Consilierii locali au aprobat în cadrul şedinţei ordinare de săptămâna trecută, Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie (DALI) a altor două proiecte ce vizează reabilitarea şi modernizarea sistemului rutier cu o lungime totală de circa 22 de kilometri.

Lucrările vor fi finanţate din împrumut bancar şi sunt cele mai complexe, având în componenţă reţele de apă-canal şi ape pluviale.

,,Avem două mari investiţii care sunt aprobate pentru a fi finanţate prin împrumutul pe care noi l-am contractat în acest an. Pentru a răspunde întrebărilor mai multor locuitori cu privire la modalitatea în care sunt realizate aceste investiţii, vreau să menţionez că pentru aceste două zone ce vizează un număr aproximativ de 45 de străzi am accesat un împrumut care va fi avizat de către instituţiile statului. Lucrările în sine înseamnă nu doar asfaltarea străzii, ci întreaga ei componentă a infrastructurii legată de apă şi canal, apelor pluviale sau a iluminatului public”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Edilul a atras atenţia asupra faptului că aceste lucrări nu conţin şi extinderea reţelei de gaz metan, proiecte separate în acest sens urmând a fi depuse pe programe europene.

,,Aceste lucrări nu conţin şi extinderea reţelei de gaz metan pentru că sunt lucrări separate şi nu pot fi adăugate în acelaşi proiect. Programele europene pentru finanţarea investiţiilor în gaz metan sunt cele care ne vor fi deschise probabil la finalul acestui an sau la începutul anului viitor şi presupun studii de fezabilitate şi proiecte care sunt îndreptate doar către gazul metan. Pentru acest deziderat noi lucrăm la un studiu de fezabilitate încă de anul trecut când am identificat împreună cu Tulcea Gaz, care este concesionarul întregului sistem de distribuire a gazului metan din municipiul Tulcea, străzile unde aceştia nu au investiţii apropiate sau în anii următori”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Până în prezent, administraţia locală a realizat documentaţia tehnică.

,,Le-am inclus în cadrul proiectului pentru care am făcut până acum un număr de 3 achiziţii, de la realizarea studiului geotehnic la realizarea studiului topografic şi acum suntem în documentaţia de atribuire a contractului pentru elaborarea temei de proiectare. Sunt 37,646 km în tot oraşul, acolo unde Tulcea Gaz nu poate face investiţii. Încercăm să obţinem finanţări pe toate axele care vor fi pentru gaz metan, iar dacă nu, cu acceptul Consiliului Local, începând de anul viitor vom putea pune o sumă de bani pentru a fragmenta proiectul şi a începe un program multianual care să cuprindă toate străzile care nu au gaz”, a spus primarul Ştefan Ilie.

Primul pachet cuprinde reabilitarea şi modernizarea sistemului rutier şi lucrări tehnico-edilitare pe mai multe străzi din zona Vest, pe o suprafaţă de 10.126 metri. Este vorba de străzile: Victoriei, Bucovinei, Delfinului, Buna Vestire, Dobrogeanu Gherea – Mihail Kogălniceanu, Libertăţii, Antenei, Eroilor, Maior Andrei Grigore, Trandafirilor, Traian, Oiţelor, Mircea Vodă, Toamnei, Rezervorului, Podgoriilor, Cicoarei, Pelinului, Alunişului, Războieni, C. A. Rosetti.

Cel de al doilea pachet presupune reabilitarea sistemului rutier şi lucrări tehnico-edilitare pe trasee auto în suprafaţă de 11.955 metri. Străzile cuprinse în proiect sunt: Alexandru cel Bun, I.L. Caragiale, Forestierului, Corneliu Gavrilov, Dumitru Ivanov, Militari, Păcii – Tronson 1, Păcii – Tronson 2, Plugarilor (tronson).

Aceste două ansambluri de străzi vin în completarea celor cuprinse în obiectivele de investiţii aprobate în şedinţa extraordinară de la jumătatea lunii octombrie. Atunci, consilierii locali au votat cererile de finanţare şi devizele generale estimative a două proiecte de peste 62 de milioane de lei, ce vizează investiţii pe infrastructură pe Programul Naţional de Investiţii (PNI) „Anghel Saligny” pentru un număr de 52 de străzi.