Zece voluntari militari şi civili tulceni participanţi la Ştafeta Veteranilor „Invictus” din anul 2021 au primit ieri diplome, medalii şi certificate în cadrul unei ceremonii festive, organizate de Primăria Municipiului Tulcea, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Tulcea.

Diplomele, certificatele şi medaliile acordate participanţilor la cea de-a VIII-a ediţie a Ştafetei Veteranilor, organizată de Echipa „Invictus” România sunt emise de Şeful Statului Major al Apărării, general – locotenent Daniel Petrescu, şi de Casa Regală a României – ASR Principele Radu. Acestea au fost înmânate după intonarea imnului naţional.

Voluntarii militari şi civili tulceni care au fost premiaţi sunt: col. Ion Bordei, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Tulcea, jandarmii Sorin Andrici, Anca Şerban, Lucian Ivanov, Florin Grosu, Paul Rotaru din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Ion Borisov din cadrul Gărzii de Coastă – Poliţia de Frontieră, Marian Simion de la Unitatea Militară 02080 Tulcea, Liviu Urlih – directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret şi primarul Ştefan Ilie.

Unul dintre veteranii acţiunii „Invictus” premiat ieri este jandarmul Sorin Andrici, care şi-a exprimat admiraţia pentru modul în care a fost organizat evenimentul.

„De patru ani facem această activitate în Tulcea, iar anul trecut cred că a avut cea mai mare participare. Vă mulţumim pentru sprijinul acordat. Au venit în jur de 25 de voluntari <<Invictus>> de la Galaţi şi a fost o activitate frumoasă. Aceştia au fost preluaţi de domnul agent şef Borisov de la Liceul Agricol, au venit în alergare prin centrul oraşului până la Monument, acolo unde nu se aşteptau la o aşa primire, care cred că a fost cea mai frumoasă din ţară ca şi organizare. Noi am plecat mai departe către Babadag, unde am fost primiţi la fel de frumos de cei de la Regimentul de Infanterie, care la rândul lor au plecat la Constanţa. Sperăm să ne sprijiniţi şi anul viitor!”, a declarat Sorin Andrici.

Col. Ion Bordei, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, a înmânat distincţiile celor prezenţi, la rândul său primind diploma de la primarul Ştefan Ilie.

„Ca în fiecare an, Ştafeta Veteranilor este un moment care ne aminteşte de spiritul <<Invictus>>, ceea ce ne face să fim mai uniţi în jurul veteranilor noştri. Participanţii la această activitate au alergat cu drapelul naţional în cinstea înaintaşilor noştri, dar şi în memoria celor care astăzi nu mai sunt printre noi. Atunci când oboseala ne cotropeşte să ne aducem cuvântul care defineşte <<Invictus>>, care înseamnă neînvins”, a precizat col. Ion Bordei.

Col. Marius Gheorghescu, comandantul Regimentului 307 Infanterie Marină Babadag, şi-a exprimat speranţa ca mişcarea sportivă să se dezvolte în şcoli, dar şi în alte domenii.

„Iniţiativa <<Invictus>>, pornită acum câţiva ani de armata română, s-a iniţiat printr-o mişcare sportivă şi ar fi de dorit ca în următorii ani mişcarea <<Invictus>> să se dezvolte şi către alte domenii, având în vedere că domeniul umanitar şi întrajutorare socială  este tot mai cerut în societatea românească. Este de dorit ca în următorii ani să ne uităm către zonele mai puţin dezvoltate, pe palierele societăţii care au nevoie de ajutor şi pe alte domenii. De asemenea, mişcarea sportivă poate fi dezvoltată în şcoli sau în celelalte forme de învăţământ unde se resimte în ultimii ani o necesitate tot mai mare a dezvoltării mişcării sportive”, a subliniat col. Marius Gheorghescu.

Prezentă la eveniment împreună cu un grup de cercetaşi, a fost şi Ana Maria Nichifor, şefa Centrului de Cercetaşi din Tulcea.

„Suntem extrem de recunoscători pentru faptul că de-a lungul anilor, încă din 2007, ne-am făcut cunoscuţi la nivelul comunităţii tulcene. Încercăm în continuare şi să înfrumuseţăm oraşul nostru. Vă invităm să ne urmăriţi evoluţia şi vă mulţumim pentru onoarea de a participa la acest eveniment”, a spus Ana Maria Nichifor.

În contextul în care unii participanţi la eveniment au solicitat sprijinul autorităţilor locale pentru înfiinţarea unei săli de sport în municipiu, primarul Ştefan Ilie a susţinut faptul că Primăria a depus proiecte pentru amenajarea unor baze sportive dedicate mai multor  sporturi.

„În mediul rural din judeţul Tulcea, dar şi în oraşele Babadag şi Măcin şi localităţile Luncaviţa şi Greci şi altele, infrastructura sportivă este cu mult mai dezvoltată decât cea din municipiul Tulcea. Cert este că paşii pe care îi facem noi la momentul actual legat de infrastructura sportivă sunt cei de bază, încă nu am găsit un fundament şi că unul dintre scopurile noastre este acela de a dezvolta această infrastructură pentru că ea ne aduce aproape. Am depus proiecte şi sperăm să obţinem finanţare pentru a avea şi în municipiul Tulcea baze sportive de toate categoriile, pentru toate sporturile care sunt iubite de tulceni, şi nu numai. Sperăm ca măcar în acest mandat pe care eu îl am din partea cetăţenilor să obţin nişte finanţări pentru o infrastructură sportivă pe care administraţia locală din următorul mandat să o ducă mai departe şi să o finalizeze”, a declarat primarul Ştefan Ilie.

Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului Delta.