Autorităţile locale şi cele judeţene au început să colaboreze pentru a identifica oportunităţile de finanţare necesare realizării unor autostrăzi ale ciclismului -EuroVelo6 – o investiţie care pe tot parcursul ei, pe teritoriul românesc, cel mai mult se află în judeţele Tulcea şi Constanţa.

Subiectul a fost ridicat de primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, în cadrul unei întâlniri cu ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, organizată la Constanţa.

„Pe lângă faptul că am transmis rolul foarte important al autorităţilor locale în dezvoltarea antreprenoriatului şi turismului, că totul porneşte de la infrastructura edilitară. Fiecare antreprenor are nevoie de o infrastructură  pe care autorităţile locale trebuie să o pună la dispoziţie prin toate formele de fonduri disponibile-împrumuturi, fonduri europene sau guvernamentale. Autostrada europeană Euro-Velo6 trece în mare parte  prin judeţul Tulcea, iar la nivelul municipiului cât şi al CJ deja am început să discutăm cu reprezentanţi ai ambelor instituţii pentru a aduna la un loc toate autorităţile pe unde se propune să treacă  această  rută şi să găsim oportunităţi de finanţare prin PNRR. Prin acest program se creează posibilitatea realizării studiilor şi a execuţiei pistelor de ciclism”, ne-a declarat primarul Ştefan Ilie.

O întâlnire similară va avea loc şi la Tulcea, aici unde este aşteptat să vină ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu.

„La întâlnire au fost invitaţi reprezentanţi ai industriei HoReCa sau a altor entităţi din domeniu atât din Constanţa cât şi din Tulcea, camere de comerţ sau operatori economici, portuari, care au putut să îşi prezinte problemele cu care se confruntă. A fost pentru prima dată când a venit ministrul direct în relaţia cu ei şi vom organiza şi la Tulcea o astfel de întâlnire. Oamenii şi-au manifestat interesul pentru un dialog săptămânal între ministru, reprezentantul mediului de afaceri şi antreprenori. Am obţinut promisiunea ministrului că va veni şi la noi şi vom face o întâlnire în această perioadă cu reprezentanţii HoReCa şi vom invita şi Consiliul Consultativ”, a spus Ştefan Ilie.

Traseele de cicloturism Eurovelo reprezintă reţeaua de rute special gândite să fie parcurse cu bicicleta, în ritm de concediu şi vacanţă. Până în acest moment există peste 45.000 km de traseu finalizat, dar în total avem 17 rute, unele încă în construcţie. Când vor fi finalizate, Eurovelo va însemna nu mai puţin de 90.000 km.

Dintre aceşti kilometri nefinalizaţi fac parte şi porţiuni din rutele Eurovelo 6 şi 13, care trec şi pe teritoriul ţării noastre, Eurovelo 6 „De la Atlantic la Marea Neagră”, fiind cea care atinge Delta Dunării în partea ei de sud.