Amalia Ţugui este unul dintre sportivii premiaţi în cadrul Galei Sportului Tulcea.  Practică kickboxing din 2014 şi a fost nominalizată pe locul trei în topul celor mai buni sportivi tulceni din anul 2021, la categoria „Sporturi olimpice”.

Amalia are 14 ani, este născută în Constanţa şi locuieşte în Sulina, este elevă în clasa a VIII-a şi practică artele marţiale de opt ani.

Amalia Ţugui este legitimată la Clubul Sportiv Delta Fight Team Sulina şi este antrenată de tatăl ei, Bogdan Ţugui, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, în prezent poliţist de frontieră, cel care i-a insuflat dragostea pentru arte marţiale. Primul titlu de campioană naţională l-a obţinut în anul 2019, atunci când a participat şi la Cupa mondială din Italia.

„Am început să practic acest sport atunci când tatăl meu a deschis clubul, în 2014. Am vrut să învăţ, deoarece m-a atras şi pentru că ambii părinţi practică arte marţiale, iar tata mi-e cel mai bun profesor. Pregătirea este permanentă, iar pentru o competiţie începe cu o lună înainte de campionat. Antrenamentele sunt mai frecvente şi mai intense decât în perioadele când nu am competiţii. Înaintea unei lupte fac încălzirea normală, lucrez câteva combinaţii şi exersez tehnica pe care o abordez în meci”, spune Amalia.

Pugilista este o luptătoare convinsă şi nu este dispusă să lase garda jos, nici măcar atunci când pierde.

„În opinia mea, calităţile unui bun sportiv sunt perseverenţa şi determinarea. Poţi face orice dacă ai aceste două lucruri. În sport contează mult mai mult munca decât talentul. Cel fără talent, care munceşte cu toate puterile, va fi mai priceput în acel sport decât cel talentat care este leneş, de obicei. Niciodată nu am fost pe punctul de a renunţa. Chiar dacă am pierdut la unele campionate, nu pierd speranţa şi mă antrenez mai mult pentru campionatul următor. În campionatul din Roma, am câştigat la limită împotriva unei adversare olandeze dificile şi agresivă. Mizez pe perseverenţă”, ne-a declarat Amalia Ţugui.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.