Patronii de firme mici şi mijlocii membri ai Consiliului Naţional al IMM-urilor se tem că se poate anula şi Acţiunea 4.1.1-POC, prin care antreprenorii ar urma să acceseze fonduri europene de până la 1 milion de euro pe proiect, la fel cum s-a anulat şi vechea Măsură 3.
Sterică Fudulea, secretar general al CNIPMMR, spune că în prezent există două posibilităţi, respectiv o nouă prelungire a cadrului temporar sau o evaluare „pe repede înainte”.
„Este vorba de fosta Măsură 3 care trebuia să ajute IMM-urile afectate de COVID în ceea ce înseamnă retehnologizare şi noi capacităţi de dezvoltare în producţie sau servicii. Este măsura anulată de fostul ministrul Năsui şi mutată la Ministerul Fondurilor Europene de la Ministerul Economiei. Au vrut să o implementeze în decembrie anul trecut, pe repede înainte, astfel încât să poată primi doar 400 de firme din România câte un milion de euro cu 95% nerambursabil. Apoi s-a obţinut de la Comisie prelungirea cadrului temporar până la 30 iunie 2022. Acest lucru înseamnă că deja trebuia să fie anunţată această investiţie pentru a fi timp de evaluare, analiză, contestaţii şi semnarea contractelor până la 30 iunie. Acum sunt două opţiuni, ori se prelungeşte încă o dată acest cadru temporar, ceea ce credem că sunt slabe şanse să se întâmple, ori se va evalua pe repede înainte, primul venit, primul servit. Vorbim de 386 de milioane de euro care ar putea să intre în economie”, ne-a declarat secretarul general Sterică Fudulea.
Citiţi continuarea în ediţia tipărită a ziarului DELTA.