La iniţiativa Asociaţiei de Sprijin a Copiilor şi Tinerilor cu Dizabilităţi Fizice Tulcea (ASCTDFT), Primăria Tulcea va construi un centru de recuperare cu fonduri europene, a anunţat ieri primarul Ştefan Ilie. Terenul a fost identificat în cartierul E3 şi aparţine Primăriei Tulcea.

Ieri, de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, cabinetul senatorului USR Costel Vicol a găzduit o întâlnire între reprezentanţii ASCTDFT, primarul municipiului Ştefan Ilie, parlamentari, consilieri locali, reprezentanţi ai DGASPC Tulcea.

Cu acest prilej, primarul Ştefan Ilie a anunţat că a identificat terenul pe care va putea fi ridicat centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu dizabilităţi.

„Terenul ne aparţine, adică nu suntem nevoiţi să cumpărăm. Este în apropiere de Spitalul Judeţean, acolo unde există secţia DIAP, care este destul de mare şi are spaţiu suficient pentru a construi un centru multifuncţional. Vreau însă să mă credeţi că indiferent cât m-aş da eu peste cap, asemenea proiecte nu se vor face decât din fonduri europene, pentru că ele costă foarte mult, solicită aparatură, tehnică, specialişti. Imediat cum se deschide linia de finanţare vom depune proiect pentru un asemenea centru. Dacă vom putea prinde mai multe sectoare de finanţare, le vom depune pe toate. Eu, ca primar, voi depune proiecte pe toate fondurile. Că voi obţine finanţare sau nu, nu vă pot promite, dar o să vedeţi că depun pentru acest centru şi pentru toate tipurile de centre de acest tip sau pentru orice facilitate pentru persoane cu dizabilităţi”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Preşedinta ASCTDFT, Niculina Haralambie, a precizat că numărul membrilor asociaţiei este de 70, fiind formată din părinţi care au în îngrijire, în familie, copii şi tineri cu dizabilităţi.

Ziua internaţională a persoanelor cu dizabilităţi („International Day of People with Disability”) este marcată, anual, la 3 decembrie cu scopul de a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru aceste categorii sociale defavorizate, potrivit site-ului Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), www.un.org.

Această zi a fost proclamată de către Adunarea Generală a ONU, în 1992, prin rezoluţia 47/3, pentru a marca încheierea Deceniului Naţiunilor Unite dedicat persoanelor cu dizabilităţi (1983-1992).