Lipsa locurilor de muncă de la nivelul comunelor reprezintă principalul factor pentru care tinerii aleg să migreze din mediul rural în mediul urban. În schimb, unii dintre ei au domiciliul în municipiul Tulcea, dar aleg să locuiască în comune, ceea ce reprezintă un dezavantaj pentru primarii care doresc să depună proiecte şi să obţină fonduri europene, alocarea făcându-se în funcţie de numărul de locuitori, respectiv de gradul localităţii.
Acesta este şi cazul comunei Nufăru, unde primarul Ciprian Solomencu îi încurajează pe oameni să îşi stabilească domiciliul în localitate pentru a avea oportunitatea de a de-pune cât mai multe proiecte. În Nufăru criza COVID-19 a inversat în ultima perioadă migraţia. Oamenii care au stat închişi în apartamentele din oraşe caută acum spaţiu şi aer liber la ţară, mai ales dacă au oportunitatea de a lucra de acasă.
„Populaţia comunei este în creştere deoarece suntem aproape de municipiul Tulcea şi datorită faptului că avem o lotizare în Malcoci. Sunt circa 100 de loturi de 500 de metri pentru tineri. Din cauza pandemiei mulţi cetăţeni din Tulcea care au stat la bloc s-au retras în mediul rural, respectiv la Malcoci, care este la 5 kilometri de municipiu. Aceştia cumpără case şi le modernizează sau cumpără terenuri şi construiesc locuinţe. La sate oamenii au suprafeţe mari de terenuri şi au început să le vândă deoarece nu mai pot să le muncească. Conform ultimelor date din luna octombrie a anului trecut aveam 2.817 de locuitori. Numărul creşte cu aproximativ 200 de locuitori la 2-3 ani. Sunt totuşi mulţi care locuiesc aici, dar au buletin pe Tulcea şi vor asfaltare şi iluminat la poartă, dar în acte nu locuiesc aici. Gradul unei comune este dat de cei care au buletin aici şi în funcţie de acest lucru primim şi alocare bugetară. Încerc să îi conving să îşi facă buletine, să depăşim 3.000 de locuitori şi să devenim comună de gradul doi pentru a putea accesa proiecte mai mari”, ne-a declarat primarul Ciprian Solomencu.
Printre proiectele la care lucrează Primăria Nufăru se află asfaltarea străzilor, extinderea canalizării, dar şi modernizarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
„Pe Anghel Saligny avem proiecte de asfaltare străzi, extindere canalizare în cartierul nou din localitatea Malcoci, modernizarea alimentării cu apă deoarece avem avarii dese pe Malcoci, ţevile fiind vechi de 20 de ani, cu foraj puţ şi un nou bazin de captare a apei. Pe Nufăru mai avem amenajarea cu dale a ravenelor de preluare a apelor pluviale. Din ceea ce am auzit, în luna februarie vom primi liste cu proiectele eligibile a căror valoare se ridică la circa 80 de milioane de lei. Avem realizat un studiu de fezabilitate pe gaze şi sperăm să se deschidă programele. Mai avem depus un proiect pe FLAG pentru localitatea Ilganii de Jos de dotare şi modernizare a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă care s-a aprobat. Serviciul va fi dotat cu un ATV dotat special pentru stingerea incendiilor, un SUV, motopompe şi costume”, a precizat primarul Ciprian Solomencu.
Pe lista de investiţii se mai află proiecte de reabilitare a şcolilor, staţii de încărcare destinate maşinilor electrice şi panouri fotovoltaice pentru instituţii.
„Pe programul vechi avem modernizarea şcolilor din Malcoci şi Nufăru prin POR. La Nufăru este prevăzută şi construirea unei săli de sport şi teren sintetic. Deocamdată suntem la stadiul de descărcare arheologică deoarece în Nufăru avem cetatea Proslaviţa. Banii necesari procesului nu au fost eligibili în cadrul proiectului şi vor trebui suportaţi din bugetul local, în jur de 400.000 de lei. La Malcoci întâmpinăm probleme din cauza faptului că am făcut licitaţia, am stabilit constructorul, dar din cauza faptului că s-au mărit preţurile la materiale de construcţii a fost nevoit să se retragă. Vom relua licitaţia, iar dacă nu se va înscrie nimeni vom vorbi cu proiectantul să modifice devizul general şi să scoatem din nou la licitaţie. Suntem în grafic cu un proiect de asfaltare pe comună pe 5,5 kilometri, realizat la un procent de circa 50%. Am înţeles că vor fi fonduri şi pentru staţii de încărcare destinate maşinilor electrice. Am purtat discuţii cu un consultant şi chiar mi-aş dori să facem acest lucru, poate şi Primăria îşi va achiziţiona un astfel de autoturism. Am mai primit o adresă de la un consultant de construire panouri fotovoltaice pentru instituţii pentru reducerea consumului de energie şi rampe pentru gunoiul de grajd. A fost o perioadă de stagnare, dar acum văd că apar diverse programe şi ne bucură acest lucru. Am primit sumele de la ANAF, am făcut o simulare, iar anul acesta cred că avem cel mai bun excedent din ultimii 10 ani, în sumă de 1.800.000 de lei”, a spus primarul Ciprian Solomencu.
În comuna Sarichioi, unul dintre proiectele care îi face pe tineri să rămână în localitate este cel de calificare pe cursul de administrator de pensiuni.
„Avem un proiect legat de centru social de zi se desfăşoară prin POCU, în cadrul căruia sunt calificate şi recalificate anumite persoane în funcţie de nevoile găsite pe piaţă. Sunt cursuri de administrator de pensiuni şi s-a terminat prima serie de cursuri de antreprenori. Din fiecare curs de antreprenor, cinci din cei care sunt instruiţi să facă planuri de afaceri primesc granturi pentru a-şi deschide sau susţine afacerea. Proiectul în valoare de 1,5 milioane de euro vizează în jur de 15 tineri care vor primi granturi pe etape. Plecatul tinerilor în străinătate este o problemă naţională, dar am avut o perioadă în care aceştia s-au întors, foarte mulţi deschizându-şi mici firme de construcţii. Eu consider că Sarichioi nu este o comună moartă în momentul de faţă, ci una activă pe piaţa locurilor de muncă şi a societăţilor de construcţii”, a subliniat primarul comunei Sarichioi, Vitali Finoghen.
Alte trei proiecte, de canalizare, asfaltare drumuri stradale şi construirea unui centru social de zi în localitatea Enisala se vor finaliza anul acesta în Sarichioi.
„Sunt în lucru mai multe proiecte care anul acesta vor avea finalizare. Trei dintre acestea sunt pe PNDL, respectiv canalizare pe Sarichioi şi Zebil care este executat în proporţie de 90%, modernizare drumuri stradale în comuna Sarichioi care până în luna mai ar trebui să fie încheiate şi reabilitarea Şcolii Zebil, tot cu termen în luna mai. Se execută pe ITI Delta Dunării asfaltare drumuri stradale în comuna Sarichioi. Ordinul de începere a fost dat pe 14 decembrie, iar termenul de execuţie este de opt luni. Aici deja se mobilizează societatea să înceapă lucrările. În derulare mai este reabilitarea, modernizarea şi extinderea Căminului cultural din Sarichioi, pe ITI Delta Dunării, cu an de finalizare 2022. În luna aprilie va fi finalizat pe GAL Razim proiectul de construire a unui centru social de zi în localitatea Enisala. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la circa 8.820.000 de euro”, a spus primarul Vitali Finoghen.
Primăria Sarichioi a depus mai multe proiecte pe Programul Anghel Saligny.
„Au fost depuse pe Anghel Saligny trei proiecte, două de asfaltări drumuri stradale în comună şi unul de modernizare şi extindere a staţiei de epurare astfel încât aceasta să poate prinde în caz de obţinem finanţare şi localitatea Sabangia. În februarie predăm către CNI un obiectiv pentru realizarea unui centru medical în comuna Sarichioi pe blocul din centru. Suntem pregătiţi cu SF de la gaze, avem avizul Trans Gaz luat şi aşteptăm să vedem ce linii de finanţare se vor deschide. De asemenea, am semnat contractul de finanţare şi scoatem la licitaţie eficientizarea energetică a Şcolii Nr. 1 Sarichioi şi a atelierului prin care se doreşte transformarea acestora într-un semi campus pentru elevi, o sală de sport în interior cu spaţii pentru a-şi desfăşura anumite activităţi. Avem 500 de elevi care sunt transportaţi cu microbuzele şcolare la Sarichioi. Au fost depuse la finanţare proiecte pentru eficientizare energetică a sediului Primăriei comunei Sarichioi şi a dispensarului din Zebil şi se află în evaluare”, a explicat primarul Vitali Finoghen.
Digitalizarea instituţională, două puncte de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice şi extinderea reţelei de canalizare sunt printre principalele proiecte ale Primăriei Niculiţel.
„Avem un proiect privind extinderea reţelei de canalizare pe drumuri stradale, o investiţie care prevede aproximativ 3,5 km de reţea de canalizare. Speram să se deschidă PNRR şi să depunem acest proiect. Pentru proiectul <<Ecosistem digital interconectate şi integrat în cadrul ITI Tulcea-UAT comuna Niculiţel>>, cererea de finanţare va fi depusă în cadrul Programului Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acest proiect va avea ca obiective consolidarea capacităţii instituţionale şi eficientizarea activităţii la nivelul comunei Niculiţel în ceea ce priveşte exercitarea atribuţiilor prevăzute prin Codul Administrativ, prin implementarea de măsuri de digitalizare menite să ajute la standardizarea modului de lucru. Un alt proiect prin PNRR vizează două puncte de reîncărcare rapidă pentru vehicule electrice. Mai avem reabilitarea corpului 2 al şcolii, vom mai depune un proiect pentru asfaltare în care vom prinde alţi 5 km. Până la aprobarea bugetului lista poate fi completată şi cu alte necesităţi”, a precizat primarul comunei Niculiţel, Florin Sechila.
La Primăria Stejaru se lucrează la proiecte ce privesc domenii precum cultură, sport şi infrastructură.
„Lucrăm la proiecte ce privesc domenii precum cultură, sport, infrastructură. Avem depus la Ministerul Dezvoltării un proiect de asfaltare drumuri în comuna Stejaru, la CNI reconstruirea unui Centru Cultural în satul Vasile Alecsandri. Mai avem proiecte ce vizează reabilitarea şi modernizarea şcolii din Vasile Alecsandri, sistem de alimentare cu apă nou pentru comună, terenuri de sport, locuri de joacă pentru copii, parcuri. Mai lucrăm la un proiect pe centrul civic al comunei. Avem studiul de fezabilitate gata făcut pentru alimentarea cu gaze, investiţie pe care o vom face împreună cu Beidaud deoarece am constituit o asociaţie de dezvoltare intercomunitară locală. Un proiect de suplimentare sursă apă şi două puţuri forate îl vom termina anul acesta, iar renovarea unui cămin cultural la Vasile Alecsandri deja este începută. Noi alocăm de la bugetul local sumele necesare pentru studii de fezabilitate şi proiectele tehnice acolo unde nu sunt eligibile la finanţare. Proiectele mai mici încercăm să le încropim din bugetul local. În satele Stejaru şi Vasile Alecsandri tinerii se întorc şi se ocupă de mici afaceri pe proiecte europene, dar la Altân Tepe din păcate rămân acolo unde au plecat deoarece nu găsesc oportunităţi de a munci”, a declarat primarul comunei Stejaru, Dumitru Enache.
Primări Chilia Veche are în plan depunerea unor proiecte de eficientizare energetică a instituţiilor publice, modernizarea şcolii şi a zonei de promenadă.
„Aşteptăm să se deschidă programele pentru a depune proiecte de eficientizare energetică a instituţiilor publice şi iluminat public şi modernizarea Şcolii Nr. 2 Chilia Veche. Pe infrastructură am depus asfaltarea de drumuri pe PNRR, respectiv a ultimului sector de 9 kilometri. De asemenea, lucrăm la proiectul pentru modernizarea zonei de promenadă, o investiţie foarte importantă pentru comună. Lipsa locurilor de muncă este cauza pentru care tinerii pleacă din localitate să muncească în străinătate sau la Tulcea. În ultima vreme încep să mai vină şi să se pregătească de deschiderea unor pensiuni agroturistice. Noi nu avem arhitect şi trimitem documentaţia către CJ”, a precizat primarul comunei Chilia Veche, Timur Ciauş.
Ion Acceleanu, primarul comunei Hamcearca, speră ca în viitorul apropiat să se îmbunătăţească situaţia privind numărul populaţiei.
„În comună avem foarte puţini tineri, marea majoritate au plecat în străinătate, dar şi în Şantierul Naval din Tulcea. Au revenit 2-3 persoane, dar nu suficient. Sperăm ca în viitorul apropiat situaţia să se îmbunătăţească, mai ales că avem drumul judeţean Galaţi-Brăila. Acum s-a făcut şi drumul spre Luncaviţa şi vin mai mulţi investitori din acele zone. S-au populat zone precum Isaccea, Niculiţel, Luncaviţa şi de câţiva ani au început să vină şi la noi să construiască case de vacanţă. Au fost solicitări, dar nu foarte multe”, a declarat primarul comunei Hamcearca, Ion Acceleanu.
Primăria Hamcearca are 15 proiecte pe lista de investiţii, obiective ce vizează modernizări de drumuri, amenajare zonă de agrement reparaţii ale clădirii instituţiei. Cele şase proiecte aflate în curs valorează peste 22 de milioane de lei.
„Avem şase proiecte în curs. Este vorba de modernizare drumuri stradale în comuna Hamcearca, reabilitare infrastructură drumuri comunale şi stradale în satele comunei, un proiect intitulat <<CCSI-Model de intervenţie în procesul de incluziune şi abilitare a romilor>>, actualizarea strategiei de dezvoltare locală, construirea unui gard şi dotarea zonei de agrement pe lacul din comună, dar şi achiziţia de echipamente în domeniul tehnologiei-IT mobile, respectiv tablete, echipamente şi dispozitive necesare activităţii didactice pentru elevii şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar”, a spus primarul Ion Acceleanu.
Administraţia locală mai are cinci proiecte depuse şi patru finalizate.
„Alte cinci proiecte depuse se referă la construirea unei săli de sport în satul Hamcearca, modernizarea sistemului de iluminat public în comună, înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie gaze naturale, modernizarea drumurilor de interes local şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă în Balabancea. Proiectele finalizate vizează dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, amenajarea şi ecologizarea zonei de agrement lac comuna Hamcearca, achiziţia unui teren intravilan pentru extinderea cimitirului Balabancea şi reparaţii şi consolidare clădire Primărie”, a menţionat primarul Ion Acceleanu.