Primăria Tulcea vrea identificarea tuturor locuitorilor din municipiu pentru a creşte numărul persoanelor plătitoare a taxei de habitat.

„Încercăm să îi identificăm pe toţi cei care sunt locuitori în Tulcea, să ne mărim baza. Astfel, putem ajunge şi la un preţ mai bun. În funcţie de declaraţiile pe care le au oamenii, că nu mai locuiesc aici, noi facem o cercetare pentru a vedea dacă sunt reale sau nu, pentru a mări baza celor care plătesc. Vom colabora cu Serviciul de Evidenţă a Populaţiei şi vom solicita tuturor justificări privind numărul domiciliaţilor în locuinţele lor”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Numărul persoanelor înregistrate în evidenţa organului fiscal la taxa de habitat a scăzut de la 57.958 persoane înregistrate în luna octombrie 2020, la 57.400 persoane, înregistrate la data de 16 septembrie anul acesta.

De altfel, creşterea taxei de habitat cu 40 de lei, de la 147 la 187 de lei, este cuprinsă în proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pentru anul 2022, care se află în dezbatere publică până pe 19 octombrie.

Comparativ cu impozitele şi taxele locale percepute în acest an, cele de anul viitor vor creşte cu rata inflaţiei de 2,6%, majorarea fiind o obligaţie prevăzută în Codul fiscal.

„Taxa de habitat va fi de 16 lei, de persoană, pe lună, respectiv 187 de lei de persoană, pe an. Majorarea taxei de habitat cu 40 de lei este determinată de creşterea tarifului pentru serviciul de colectare, transport deşeuri menajere prestat de Servicii Publice SA (36 de lei) şi a indexării cu rata inflaţiei a tarifului de depozitare deşeuri (4 lei)”, se arată  într-un comunicat al Primăriei Tulcea.

De asemenea, cota în funcţie de care se va calcula impozitul pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice şi a celor juridice va fi de 1,1%, dar vor creşte cu 5% bonificaţiile acordate pentru plata cu anticipaţie.

„Am decis creşterea de la 5% la 10%, nivelul maxim prevăzut de Codul fiscal, a bonificaţiei acordate pentru plata cu anticipaţie până la data de 31 martie 2022, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice, pentru a fi alături de cetăţeni în contextul tuturor scumpirilor”, a precizat primarul Ştefan Ilie.

Proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele locale care vor fi percepute anul viitor poate fi consultat pe site-ul Primăriei municipiului Tulcea.