Până la finalul acestui an Primăria Tulcea intenţionează să scoată la licitaţie lucrările de amenajare a unei parcări la marginea municipiului, iar pentru acest demers consilierii locali au adoptat, miercuri, în timpul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre privind acordarea cu titlu gratuit către combinatul de alumină Alum SA dreptul de uz şi servitute asupra unei suprafeţe de teren care va fi inclusă în proiect.

Suprafaţa totală a parcării va fi de circa 15.000 de metri pătraţi, iar lucrările ar începe în primăvara anului viitor.

„Pentru parcarea de 300 de locuri, am încheiat studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic, iar până la finele acestui an vom scoate la licitaţie lucrările. Parcarea va avea sisteme de supraveghere, bariere, staţii de autobuz, toalete şi spaţii verzi. Vrem ca în primăvară să înceapă lucrările”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Hotărârea adoptată miercuri de consilierii locali face parte din documentaţia necesară începerii licitaţiei prin care se va stabili firma ce va executa proiectul.

După discuţii privind acordarea acestui drept cu titlu gratuit s-a formulat un amendament prin care s-a introdus o bază legală.

„Cei de la Alum solicită un acord notarial prin care se acordă un drept de servitute pentru situaţiile speciale pe care le pot avea în ceea ce priveşte traficul pe linia ferată, cum ar fi intervenţii în cazul unui accident. Nu este un drept permanent. Se punea problema dacă acest drept trebuie să se acorde notarial dacă nu este în baza unei legi care acordă drepturi vecinilor şi dacă ar  trebui să fie contra cost. Atât timp cât solicitarea noastră a fost către Alum să ne dea acest aviz nu avea cum să fie contra cost. Doar pentru situaţii speciale ei şi-au luat acest drept de precauţie”, ne-a declarat city managerul Nicolae Bibu.

Hotărârea privind acordarea cu titlu gratuit către combinatul de alumină Alum SA a dreptului de uz şi servitute asupra unei suprafeţe de teren de 6.640 de metri pătraţi pentru execuţia unor lucrări de reparaţii sau mentenanţă a căii ferate include şi restricţii în ceea ce priveşte amenajarea zonei, astfel încât linia de cale ferată pe care combinatul o foloseşte pentru transportul materiei prime din Mahmudia până la unitatea din municipiu să nu fie afectată.

Terenul aparţine domeniului privat al municipiului Tulcea şi este zona de siguranţă de 20 de metri de la axa căii ferate proprietate privată a combinatului.

În sezonul estival, parcările din municipiul Tulcea sunt aglomerate, iar turiştii şi tulcenii şi-au exprimat nemulţumirea din acest motiv.