Zeci de fotografii ce provin dintr-o colecţie particulară şi în care se regăsesc momente din viaţa comunităţii germane din Malcoci sunt expuse, de la sfârşitul săptămânii trecute, la Casa Avramide, în cadrul expoziţiei „Malcoci – Istorie în imagini”, organizată într-un proiect finanţat prin programul „Timbrul monumentelor istorice” al Ministerului Culturii.
Vernisajul expoziţiei a avut loc vineri seara iar cele 47 de fotografii puse la dispoziţie de Asociaţia Germanilor Basarabeni vor sta pe simeze timp de o săptămână.
„Sunt 47 de fotografii care aparţin unei colecţii particulare, fotografii care reprezintă diverse etape ale comunităţii din Malcoci, atâta vreme cât această localitate a fost locuită de germani”, a precizat la vernisaj preşedintele Asociaţiei pentru Dezvoltarea Durabilă a Deltei Dunării (A4D), Octavian Motoc.
Acesta a prezentat şi câteva repere istorice referitoare la prezenţa germanilor în judeţul Tulcea.
„Turcii au stat vreo 400 de ani aici, iar pe la 1840 au adus colonişti germani din Rusia. Ei erau descendenţi ai unei populaţii germanice din zona Alsaciei cu bunici care aveau paşapoarte franceze. Aceştia au venit pe la 1846 iar administraţia otomană le-a spus că pot ocupa atât cât pot defrişa”, a menţionat Octavian Motoc.
Prezent la eveniment, parohul comunităţii romano-catolice din Tulcea, Mihai Lungeanu, a precizat că în 1843-1846 au venit 25-28 de familii germane şi în prezent numărul acestora este similar.
„Ei au încercat să facă mai întâi o capelă, apoi au făcut biserica fără turn şi abia în 1907 s-a făcut turnul. Cert este că biserica a înflorit iar comuna a înflorit odată cu comunitatea catolică, pentru că la început au fost numai catolici acolo”, a spus preotul Mihai Lungeanu.
Citiţi continuarea în paginile ziarului DELTA.