Ordinul de începere a lucrărilor de îmbunătăţire a sistemului de preluare a apelor pluviale din municipiu va fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare, urmând ca străzile Gării, Lac Ciuperca şi Nicolae Bălcescu să fie primele afectate, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ştefan Ilie.
Declaraţia vine în contextul în care ieri la Primăria Tulcea a avut loc predarea de amplasament pentru obiectivul de in-vestiţii „Îmbunătăţirea capacităţii de preluare a apelor meteorice, municipiul Tulcea”.
Alături de primarul municipiului, la eveniment au participat reprezentanţii proiectantului, SC Sirius Proiectare Studii SRL, executantului lucrărilor, SC Autoprima Serv SRL, ai dirigintelui de şantier SC Frangomy Solutions SRL, precum şi avizatori principali ai Energoterm, Tulcea Gaz, Telekom, E-Distributie, etc.
„Ţinând cont de faptul că intrăm în perioada de iarnă şi că nu ştim cum va evolua timpul, după ordinul de începere a lucrărilor, primele străzi care vor fi afectate să fie cele mai mici care nu produc un disconfort urban mare, în sensul circulaţiei locuitorilor oraşului. S-a stabilit ca primele străzi pe care să se intre să fie o parte din cele secundare, respectiv străzile Gării, Lac Ciuperca şi Nicolae Bălcescu, urmând ca cele mai importante, cum e strada Păcii, să fie abordată din primăvară. Vom pune la dispoziţia executantului un teren de circa 5.000 mp pentru organizarea de şantier. Având în vedere că am încheiat plăţile către ISC, conform legii, în momentul în care ei au dovada că le-au intrat banii în cont ne dau ordinul de începere. Probabil săptămâna viitoare vom avea ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat primarul Ştefan Ilie.
Adrian Balagiu, directorul general al Autoprima Serv SRL, spune că execuţia efectivă a lucrărilor este puţin probabil să înceapă în acest an, pentru că prima etapă necesară este achiziţionarea căminelor de apă.
„Organizarea de şantier şi mobilizarea tuturor echipamentelor şi resurselor umane se va face anul acesta. Execuţia efectivă a lucrărilor este puţin probabil să o putem începe în acest an pentru că va trebui să comandăm şi să primim căminele. La orice reţea de canalizare trebuie să ai căminele în curte ca să te poţi începe lucrarea. Este puţin probabil că vom săpa sau dezafecta structuri rutiere pe străzile menţionate de domnul primar până de sărbători. Executând lucrările de săpătură este foarte probabil ca în infrastructura străzilor să găsim reţelele altor utilităţi, fie cele care sunt acum prezente în planurile date de posesorii de utilităţi, fie altele care vor trebui rezolvate de la caz la caz. Suntem constructori de ceva vreme şi au existat destule proiecte pe care le-am finalizat mai repede decât termenul contractual. Cu cât întârzii mai mult pe o lucrare, cu atât este mai neeconomic”, a subliniat directorul Adrian Balagiu.
Întrebat fiind în ce proporţie vor fi înlăturate efectele cauzate de ploile torenţiale, edilul a spus că în procent de 75-80% faţă de situaţia existentă.
„Eu cred că aceste lucrări executate bine şi încheiate la modul cum ne dorim cu toţii vor avea un procent de înlăturare a efectelor apelor undeva între 75-80% faţă de situaţia existentă. Nu este în procent de 100% pentru că acest proiect nu afectează toate străzile colectoare de apă. Mai sunt străzi precum Corneliu Gavrilov pe care le-am pus în alte proiecte de investiţii. De asemenea, din nefericire, nimeni nu mai poate controla debitul apelor care cresc de la an la an în funcţie de anumite conjuncturi care nu depind de noi “, a precizat Ştefan Ilie.
Contractul de lucrări pentru obiectivul de investiţii „Îmbunătăţirea capacităţii de preluare a apelor meteorice din Municipiul Tulcea” are o valoare de 19.343.252,82 lei fără TVA. Durata de executare a lucrărilor este de 24 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
„Este unul dintre cele mai importante proiecte pe care Primăria Tulcea le încredinţează acum către execuţie. Lucrarea reprezintă un deziderat de foarte mulţi ani al tuturor tulcenilor sau al celor care iubesc municipiul Tulcea presupune înlăturarea acelor efecte cauzate de ploile torenţiale când atât mijlocul oraşului, dar şi alte părţi şi subsoluri ale blocurilor sunt inundate. Noile soluţii au ridicat valoarea întregii investiţii la 5 milioane de euro fără TVA pentru execuţie. Banii făceau parte din PNDL şi am ajuns la un moment dat să punem noi cofinanţare de 50%, dar în urma insistenţelor Compartimentului de Investiţii am primit întreaga sumă de la bugetul consolidat al statului”, a informat Ştefan Ilie.
Proiectul început în anul 2017 de Primăria municipiului a fost blocat până acum, din cauza unor diferende între autoritate şi societăţile care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrării.
Investiţia are ca obiectiv îmbunătăţirea colectării apelor pluviale din zone cu acumulări mari de apă. Este vorba de zona sensului giratoriu Gară – intersecţia străzii Isaccei cu strada Lacului Ciuperca şi cu strada Podgoriilor, zona centrală Piaţa Civică – intersecţia străzii Babadag cu strada Unirii, – zona de lângă Casa Armatei – intersecţia străzii Victoriei cu strada Progresului, zona străzii Unirii – intersecţia străzii Unirii cu strada Isaccei, zona parcului Carol – intersecţia străzii Isaccei cu strada Grigore Antipa, până la faleza Dunării, strada Păcii – din dreptul străzii Elizeului până la faleza Dunării, strada Nicolae Bălcescu de la intersecţia cu strada Anton Pann şi până la strada 9 Mai, dar şi staţia de pompare SP4 de pe strada Gării.
Lucrarea va cuprinde execuţia reţelei de canalizare care se va realiza prin execuţia terasamentelor (săpături, realizarea tranşeelor de pozare a conductelor, compactare umpluturi şi îmbunătăţire teren portant), montarea conductelor de canalizare, reabilitare conducte existente (cămăşuire).
De asemenea, se vor efectua lucrări de desfacere şi reface dig şi de refacere a carosabilului.
Investiţia mai cuprinde construcţii anexe: cămine (cămine de vizitare rectangulare, cămine prefabricate din beton, cămine de intersecţie şi vizitare, cămine de inspecţie) şi canale preluare ape meteorice şi lucrări de sistematizare precum refacerea suprastructurilor rutiere afectate de executarea sistemelor de preluare a apelor pluviale.
Se vor mai reface instalaţiile hidraulice aferente staţiilor de pompare şi montare pompe submersibile şi se vor înlocui instalaţiile electrice şi de automatizare.