Strategia de dezvoltare a municipiului Tulcea a fost actualizată şi votată în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu Local, astfel încât să fie asigurat cadrul strategic de derulare a proiectelor europene care se vor implementa în municipiu în perioada următoare.
„Strategia de dezvoltare este reactualizată obligatoriu la începerea fiecărui exerciţiu financiar european, ca o regulă pe care o avem asumată prin tratatul de aderare. În strategie trebuie să se regăsească fiecare formă pe care noi ne dorim să o obţinem din fonduri europene. Strategia tratează fiecare componentă economică, educaţională, socială şi în acestea trebuie să se regăsească toate intenţiile municipiului pentru a obţine fonduri europene şi nu numai”, a declarat primarul Ştefan Ilie în timpul şedinţei.
Proiectul ce prevede Strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2030, a fost votat cu 18 voturi pentru şi trei abţineri din partea celor doi consilieri USR şi unul PSD.
„Îmi menţin opinia în legătură cu proiectul de HCL Strategia de dezvoltare a Municipiului Tulcea in perioada 2021-2030. Consilierii locali USR Tulcea s-au abţinut de la votare joi în cadrul şedinţei extraordinare de Consiliu local în legătură cu acest proiect. Am intervenit în cadrul şedinţei şi am explicat motivele. Conţinutul proiectului anterior şedinţei a fost oricum corectat de câţiva consilieri printre care şi eu dar cu toate acestea au rămas multe aspecte ne-adaptate la Tulcea de azi. Proiectul are foarte multe pagini de umplutura iar listele finale ale investiţiilor au erori. Prezentarea / total nu e actualizată, e fără viziune,incompletă sau cu informaţii greşite. În şedinţa pe comisii de specialitate reunite din 9.01 a fost mai multă vehemenţă din partea consilierilor locali. Joi în schimb proiectul a fost acceptat aşa cum este, superficial. Consilierii locali USR şi-au păstrat poziţia şi nu vor accepta proiecte incorecte şi nici lucrări de infrastructură de proastă calitate executate de Primărie. Merge şi aşa nu ne defineşte”, a transmis consilierul local USR, Tatiana Haliţ.
Ca noutate, faţă de documentele strategice anterioare, în cadrul actualei strategii au fost abordate teme care privesc green deal, PNRR şi teme care includ folosirea ultimelor tehnologii şi tendinţe urbane: Smart City, Smart Leaving, mobilitate urbană, energie verde, regenerare urbană, etc.