Pe lângă majorarea facturilor la căldură, tulcenii care folosesc sistemul de încălzire centralizat mai au o problemă. Până la sfârşitul lunii decembrie, toţi trebuie să aibă repartitoare de costuri la calorifere, altfel vor fi amendaţi. La Tulcea, măsura pare imposibil de realizat deoarece majoritatea locatarilor nu sunt de acord cu acest lucru, iar asociaţiile de proprietari nu reuşesc să obţină acordul a minim 80% dintre aceştia pentru a putea depune cereri la  firmele auto-rizate.

Ieri, asociaţiile de proprietari au început să afişeze anunţuri potrivit cărora abonaţii Energoterm sunt obligaţi să-şi monteze sisteme de măsurare până la data de 31 decembrie 2021.

Sorin Crăciun, reprezentantul Smart Eco Plus, una dintre firmele autorizate de ANRE la Tulcea să realizeze astfel de servicii, spune că până în prezent doar două asociaţii au întocmit tabele, dar nu au obţinut acordul a minim 80% dintre locatari.

„Legea este interpretată greşit de asociaţiile de proprietari. Cererile trebuie depuse de asociaţiile de proprietari, nu de fiecare locatar în parte. De asemenea, cererile se depun după ce asociaţiile întocmesc un tabel din care să reiasă că minim 80% dintre locatari sunt de acord cu montarea dispozitivelor. Până acum am discutat telefonic cu circa patru asociaţii şi doar vreo două au întocmit tabele, dar nu au îndeplinit procentul”, ne-a declarat Sorin Crăciun.

Nicolae Barbu, preşedintele Asociaţiei Nr. 6 spune că măsura este imposibil de realizat până în luna decembrie, din cauza costurilor.

„Până pe 31 decembrie trebuie să montăm repartitoare la oameni, dar acest lucru este imposibil până atunci. În plus, este şi costisitor, 150 de lei un repartitor plus 4 lei serviciul de citit pe fiecare calorifer. Vor începe şi probele la încălzire şi ce facem montăm repartitoare, încarcă, descarcă, cine plăteşte acea apă? O soluţie ar fi să se facă contorizare individuală pe casa scării la fiecare apartament în parte”, a precizat Nicolae Barbu.

Preşedintele a amintit şi faptul că în cadrul scărilor de bloc care au sub 20% abonaţi Energoterm va fi închisă furnizarea energiei termice începând cu sezonul rece 2022-2023.

Obligaţia de a monta contoare sau repartitoare se aplică doar în cazul apartamentelor racordate la reţeaua de termoficare. Excepţie fac cele care au ales deja centralele termice pe gaz, în practică fiind întâlnite situaţii în care există în acelaşi bloc apartamente racordate la reţeaua de termoficare şi apartamente debranşate deja.

Obligativitatea montării contoarelor sau a repartitoarelor de costuri pe caloriferele din blocurile de locuinţe a fost impusă încă de acum 15 ani, prin Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică. Prevederea a fost preluată ulterior în Legea 121/2014 privind eficienţa energetică şi chiar a avut ca termen de ducere la îndeplinire sfârşitul anului 2016.

În prezent, mai puţin de jumătate dintre apartamentele din România sunt contorizate. Legea 196/2021 promulgată în luna iulie prevede un nou termen limită, pentru 31 decembrie 2021, dar şi sancţiuni de 500 – 1.000 lei pentru cei care nu se conformează.

În contrapartidă, normativul interzice sistarea furnizării de agent termic primar pe timp de iarnă şi promite o reducere cu 5% a TVA pentru energia termică furnizată populaţiei la 6 luni de la publicarea legii în Monitorul Oficial.