Primăria Tulcea lucrează la identificarea tuturor locuitorilor din municipiu pentru a mări baza plătitorilor taxei de habitat, aceasta fiind principala soluţie ca valoarea dării să rămână la nivelul celei de anul trecut. Potrivit proiectului de hotărâre privind taxele şi impozitele locale făcut public pe site-ul Primăriei municipiului Tulcea, taxa de habitat va creşte.

Majorarea taxei de habitat la 187 de lei, cu 40 de lei faţă de anul trecut este cauzată de creşterea tarifului pentru serviciul de colectare, transport deşeuri menajere, precum şi de creşterea ratei inflaţiei.

„Anul trecut am redus taxa de habitat cu circa 40 de lei pentru că nu duceam la staţia de la Mihai Bravu materiale. Anul acesta taxa de habitat s-a modificat ca urmare a creşterii preţurilor în urma calculelor făcute de Servicii Publice. Suntem obligaţi să o mărim atât timp cât toate serviciile au crescut. Nu putem să mergem cu aceeaşi taxă în anul următor când totul a explodat. Este majorată cu minimul posibil, iar noi am mai tăiat faţă de propunerile lor. În acelaşi timp ne vom strădui să îi identificăm  pe cei care nu au plătit niciodată taxa de habitat. Dacă îi impozităm şi pe ceilalţi, atunci este posibil ca taxa să se rectifice în scădere. La momentul actual plătesc 53.000 de cetăţeni taxa de habitat, dar noi conform recensământului suntem peste 80.000. Trebuie să vedem ce se întâmplă cu ceilalţi, care este explicaţia pentru care nu plătesc. Sunt toţi plecaţi în afară? Ca să putem ajunge la un rezultat corect vom declanşa ceea ce nu s-a întâmplat niciodată. Vom cerceta fiecare persoană, pentru că nu este posibil să fie doar 53.000. Ar însemna că încă 20.000 sunt plecaţi în afară, iar noi vrem să vedem acest lucru”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Până la 31 martie anul viitor, toţi cetăţenii trebuie să justifice prezenţa locuitorilor din fiecare gospodărie.

„În colaborare cu Serviciul de Evidenţă a Populaţiei vom vedea dacă un cetăţean are în casă alte şapte persoane care şi-au stabilit domiciliul acolo. În acest context trebuie oferite explicaţii privind situaţia celorlalte persoane, astfel va fi impozitat pentru toţi ceilalţi. Până la 31 martie toţi cetăţeni trebuie să vină şi să declare situaţia. În prezent se adaugă 3,3 lei de persoană pe lună”, a precizat Ştefan Ilie.

Potrivit proiectului de hotărâre privind taxele şi impozitele locale făcut public pe site-ul Primăriei Tulcea, nici anul viitor contribuabilii nu vor plăti taxa de tratare mecano-biologică a deşeurilor, după ce în anul 2020 autorităţile au colectat de la populaţie 1.200.666 lei, dar activitatea nu s-a desfăşurat.

„În anul 2021, activitatea de tratare mecano-biologică a deşeurilor biodegradabile a demarat la sfârşitul lunii august, valoarea estimată a fi plătită până la sfârşitul anului pentru decontarea acestei activităţi ridicându-se la suma de 82.000 de lei”, se arată în proiectul de hotărâre.