. Şi bacşişul este o formă de venit. Se pune întrebarea: ce face în acest caz angajatul, mai plăteşte încă o dată asigurarea de sănătate? Pentru noi, antreprenorii,  este o povară în plus, pe lângă faptul că trebuie să introducem un articol nou în casa de marcat, trebuie să ţinem şi socoteala fiecărui client, după care trebuie calculat bacşişul. Cum întreabă ospătarul pe client cât vrea să lase în plus? Mai mult decât atât, eu trebuie să scot bacşişul din casă, ospătarii se bazează foarte mult pe tipsuri, sunt cheltuieli pe care şi le acoperă din aceşti bani, iar eu nu am să pot scoate zilnic bani din casă, ci lunar. Nu văd aplicabilitatea, în forma actuală. Poate dacă s-ar reglementa bacşişul sub forma de plată cu cardul ar fi benefic, însă nu suntem genul de ţară care foloseşte aproape exclusiv cardul”, ne-a declarat Raluca Cacencu.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA