Anul acesta Primăria Tulcea  va trebui să aloce sume mult mai mari pentru plata facturilor la gaze naturale şi energie electrică, dar indiferent de valoarea acestora autoritatea locală va asigura fondurile necesare funcţionării unităţilor de învăţământ şi a spaţiilor din subordine, spune primarul Ştefan Ilie.

Potrivit primarului, facturile la aceste utilităţi au crescut încă de anul trecut cu 30-40% sau chiar 50%.

„Pentru şcoli şi spaţii ale primăriei, noi suntem obligaţi să asigurăm facturi la curent şi la energia electrică. Mai sunt finanţări complementare în cadrul şcolilor cu plata per capita. Şcoala este cea mai importantă şi nu se pune problema să nu prindem în buget bani pentru aceste utilităţi, indiferent cât ar costa, deoarece dacă închidem şcolile, închidem viitorul oraşului. La fel sunt şi creşele şi celelalte spaţii unde sunt persoane vulnerabile. Facturile au crescut încă de anul trecut cu 30-40% sau 50% în unele cazuri până când statul a plafonat preţul şi avem garanţia prin această legislaţie că nu vor mai fi creşteri în perioada următoare”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

Chiar dacă nu au fost stabilite fondurile pentru bugetul local din acest an, utilităţile vor fi asigurate aşa cum prevede legea.

„Deocamdată noi nu ştim toate sumele care consolidează bugetul local, însă, pe lângă faptul că şcoala este cea mai importantă, noi avem obligaţia prin lege de a asigura utilităţile. Dacă nu am asigura curentul pentru Starea Civilă sau Evidenţa Populaţiei înseamnă că nu s-ar mai putea face căsătorii şi emite cărţi de identitate. Când o primărie nu va mai putea să asigure mai ales accesul la educaţie, trebuie să închidă şi să plece”, a precizat Ştefan Ilie.

Începând de la 1 ianuarie 2022, pe perioada iernii, se va aplica TVA de 5% la energie termică pentru populaţie, şcoli, spitale şi alte instituţii publice, scăzând astfel presiunea pe autorităţile publice locale.