Maxim 100 de angajaţi ai combinatului Alum Tulcea vor putea protesta luni, între orele 14.00-16.00, în faţa Prefecturii judeţului, pentru a trage un semnal de alarmă către Guvern faţă de preţul crescut al energiei electrice pe piaţa din România.

Mitingul de protest în legătură cu „salvarea locurilor de muncă din industria mare consumatoare de energie aflată în pericol din cauza preţurilor astronomice la energie şi gaze naturale şi cu posibilitatea încheierii de contracte bilaterale producători-mari consumatori” a primit aviz favorabil din partea Primăriei Tulcea.

În aviz se menţionează faptul că mitingul va avea loc cu delimitarea şi respectarea întocmai a locului de desfăşurare a manifestării, exclusiv pe trotuar, fără să stânjenească folosirea normală a drumurilor publice, însă, liderul Sindicatului Alum Tulcea, Andrian Darie spune că şi-au anunţat prezenţa şi foşti angajaţi ai societăţii.

„Un număr de 100 de persoane vor fi prezente sigur şi este posibil ca în afara perimetrului să mai vină foşti salariaţi, actuali pensionari. Ne-au solicitat să verificăm persoanele care vor fi în perimetru, dar nu este o problemă, vom respecta cerinţele privind purtarea măştii de protecţie şi certificatul verde. Solicitările pe care le facem pentru plafonarea preţului la energie, nu le facem doar pentru Alum, ci şi pentru consumatorii casnici, întreprinderi mici şi mijlocii şi mari consumatori. Solicitarea noastră iniţială la Guverna fost pentru 3 ani de zile, acesta dorea să pregătească o ordonanţă de urgenţă pentru 6 luni, dar noi am spus că dacă nu este pentru cel puţin un an, este degeaba. Încă sunt discuţii. Celelalte ţări deja au luat măsuri pentru reducerea TVA şi plafonare, dar la noi se mişcă mai greu”, ne-a declarat Andrian Darie.

Sindicaliştii Alum au primit aprobare pentru organizarea unui protest şi în faţa Ministerului Energiei. Evenimentul va avea loc săptămâna viitoare, joi şi vineri, urmând ca 20 de sindicalişti tulceni să participe a doua zi.

„Avem autorizaţie şi pentru un protest planificat vinerea viitoare la Ministerul Energiei unde vom merge cu 20 de oameni de la Tulcea”, a precizat Andrian Darie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.