Biroul Politic Judeţean al PNL Tulcea a decis, ieri, să ceară conducerii naţionale convocarea Congresului, pentru numirea unui nou preşedinte al formaţiunii.
„Am convocat Biroul Politic Judeţean al PNL Tulcea care se desfăşoară atât fizic la sediu cât şi online unde vom decide solicitarea pentru convocarea Consiliului Naţional şi a Congresului. Din discuţiile pe care le am cu colegii, vom decide convocarea Consiliului Naţional pentru duminică şi a Congresului PNL pentru săptămâna viitoare pentru alegerea preşedintelui şi a noii structuri de conducere. Ne alăturăm solicitării vicepreşedinţilor PNL”, ne-a declarat, ieri, Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, înaintea întrunirii Biroului Politic Judeţean.
Mai multe filiale liberale din ţară au luat decizii în Birourile Politice Judeţene încă de joi seară pentru schimbarea conducerii partidului. Cei patru prim-vicepreşedinţi ai PNL (Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu, Lucian Bode şi Rareş Bogdan) i-au cerut lui Florin Cîţu să demisioneze de la şefia partidului, joi seara, într-o şedinţă la Vila Lac, solicitare pe care actualul lider de partid a refuzat-o.
Consiliul Naţional al PNL se va reuni duminică, pe ordinea de zi urmând să figureze convocarea unui Congres extraordinar al partidului. Decizia convocării Consiliului Naţional al PNL a fost luată, vineri, într-o şedinţă a Biroului Executiv care s-a desfăşurat în sistem de videoconferinţă.
Decizia în BEx a fost luată cu 45 de voturi din 45 de membri prezenţi.
Consiliul Naţional al PNL ar urma să se reunească, duminică, la ora 12,00, la Palatul Parlamentului.
Propunere: Primarii, consilierii locali sau cei judeţeni să nu poată ocupa funcţia mai mult de 12 ani
Numărul de mandate pe care le pot avea primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni sau preşedinţii de consilii judeţene ar putea fi limitat la trei, dacă o propunere legislativă a USR, aflată în dezbaterea deputaţilor va ajunge să se aplice. Ţinând cont că un mandat este de patru ani, aceştia vor putea ocupa funcţiile timp de cel mult 12 ani.
Propunerea este agreată de preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie, care în anul 2012 a propus ca numărul mandatelor să nu fie mai mult de două.
„Eu am avut o propunere în 2012 ca mandatele să nu fie mai mult de două. Am ajuns la al cincilea mandat, dar niciodată nu mi-am dorit să candidez în timpul mandatului. Când s-a finalizat mandatul, munca pe care nu am terminat-o, m-a făcut să candidez din nou şi am fost votat. Sunt de acord cu propunerea USR ca numărul mandatelor să fie limitat la trei pentru că cetăţenii trebuie să vadă cum este şi cu altcineva”, ne-a declarat preşedintele PNL Tulcea, Ştefan Ilie.
Proiectul de lege de la Camera Deputaţilor vizează, de fapt, modificarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.
„Nicio persoană nu poate îndeplini funcţia de primar, consilier local, preşedinte de consiliu judeţean sau consilier judeţean mai mult de 3 mandate”, va scrie, mai exact, în Codul administrativ, dacă proiectul ce conţine schimbarea va ajunge să se aplice.
În prezent, Codul administrativ nu conţine o limitare privind numărul de mandate pe care le pot avea cei aleşi în funcţiile amintite.
Singura limitare impusă primarilor, consilierilor locali, preşedinţilor de consilii judeţene şi consilierilor judeţeni este legată de durata mandatului. Mai exact, mandatele acestora sunt, potrivit Codului administrativ, de patru ani.
Astfel, dacă limitarea numărului de mandate va intra în vigoare, primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni sau preşedinţii de consilii judeţene vor mai putea sta în funcţii doar 12 ani. Prin limitarea numărului de mandate pe care le poate îndeplini un ales local se urmăreşte depolitizarea instituţiilor subordonate primăriilor şi consiliilor judeţene.
Limitare în ceea ce priveşte numărul de mandate are preşedintele ţării, care poate sta în funcţie timp de două mandate a câte cinci ani fiecare, potrivit Constituţiei.
Preşedintele PNL Tulcea susţine comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2024
O iniţiativă liberală discutată zilele acestea se referă la comasarea alegerilor locale şi parlamentare din 2024, adică să se desfăşoare la aceeaşi dată. O iniţiativă similară a avut şi Emil Boc, când era premier, în 2012, însă Curtea Constituţională (CCR) a spus că nu se poate.
Ideea este susţinută şi de Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea, care spune că astfel ar fi mai uşor pentru cetăţenii care se prezintă la vot.
„Mai mult ca sigur pot fi comasate, deoarece primarul trebuie să aibă patru ani de mandat, aşa scrie în Constituţie. Pentru că mandatele trecute au fost prelungite din cauza stării de urgenţă, primarii şi-au început mandatul undeva prin octombrie anul trecut. Dacă aducem alegerile la termen, în iunie, cum erau până acum ar însemna că mandatul unui primar este de trei ani şi jumătate, deci trebuie să fie de patru ani care ar însemna în septembrie. În septembrie-octombrie ar putea fi comasate cu alegerile parlamentare. Ţinând cont că peste doi ani în 2024 avem patru alegeri, cele europarlamentare, prezidenţiale, locale şi parlamentare, pentru a fi mai uşor cetăţenilor ar putea fi comasate”, a subliniat Ştefan Ilie, preşedintele PNL Tulcea.
În 2024 sunt patru scrutine – europarlamentare, locale, parlamentare şi prezidenţiale – iar comasarea ar reduce cheltuielile.