* Ordinul de începere a lucrărilor, în valoare de circa 4 milioane de euro, va fi dat imediat ce se va rezolva contestaţia privind achiziţia dirigenţiei de şantier

Primăria Tulcea a semnat, miercuri, contractul cu firma SC Autoprima Serv SRL Constanţa pentru realizarea lucrărilor de îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale din municipiu. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat după ce se va rezolva contestaţia privind achiziţia dirigenţiei de şantier, a anunţat primarul Ştefan Ilie.

„După cum ştie orice tulcean, ploile torenţiale ne inundă oraşul în mai puţin de o oră. Rezolvarea problemei nu poate pica din cer, ba dimpotrivă. Singura soluţie este realizarea unei lucrări de infrastructură, un sistem de preluarea a apelor pluviale. Astăzi (n.r.- miercuri) am semnat contractul pentru realizarea acestei lucrări, de mult timp aşteptată şi absolut necesară. Durata de execuţie este de 24 luni. Îi mulţumesc colegului meu, George Şinghi, pentru fermitatea cu care s-a implicat în acest proiect. Ordinul de începere a lucrărilor va fi dat imediat ce se va rezolva contestaţia privind achiziţia dirigenţiei de şantier”, a transmis primarul Ştefan Ilie.

Contractul de lucrări pentru obiectivul de investiţii „Îmbunătăţirea capacităţii de preluare a apelor meteorice din Municipiul Tulcea” are o valoare de 19.343.252,82 lei fără TVA.

Durata de executare a lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Investiţia are ca obiectiv îmbunătăţirea colectării apelor pluviale din zone cu acumulări mari de apă.

Este vorba de zona sensului giratoriu Gară – intersecţia străzii Isaccei cu strada Lacului Ciuperca şi cu strada Podgoriilor,  zona centrală Piaţa Civică – intersecţia străzii Babadag cu strada Unirii, – zona de lângă Casa Armatei – intersecţia străzii Victoriei cu strada Progresului, zona străzii Unirii – intersecţia străzii Unirii cu strada Isaccei, zona parcului Carol – intersecţia străzii Isaccei cu strada Grigore Antipa, până la faleza Dunării, strada Păcii – din dreptul străzii Elizeului până la faleza Dunării, strada Nicolae Bălcescu de la intersecţia cu strada Anton Pan şi până la strada 9 Mai, dar şi staţia de pompare SP4 de pe strada Gării.

Lucrarea va cuprinde execuţia reţelei de canalizare care se va realiza prin execuţia terasamentelor (săpături, realizarea tranşeelor de pozare a conductelor, compactare umpluturi şi îmbunătăţire teren portant), montarea conductelor de canalizare, reabilitare conducte existente (cămăşuire).

De asemenea, se vor efectua lucrări de desfacere şi reface dig şi de refacere a carosabilului.

Investiţia mai cuprinde construcţii anexe: cămine (cămine de vizitare rectangulare, cămine prefabricate din beton, cămine de intersecţie şi vizitare, cămine de inspecţie) şi canale preluare ape meteorice şi lucrări de sistematizare precum refacerea suprastructurilor rutiere afectate de executarea sistemelor de preluare a apelor pluviale.

Se vor mai reface instalaţiile hidraulice aferente staţiilor de pompare şi montare pompe sumersibile şi se vor înlocui instalaţiile electrice şi de automatizare.

Reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului este un proiect anunţat de foarte multă vreme de autoritatea locală care a alocat în anul 2017, din bugetul propriu, circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale.

Investiţia este necesară în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

Proiectul început în anul 2017 de Primăria municipiului a fost blocat până acum din cauza unor diferende între autoritatea locală şi societăţile care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrării.