Primăria municipiului Tulcea are în plan mai multe proiecte de parcuri industriale şi unul prin care îşi propune să devină un centru al meseriilor, demers prin care atât tulcenii cât şi locuitorii din întreaga regiune de sud-est a ţării să aibă posibilitatea de a studia o meserie, potrivit primarului Ştefan Ilie.
Industriile luate în calcul sunt navală, siderurgică şi alimentară.
„Parcurile noastre industriale trebuie să se grupeze în zona industriei pe care o avem. Industria navală din Şantierul VARD reprezintă principalul pol economic al municipiului. Noi trebuie să dezvoltăm parcuri industriale prin care industriile care îşi vor desfăşura activitatea acolo şi vor face produse să fie componente ale industriei navale. Putem să facem şi pentru industria de alumină, în sensul modernizării ei, la fel cum putem ca parcurile industriale să dezvolte componente ale industriei HoReCa. Noi cam în aceste zone ne situăm, şi de ce nu, şi materia primă prin prelucrarea peştelui şi a cărnii”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.
Pentru construirea parcurilor industriale, primăria a pregătit planurile urbanistice zonale în baza cărora va elabora cererile de finanţare.
„Camera de Comerţ ne-a ajutat să identificăm nişte terenuri în zona şantierului naval, iar noi am identificat alte terenuri în zona Gării de mărfuri, deci posibilităţi există. Sumele pentru aceste parcuri sunt destul de mari, dar nu toate sunt oferite de Uniunea Europeană. Aceste demersuri se pot face şi prin parteneriate publice private şi purtăm discuţii cu diferiţi antreprenori care pot construi produse necesare acestor tipuri de industrii. Putem încheia parteneriate cu VARD sau alte societăţi din Tulcea şi atunci facem o infuzie atât de capital public cât şi de capital privat”, a spus Ştefan Ilie.
Administraţia locală intenţionează şi construirea unui spaţiu de calificare a meseriilor.
„Alături de aceste parcuri ne gândim la un spaţiu de calificare a meseriilor. Vrem ca lângă zona industrială să existe un centru al tuturor şcolilor care să califice tinerii, nu numai din Tulcea, ci şi din judeţele din zona de este în meserii de care au nevoie şantierul naval, combinatul de alumină, lucrătorii în comerţ sau în industria HoReCa. Este o procedură de durată, dar care prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pot fi găsite resurse pentru finanţare. Avem finanţare prin PNRR pentru a construi campusuri pentru şcoli de meserii în domeniul naval, siderurgic şi HoReCa, aşa că ne concentrăm să pregătim studii pentru acestea”, a subliniat Ştefan Ilie.
Tulcenii, invitaţi să completeze un chestionar privind dezvoltarea municipiului
În contextul elaborării Strategiei de Dezvoltare a municipiului Tulcea pentru perioada 2021-2030, Primăria Tulcea a formulat un chestionar adresat cetăţenilor care doresc să participe la creionarea principalelor direcţii de dezvoltare a oraşului.
Timpul estimat pentru completare este de aproximativ 8 minute.
„Strategia de Dezvoltare trasează principalele direcţii prioritare de dezvoltare urbană şi investiţii publice. Chestionarul este un instrument participativ şi are ca scop consultarea cetăţenilor cu privire la principalele nevoi şi probleme şi pentru identificarea priorităţilor de care se va ţine cont în elaborarea formei finale a Strategiei”, a transmis primarul Ştefan Ilie.
Chestionarul cuprinde întrebări legate de domeniile în care ar trebui să se dezvolte municipiul, dar evaluează şi gradul de mulţumire al tulcenilor cu privire la serviciile publice locale.