Preţul gigacaloriei în Tulcea va creşte de la 265 de lei la 415 lei în decembrie şi 397 de lei din ianuarie, după ce consilierii locali prezenţi ieri la şedinţa extraordinară de Consiliu Local au votat proiectul picat săptămâna trecută. Majorarea preţului energiei termice plătit de populaţie este de 150 de lei, pe gigacalorie, creşterea tarifului fiind mai mică cu 35 de lei faţă de preţul propus în urmă cu o săptămână de Primăria municipiului Tulcea, după un amendament acceptat de toţi consilierii locali.

Amendamentul prevede că preţul de producţie, transport, furnizare şi distribuţie al Energoterm va rămâne neschimbat, de 900,11 lei/GCal fără TVA, însă cel de referinţă va fi modificat de la 378,15 lei/GCal fără TVA la 348,74 lei/GCal fără TVA.

„De la 450 de lei gigacaloria, cât a fost propunerea iniţială, am ajuns la 415 lei. Asta înseamnă un efort din partea bugetului unităţii administrativ teritoriale. Este o soluţie pentru a ajuta atât populaţia, cât şi societatea care este într-o situaţie delicată”, a declarat consilierul local PSD Andaluzia Luca.

Directorul Energoterm, Răzvan Teodoru, a declarat că societatea a înregistrat pierderi în ultima săptămână de 140.000 de lei pe zi.

„În fiecare zi în care am facturat cu 500 de lei (pe gigacalorie, n.red.) şi am produs energia termică cu 1.000 de lei (pe gigacalorie, n.red.), înseamnă pierderi de 140.000 de lei pe zi. Pentru plata facturilor la gaze, am convenit cu Primăria să ne dea subvenţia în avans pentru plata gazului, iar celelalte facturi să le plătim treptat”, a menţionat directorul Teodoru.

El a mai spus că societatea Energoterm SA mai are la ora actuală debite în valoare de 2 milioane de lei către furnizori de servicii, pe care le va plăti în funcţie de încasări.

În urmă cu o săptămână, consilierii locali PSD, USR şi PER au refuzat să voteze proiectul de hotărâre care viza atât majorarea preţului de producţie a căldurii, cât şi creşterea subvenţiei acordate de Primărie.

„În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu executivul Primăriei şi prin discuţiile pe care le-am purtat şi cu reprezentantantul Energoterm-ului, discuţii purtate punctual pe preţul gigacaloriei, am convenit asupra unor modificări a prezentei hotărâri de Consiliu Local astfel încât să putem să ajutăm atât populaţia, dar şi societatea comercială care se află într-o situaţie critică în acest moment. Preţul va fi 415 lei pentru luna decembrie, dar şi aceasta va fi diferenţiată datorită faptului că până în momentul acesta, astăzi, 3 decembrie, noi avem un alt tarif pentru gigacalorie. Deci va fi o medie de 405 lei/gigacaloria pe luna decembrie. Pe luna ianuarie, urmare a faptului că lucrul pe care noi am putut să îl susţinem astăzi în şedinţa de consiliu local a fost suplimentarea subvenţiei, începând cu luna ianuarie tariful va fi de 397 lei şi ca urmare a faptului că se reduce TVA-ul, începând cu 1 ianuarie 2022. Iată-ne uniţi, şi, în primul rând prin dialog, astăzi toate forţele politice locale au căzut de comun acord. Votul a fost unanimitate pentru modificările şi completările necesare tocmai pentru a depăşi situaţia aceasta critică,  sigur cu rezerva că  societatea comercială şi executivul vor lua toate măsurile necesare pentru a eficientiza activitatea Energotermului începând de la 1 ianuarie 2022”, a declarat presei, la finalul şedinţei, consilierul PSD Andaluzia Luca.

La începutul acestei săptămâni, primarul Ştefan Ilie a anunţat că va convoca o şedinţă a Consiliului Local şi va solicita încă o dată votul pe tariful căldurii.

„Situaţia abonaţilor Energoterm şi a societăţii în sine este destul de gravă şi nu de azi, de ieri, ci de foarte mult timp. Sunt împotriva alocării la nesfârşit de fonduri din banii de investiţii, care ar fi făcut de mult din Tulcea un oraş european. Milioane şi milioane de Euro au fost aruncate pur şi simplu în foc. Dar nici nu putem lăsa 7000 de abonaţi în frig în această iarnă”, spunea atunci primarul Ştefan Ilie.