O parte din comunităţile locale din Delta Dunării solicită sprijinul Ministerului Mediului deoarece se confruntă cu înmulţirea atacurilor şacalilor asupra gospodăriilor. Mai mulţi primari din judeţul Tulcea au semnat o scrisoare adresată ministrului Tánczos Barna prin care solicită „să se permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore şi chiar poate ameninţa viaţa locuitorilor”.

„O parte din comunităţile locale din judeţul Tulcea, în special cele din Delta Dunării, se confruntă cu o situaţie îngrijorătoare creată de înmulţirea atacurilor şacalilor asupra gospodăriilor. Astfel, Consiliul Judeţean Tulcea a luat act de sesizările transmise de reprezentanţii comunităţilor locale şi a înaintat către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor apelul transmis de o parte din primarii din judeţul Tulcea, cu precădere din Delta Dunării, pentru întreprinderea măsurilor legale, care să permită vânarea acestei specii invazive care produce daune majore şi chiar poate ameninţa viaţa locuitorilor”, se arată într-un comunicat transmis de Consiliul Judeţean Tulcea.

„Înmulţirea necontrolată a şacalilor şi atacurile acestora asupra gospodăriilor reprezintă un pericol pentru siguranţa comunităţilor locale, cu impact direct asupra activităţilor economice, în special în turism. În acest sens, am înaintat apelul reprezentanţilor comunităţilor locale afectate către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru identificarea unor măsuri de sprijin şi pentru desfăşurarea tuturor activităţilor din zonă în condiţii de normalitate şi de siguranţă. Procesul este unul sensibil deoarece ne aflăm într-o Rezervaţie a Biosferei iar vânătoarea este interzisă în totalitate”, a declarat preşedintele CJ, Horia Teodorescu.

În scrisoarea adresată ministrului Mediului, primarii propun o serie de măsuri, printre care atribuirea de urgenţă a activităţii de extracţie unor asociaţii/organizaţii/asocieri ale vânătorilor care să dovedească experienţă/expertiză în modalitatea adecvată de recoltare a acestei specii, elaborarea, în regim de urgenţă, a unui studiu de evaluare a populaţiei de şacali şi a evoluţiei acesteia, elaborarea unor norme clare pentru activitatea de recoltare a şacalilor, având în vedere că vânătoarea de şacal nu se poate realiza după aceleaşi metode ca la orice altă specie, precum şi aprobarea unor modificări legislative care să permită vânarea speciilor care produc daune majore şi pot ameninţa viaţa locuitorilor din Delta Dunării.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de primarii comunelor Beştepe, C.A. Rosetti, Ceamurlia de Jos, Chilia Veche, Crişan, Jurilovca, Mahmudia, Maliuc, Murighiol, Nufăru, Pardina, Sarichioi, Sfântu Gheorghe, de primarul oraşului Sulina şi de preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Şi în anii trecuţi, autorităţile locale au semnalat problema şacalilor din Deltă, însă abia la începutul acestui an Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a primit şi adresele scrise din partea acestora, astfel încât a început procedura pentru extracţia controlată a exemplarelor de şacali din rezervaţie.

Vânătoarea în Delta Dunării este interzisă, însă legea de organizare şi funcţionare a ARBDD permite extracţia controlată a exemplarelor unor specii, atunci când acestea se înmulţesc excesiv şi produc pagube atât în gospodăriile localnicilor, cât şi în mediul sălbatic. Extracţia controlată se realizează însă doar sub supravegherea agenţilor ecologi şi cu respectarea unor condiţii.