Nici 10% din inventarul municipiului Tulcea nu a fost realizat în ultimul an, iar oraşul „încă este pradă incapacităţii administrative”, a declarat primarul Ştefan Ilie în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local. Declaraţia vine în contextul în care pe ordinea de zi s-au aflat mai multe proiecte privind înscrierea mai multor suprafeţe în cartea funciară.
Încă de la preluarea mandatului, primarul Ştefan Ilie a declarat faptul că printre cele mai stringente problemele ale municipiului se află faptul că Primăria nu are un inventar pus la punct, iar proprietăţile publice nu sunt cadastrate şi nu se pot dezvolta.
„Atât timp cât pe ordinea de zi încă mai avem proiecte pentru modificarea şi completarea unor hotărâri pentru intabulare, voi reaminti mereu că suntem un oraş care încă este pradă incapacităţii administrative pe care tot noi am dovedit-o de-a lungul timpului. Am creat departamente de foarte mult timp care să ne ajute şi mai mult ne-am împotmolit. Tot timpul am lăsat în acest an posibilitatea structurilor să se autoregenereze, să mănânce jăratic, căci aşa mi-au promis toţi, şi că îşi vor schimba din mentalităţi. Ar trebui să avem 200 de proiecte pe ordinea de zi pe şedinţă ca să terminăm anul viitor, pentru acest lucru măriţi-vă, oameni buni, capacitatea, externalizaţi unei societăţi care ştie mai bine să facă. Nici măcar 10% din inventar nu l-am pregătit, acele bucăţi care ne trebuie nouă pentru realizarea unor investiţii”, a precizat primarul Ştefan Ilie.
Edilul a criticat activitatea Direcţiei de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului.
„Este inadmisibil să existe un departament care se numeşte Direcţia de Întreţinere şi Administrare a Patrimoniului care să nu aibă patrimoniu. Noi asta facem de la începutul anului când pe ordinea de zi cele mai multe proiecte sunt pentru intabulări şi pentru introducerea în inventar, când de fapt rolul acestei instituţii era exact acesta, de a pune la punct patrimoniul. Acest lucru ne-a dus de-a lungul timpului la foarte multe imposibilităţi de a construi, de a ajunge la dorinţele tulcenilor, de a-i face să rămână în oraş şi de a-i pune în proiecte comune, pentru că, între timp, legislaţia s-a modificat şi este drastică şi nu îţi poate permite elaborarea de investiţii, studii, autorizarea unor lucrări sau crearea unor cereri de finanţare. Asta facem de un an de zile şi o să mai facem încă mulţi ani, deşi avem o structură care a fost creată pentru acest lucru”, a spus Ştefan Ilie.
Nemulţumiri şi un proiect respins
Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi şi care a stârnit discuţii privind legalitatea unor autorizaţii este cel de aprobare a Planului Urbanistic Zonal pentru extinderea capacităţii de cazare a motelului Corsar, de pe strada Isaccei, aparţinând familiei fostului administrator al judeţului Vasile Strat. Unul dintre cetăţenii care susţine că este afectat de această extindere şi care şi-a exprimat nemulţumirea în cadrul şedinţei este Petre Acon. Acesta i-a prezentat primarului Ştefan Ilie mai multe documente şi a menţionat faptul că autorizarea motelului nu a fost legală de la început.
„Autorizarea acestui motel nu a fost legală de la bun început. Nici măcar nu am ştiut şi nu s-a cerut acordul vecinilor, totul s-a făcut pe ascuns. Nu m-am împotrivit de la început, pentru că am zis că toată lumea trebuie să se dezvolte, dar nu s-a respectat nimic din niciun punct de vedere. Am avut mari probleme cu societatea care a construit şi cu angajaţii care înjurau de dimineaţa până seara. Am făcut sesizări, plângere la Poliţie şi mi s-a dat răspuns că aşa este pe şantier. Eu vreau să ştiu de ce s-a aprobat autorizarea la vremea respectivă, dacă nu era legal. Am plângeri depuse la primărie prin care eu şi 5 vecini am reclamat că la ora actuală sunt deranjaţi că societatea respectivă organizează nunţi şi au funcţionat patru ani fără autorizaţie. La ora actuală sunt în litigiu cu societatea şi nu era normal ca până la finalizarea litigiului să se acorde autorizaţia”, a spus Petre Acon.
Primarul Ştefan Ilie şi-a exprimat regretul cu privire la situaţie şi a ascultat punctul de vedere al cetăţeanului.
„Răspunzători de modul cum nişte angajaţi se comportă pe şantier sunt beneficiarii lucrării. Noi înţelegem frustrarea dumneavoastră şi faptul că v-aţi simţit jignit în momentul în care nişte muncitori vi se adresează aşa şi îmi pare foarte rău că la momentul respectiv Poliţia nu i-a amendat sau nu a luat măsuri. Noi acum vorbim de un PUZ care modifică o parte din ceea ce funcţiona până în prezent. Înainte de a-l pune spre aprobare, vrem să vedem acele reacţii pertinente ale cetăţenilor din jur, pe lângă multe alte lucruri prin care a trecut un PUZ, dacă el dăunează societăţii, comunităţii zonei de acolo”, a precizat Ştefan Ilie.
Consilierul local liberal Octavian Motoc a anunţat că nu va participa la votarea proiectului.
„Eu mă retrag de la vot, pentru că în prima parte a investiţiei respective a fost implicată firma mea în realizarea acesteia. Fiind finanţat cu fonduri europene, autorizaţia de construire trebuia să fie un document valabil. Nu am cunoştinţă de această extindere şi în ce mod se face. Ironia face şi pentru domnul prezent aici am realizat o cerere de finanţare pentru un service auto”, a subliniat Octavian Motoc.
Primarul a propus realizarea unei cercetări a autorizaţiei emise în anul 2010 şi sesizarea unui organ de anchetă.
„Propun să cercetăm acea autorizaţie şi dacă faptul că a fost făcută pe fonduri garantează legalitatea. Haideţi să facem o retrospectivă sesizând un organ de anchetă şi să vedem dacă a fost legal sau nu”, a transmis Ştefan Ilie.
Pentru că, în timpul discuţiilor, au fost aduse acuze fostului administrator al judeţului Vasile Strat cât şi PSD, partid din care făcea parte, consilierul local Andaluzia Luca a ripostat, negând faptul că investiţia a fost făcută ilegal, fiind vorba de fonduri europene.
„La faza de PUZ nu este obligatoriu acordul notarial al vecinilor. Acesta se cere prin lege la faza de autorizare. Cred că trebuie să ţinem cont întotdeauna şi de acordul vecinilor. Aveţi toate pârghiile locale să faceţi acest lucru, să vedeţi dacă în 2010 când a fost eliberată autorizaţia a fost sau nu legală”, a menţionat Andaluzia Luca.
În final, proiectul a fost respins.