Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) aşteaptă până la sfârşitul acestei săptămâni propunerile pescarilor cu privire la proiectul ordinului de prohibiţie pe anul 2023. Demersurile privind realizarea actului normativ se află în întârziere, o întâlnire între reprezentanţii ARBDD şi cei ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA) fiind programată săptămâna viitoare la Bucureşti.

„Am avut o primă discuţie, solicitând colegilor de la ANPA lămuriri în ceea ce priveşte tot traseul până la emiterea ordinului comun, respectiv consultările care au loc. Dânşii au spus că se vor ocupa foarte curând, dar sunt probleme foarte urgente ce ţin de relaţia cu cei de la Comisia Europeană şi se află în imposibilitate de a lucra momentan pe acest ordin. Astfel, am convenit ca în ceea ce priveşte partea de interes a Rezervaţiei să venim cu o propunere către ANPA, pe marginea căreia să discutăm la începutul săptămânii viitoare la Bucureşti. Am făcut toate demersurile scrise şi telefonice, încercând să grăbim puţin promulgarea acestui ordin comun, deoarece noi, Rezervaţia, suntem foarte interesaţi pe anumite puncte, în special să ştim ce se întâmplă cu ştiuca de la 1 ianuarie. Propunerile noastre privesc chestiuni care rezultă şi din analize, experienţa racilor de anul acesta, utilizarea diverselor unelte de pescuit. Sunt o serie întreagă de discuţii de făcut şi suntem pregătiţi pentru oricare dintre situaţii astfel încât să ameliorăm puţin efectul de eroziune ecologică în ceea ce priveşte resursa acvatică vie”, ne-a declarat guvernatorul ARBDD, Gabriel Marinov.

Marian Avram, preşedintele ANPA, spune că întârzierea este cauzată de recepţia unor studii de specialitate care stau la baza acestuia.

„Am demarat discuţiile ca toţi factorii implicaţi să ne întâlnim şi să pornim dialogul. Se face un studiu ştiinţific pentru a determina condiţiile de emitere a unui ordin, iar până nu este recepţionat nu putem demara procedurile. Ordinul dă dreptul la o captură, dar în baza unui studiu, ca să vedem ce stocuri de peşte avem în mediul natural. Pentru apele interioare, studiul este realizat de institutul de la Galaţi, iar pentru apele marine de institutul <<Grigore Antipa>> de la Constanţa. Le-am recepţionat şi avem baza ştiinţifică pentru a porni la discuţii. De asemenea, şi ARBDD va veni cu un studiu şi vor fi puse toate cap la cap pentru că ordinul de prohibiţie este comun”, ne-a declarat Marian Avram.

Ovidiu Ghionu, reprezentantul Asociaţiei Pescarilor Recreativi/Sportivi.RO, atrage atenţia asupra faptului că ordinul de prohibiţie pe anul în curs îşi încetează valabilitatea la data de 31 decembrie, iar de anul viitor autorităţile vor aplica sancţiuni deşi nu vor mai avea bază legală.

Florin Anastasiu, secretarul general al asociaţiei Delta Spinning Club, susţine interzicerea pe o perioadă de cel puţin 5 ani a pescuitului comercial în Delta Dunării.

Anastasiu spune că interdicţia ar trebui să vină la pachet cu măsuri compensatorii pentru populaţia deltei.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.